Úvod

Vinylové podlahy

O vinylových podlahách slýcháme velmi často. Není se čemu divit, jedná se o nejoblíbenější podlahové krytiny, které nabízejí pevnost, voděodolnost a také zajímavé designové zpracování, které zapadne do tradičních i moderních domácností. Co o vinylových podlahách musíte vědět? Sepsali jsme pro vás základní informace o vinylu, ať víte, že je správnou volnou.


Víte, proč se PVC říká také vinyl?
PVC podlahy jsou vinylové podlahy. Proč vznikly dva rozdílné názvy? Je to dáno vývojem PVC podlah. Před lety se vyrábělo a dováželo PVC pouze v rolích, když na trh ze zahraničí přišlo balení v dílcích, bylo potřeba podlahy v dílcích a rolích od sebe odlišit, a tak vznikl název LVT - luxusní vinylové dílce.

Jak vinyl vzniká?
Jak bylo řečeno PVC a vinyl mají společný základ, který vzniká stejným postupem výroby. Vyrábí se ze směsi etylenů a přírodních solí. Do vinylu se přidávají změkčovadla, která se používají u výroby všech plastů.
Podle množství změkčovadla se pak mluví o:
● měkčené krytině - vinyl v rolích
● tvrzeném vinylu - vinyl v dílcích a lamelách

Základy o pokládání vinylové podlahy
Začneme vinylem v rolích, jejichž síla můře být od 2 do 3 mm. Takové vinylové podlahy se lepí celoplošně. U vinylových podlah v dílcích je více možností, jak ho položit. Můžete volit ze 3 nejčastějších způsobů:
● dílce (tloušťka 2 mm) - se k sobě skládají a celoplošně lepí k dokonale rovnému podkladu
● dílce se zámkovým spojem (4 až 5 mm) se do sebe musí zaklapnout a pokládají se bez lepení,
   tzv. plovoucí způsob
● dílce na nosiči, HDF desky (9 až 13 mm) se do sebe zaklapnou a opět odpadá fáze lepení a volí
   se plovoucí způsob pokládky

PVC podlaha Earthwerks

Vinylové plovoucí podlahy vyžadují při pokládce dodržování tzv. dilatační mezery mezi krytinou a stěnou. Díky této mezeře bude moci vinylová podlaha “plout” a reagovat na změny teplot a vlhkosti v místnosti.

Důležitým prvkem při pokládání vinylové podlahy jsou fólie. Vhodné je položit pod podlahu parotěsnou fólii nebo podložku s protismykovým efektem. V mnoha případech je potřeba srovnat nerovný podklad za pomocí stěrkování.

Vinyl je chameleon
Vinylové podlahy si získaly svou oblibu u zákazníků nejen díky snadné pokládce a vysoké odolnosti proti mechanickému poničení, ale také díky jeho opravdu široké škále barevných kombinací, různorodosti motivů a také dokonalým imitacím přírodních materiálů. Vinyl na sebe může vzít jakoukoliv podobu, kterou si výrobce vymyslí. Je to díky technologii digitálního tisku. Používá se speciální 3D tisk, který navíc na podlaze vytvoří na dotek plastický vzor. Vzor je tak reálný nejen na pohled i dotek.

Chcete mít doma podlahu jako je ve starém vesnickém stavení? Ošoupanou, surovou a místy vybledlou? Pro vinyl to není problém. Nebo máte rádi strukturu dřeva, kamene nebo korku? Stačí si vybrat. Například vinylové podlahy Earthwerks mají kolekce přímo inspirované přírodou a to nejen dekory, ale také barevnými odstíny.

Výhody pro praktické domácnosti
Praktičnost a funkčnost podlahy se samozřejmě nesmí opomenout. První co musíte o vinylu vědět je, že je to ideální materiál ve spojení s podlahovým vytápěním. Dále, že jsou vinylové podlahy velmi odolné, na bosou nohu příjemné, pocitově teplé a eliminují hluk.

Co dál? Vinylové podlahy jsou ty nejlepší podlahy na rychlou a jednoduchou údržbu a pravidelný úklid. Stačí vlhký mop a běžný čisticí prostředek. Nemusíte se bát vinyl položit v koupelně, vlhkost zvládá na výbornou. A šlo by pokračovat.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze