Úvod

Pronájem bytu v Praze krok za krokem

Začneme dobrou zprávou: cena za pronájem bytu v Praze v absolutních číslech vytrvale klesá. Z údajů ČSÚ vyplývá, že zatímco v roce 2010 se za pronájem jednoho metru čtverečného platilo průměrně 139 Kč, nyní ve třetím čtvrtletí roku 2013 cena klesla na 134 Kč. Při započtení inflace můžeme konstatovat, že nájemné v reálných cenách pokleslo od roku 2010 zhruba o 6 %. Trend je tedy obecně příznivý, teď už jen zbývá vybrat ten správný byt.


První fáze: hledání
Tak jako při detektivní práci, i při hledání pronájmu je třeba diverzifikovat zdroje informací. Nejvhodnější je porovnat nabídku specializovaných internetových portálů, větších realitních společností i dostupné inzeráty v tisku. Průměrná cena za pronájem bytu 1+1 se v Praze pohybuje okolo 7200 Kč za měsíc bez započtení inflace a přidružených poplatků. Avšak konečná cena se odvíjí zejména podle lokality (atraktivita a občanská vybavenost) a dostupnosti (dopravní obslužnost a napojení na MHD, případně kolik minut trvá cesta co centra). Nejlevnější lokalitou jsou periferie situované ve vnějším městě, tzn. sídliště Černý Most, Luka, Jižní Město apod. Nejvíce logicky zaplatíte za pronájem bytu v Praze v jejím historickém centru či v přímo napojených čtvrtích jako jsou Smíchov, Bubny, Vinohrady či Holešovice.

Druhá fáze: posuzování
Vždy se při návštěvě snažte zjistit o bytě, lokalitě a hlavně o pronajímateli co nejvíce informací. První varovný signál může být příliš nízká cena či nedůvodný spěch na vaše rozhodnutí. Taktéž absence smlouvy či platba v hotovosti nevěstí nic dobrého. Pokud se vám byt opravdu zalíbí, navštivte ho několikrát, a to pokaždé v jinou denní dobu. Vyhnete se pak možnému nepříjemnému zjištění, že navečer krásně tichý byt je přes den takřka neobyvatelný kvůli základní škole umění sídlící hned za společnou zdí. Co se týká technické stránky bytu, před podpisem nájemní smlouvy trvejte na sepsání inventáře, kde bude podrobně rozebrán jeho současný stav včetně té sebemenší závady. V této oblasti není na škodu přesně vymezit lhůty majitele pro odstraňování závad, či proces, jakým se tak bude dít. Je škoda pak sedět v promrzlém bytě jen proto, že na opravu rozbitého kotle nemá majitel dostatek prostředků.

Třetí fáze: platba za energie a podpis
Poslední věcí, kterou musíte dojednat, je systém plateb za energie. Nejlepší a nejtransparentnější cesta je přepsání energií přímo na nájemce. Pokud majitel vybírá měsíční zálohy, trvejte na ročním přehledu nákladů přímo od dodavatelských subjektů. Jestliže majitel kývnul na všechny výše popsané záležitosti a cena za měsíc se vám zdá přijatelná, nestojí vašemu nájemnímu bydlení již nic v cestě.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze