Úvod

Větrání s rekuperací pro moderní domy

Dnešní moderní stavby nejsou jen dobře tepelně zaizolované, jsou i velmi vzduchotěsné. To je zásadní rozdíl proti starším objektům, kde okenní netěsnosti zajišťovaly dostatečný přívod čerstvého vzduchu.


Už dávno nám mráz nekreslí obrázky na okna. Samozřejmě nejsou to jen kvalitní okna, která se podílejí na stále dokonalejší neprůvzdušnosti bytů a domů. Vývoj nových stavebních materiálů a technologií přibližuje moderní domy prakticky k téměř absolutní vzduchotěsnosti. Vzduchotěsný dům společně s tepelnou izolací je předpokladem k úspornému bydlení, ale aby takové bydlení bylo zároveň i zdravým a příjemným bydlením, je nutné zajistit dostatečný přívod vzduchu. Bylo by nelogické, aby takové větrání zajišťovala pootevřená okna nebo nějaká forma mikroventilace. Nebudeme přeci vyvíjet okna s několikakomorovými profily rámů, místo dvojskel aplikovat trojskla, abychom nakonec okna nezavírali nebo do nich dělali ventilační otvory. Podobně nelogické je zateplování objektů pro úspory a následné vypouštění tepla nehospodárně oknem ven.

Vetraci jednotka s rekuperaci VPL 15

Větrací jednotka s aktivní rekuperací umožňuje příjemné letní chlazení.


Potřebuji vůbec řízené větrání?
Pokud nebudeme dostatečně větrat, mohou se úsporná opatření obrátit proti nám. Hrozí nejen nepříjemné rosení oken, vznik plísní, ale špatné vyvětrání může negativně ovlivnit i pocity lidí a jejich výkonnost. Nedostatečné vyvětrání způsobuje ospalost, únavu, bolesti hlavy. Špatně vyvětrané dětské pokoje nebudou ideální pro přípravu do školy, spánek v nevyvětrané ložnici nedá dostatek síly pro nový den. Těžko lze zajistit, aby někdo v noci vstával a větral v doporučených intervalech. Trvale otevřeným oknem se vracíme k otázce úsporného bydlení. Kdo nevěří, měl by si zapůjčit měřák koncentrace CO2 a zkusit zkontrolovat koncentrace nad ránem kolem páté hodiny. Řízené větrání napomáhá i při řešení respiračních obtíží. Vzduch do domu je filtrovaný od prachových částic. V případě aplikace pylových filtrů můžeme minimalizovat inhalaci různých pylů a výrazně tak ulehčit dýchání alergikům i v období pro ně nepříjemných sezón.
Vetraci jednotka s pasivnim vymenikem CT 300
Velmi tichá větrací jednotka s jedním z největších pasivních výměníků na evropském trhu.

Je v oblasti řízeného větrání nějaká legislativa?

Samozřejmě ano. Pro RD domy platí stavební vyhláška 20/2012 Sb., která požaduje zajištění větrání venkovním vzduchem dle norem. Základní normou je EN 15665, která přesně stanoví, s jakou intenzitou se má správně větrat. Pro zjednodušení si lze zapamatovat mnemotechnickou pomůcku, že bychom do domu měli přivádět každou hodinu minimálně tolik m3 čerstvého vzduchu, jaká je podlahová plocha v m2. Zajímavostí je i to, že domy s krbem, krbovou vložkou nebo kamny bychom neměli větrat podtlakově - tedy nuceně tím, že vzduch z místností pouze odčerpáváme a čerstvý se nasává netěsnostmi nebo speciálními průduchy. Takový podtlak může způsobit i kuchyňská digestoř s odtahem ven. Často se můžeme setkat s vyjádřením, že digestoř jen hučí a nefunguje - příčinou bývá právě nedostatečný přívod vnějšího vzduchu. Nebezpečí může způsobit vzniklý podtlak tím, že začne nasávat škodliviny z krbu nebo kamen a to i tehdy, kdy mají samostatný přívod vzduchu z exteriéru. Stačí maličkost – špatně dovřít dvířka při přikládání.

rez jednotkou Nilan Compact

Jednotka Nilan Compact patří k nejúspornějším jednotkám vůbec, proto již dvakrát zvítězila v celosvětové soutěži o nejúspornější dům světa.

Není tedy pochyb o tom, že řízené větrání je dnes již standardem moderního bydlení. Bylo by velmi krátkozraké při stavbě nepřipravit alespoň vzduchotechnické rozvody - tím bychom degradovali celou nemovitost a zbytečně snižovali její cenu. O tom, jak správně vybrat vzduchotechnickou jednotku pro váš dům, si můžete přečíst ZDE.

Mgr. David Koranda, Nilan s.r.o.


Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze