Úvod

Víte, které typy roštů a matrací se spolu nesnesou? Pozor na nejčastější chyby

Na našem trhu existuje velmi pestrá nabídka roštů a matrací. I když nás ovšem mnohdy reklamní slogany lákají na to, abychom si své místo pro spánek zkombinovali zcela libovolně, skutečnost je o něco složitější. Špatnou kombinací roštu a matrace si totiž můžete připravit nejednu bezesnou noc.


Naštěstí se však stačí naučit několik jednoduchých pravidel a vaše ložnice se rázem stane komfortním a pohodlným místem k odpočinku po všech stránkách. A na co si tedy dát pozor?

Čtyři typy roštů pro vaši spokojenost


Obvykle tyto pomocníky rozlišujeme jen na „pevné“ a „laťové“, ale nabídka je mnohem pestřejší a variabilnější – v zásadě si můžete dopřát tyto čtyři typy:

•    pevný laťový rošt,
•    pevný lamelový rošt,
•    segmentový rošt
•    a polohovací, motorové a výklopné rošty.

A jaké jsou mezi nimi rozdíly? Seznamte se s nimi a už nikdy při svém výběru nesáhnete vedle. Za to vám ručíme.

Pevný laťový rošt jako absolutní základ


Nic jednoduššího už ani neexistuje. Nenadchne, ale ani neurazí. A i když se postará o dostatečné odvětrávání vašeho lůžka či matrace, žádné další vlastnosti vám nenabídne. A jaké matrace na něj položit? Na výběr máte v zásadě jen ze dvou možností. Taštičkové matrace, známé také jako pružinové, si pevný rošt přímo žádají. Na lamelách totiž nefungují správně. A pořídit si můžete jako nouzové řešení i pěnovou matraci.

Pevný lamelový rošt nabídne zázemí i kvalitnější matraci


Soustřeďte se zejména na výběr materiálu. Potřebujete totiž pružné a zároveň pevné dřevo, které velmi dlouho odolá mechanickému namáhání. Absolutními favority jsou z našich dřevin bříza a buk. A nešetřete ani na množství lamel. Čím více si jich pořídíte, tím lépe pro vaše záda. Jde zkrátka a dobře o přímou úměru – na to nezapomínejte.

A ještě něco – pořádně si prověřte také pouzdra, v nichž lamely drží. Ta gumová raději předem zavrhněte, mají totiž tendenci se trhat. Mnohem lepší jsou ta plastová nebo nejlépe z kaučuku. Koneckonců – rošt vám musí vydržet bez poskvrnky po dlouhou řadu let. Jeho výběr tedy rozhodně neodbývejte. Navíc nejste u lamelového roštu omezeni výběrem matrací, nehodí se na něj pouze ty taštičkové.

Segmentový rošt vás potěší ideálním rozložením tlaku


Můžete se setkat také s názvy destičkový či talířkový rošt. Má podobu několika nezávislých segmentů, jež oproti roštům lamelovým lépe snášejí zatížení a dovedou rovněž ideálně rozložit tlak. Skvěle se tedy přizpůsobí vaší matraci a dodatečně ji dotvarují. Ty nejlepší vám pak dovolí nastavit si i tuhost jednotlivých segmentů, takže si můžete v různých zónách dopřát pohodlí přesně na míru. Mezi ortopedickými rošty jsou považovány za absolutní špičku a ve výběru matrací u nich nejste nijak omezeni.

Polohovací, motorové a výklopné rošty nabídnou i speciální funkce


Mají doslova tisíc a jedno využití. Dokáží výrazně ulevit vašim bolavým zádům, postarají se o pohodlí těhotných žen (jež jinak mívají s plnohodnotným spánkem obtíže, zejména pak v posledním trimestru) a skvěle se přizpůsobí i potřebám seniorů. Jde o dražší záležitost a bohužel připlatit si budete muset i za matraci. Potřebujete totiž opravdu pružnou, jež dokáže všechny pohyby roštu bez potíží kopírovat. Jinak o většinu výhod svého nového pomocníka přijdete a většina vaší investice tak bude zcela zbytečná.



Zdroj obrázku: Demkat / Shutterstock.com

Čím ještě vybavit ložnici?


Ale tento prostor samozřejmě netvoří jen postel. Měli byste si dát záležet i na jeho vzhledu. Zaměřte se na drobnosti, jako jsou zrcadla, poličky, odkládací stolky nebo třeba květináče. Pomohou místnosti dodat tu správnou atmosféru po všech stránkách. A o to jde přece především – nebo ne?

Zdroj úvodního obrázku: Kamil Macniak / Shutterstock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze