Úvod

Ušetříte stavbou nevytápěné garáže?

V tuzemsku se vžil názor, že v nové garáži rodinného domu se nemusí a nebude topit, garáž bude takzvaně „studená“ a garážová vrata budou bez zateplení. Je to odůvodněno správnou snahou snížit investiční náklady na novostavbu a budoucí provozní náklady domu.


Ale když je to tak , tak nač stavět garáž ? Pak přece stačí přístřešek. Praxe je však často jiná. Skutečné studené parkovací přístřešky vidíme jen zřídka. V České republice se ve většině případů staví dle typových projektů rodinných domů kde je garáž obvykle začleněna do půdorysu domu nebo je přistavěna jako přístavba pod jednou konstrukcí střechy. Pokud v projektové dokumentaci není samostatně vyřešena její tepelná izolace a garáž se realizuje bez vytápění ( nazvěme ji „studená garáž ) , pak taková garáž už z fyzikálního hlediska studená nikdy nebude. Teplo se šíří přes tepelné mosty a pokud nejsou stěny, dveře, podlaha s strop garáže opatřeny tepelnou izolací, bude se teplo šířit z domu do garáže. Nakonec se nainstalují relativně drahá, garážová vrata se ztenčeným panelem.

Co je výsledkem této snahy o úsporu?
Průměrná roční teplota v naši zeměpisné šířce je 7,5 – 8,9°C (! ) . Garážová vrata tvoří cca 1/5 obvodových stěn a stropu garáže, odchází jimi tedy cca 20% tepelné energie zevnitř ven. Pokud v garáži parkujeme, dochází navíc v chladných dnech k tepelným ztrátám větráním. Přes styčné stěny dochází k ochlazování domu a úspora tepla je v takové garáži přinejmenším nejistá.


Na obrázku: Tepelný snímek
Na vratech jsou zřetelný  únik tepla  vzniklý  nedokonalým utěsněním otvoru vrat v horní část vrat jejich špatným seřízením  a v prahové části díky tepelnému mostu v betonové podlaze.

Jak by to tedy ve skutečnosti mělo být?

Je dobré se rozhodnou. Stavět studený přístřešek skutečně levně a vyčlenit jej z tepelné obálky domu, nebo stavět temperovanou garáž a dopředu naplánovat její tepelnou ztrátu. Zateplenou garáž pak můžeme používat i k uskladnění věcí, které nesmí projít bodem mrazu. Pak je správné si pořídit dobrá a spolehlivá garážová vrata.


Na obrázku: Alutech Standard Zlatý dub
Garážová  vrata  Alutech  Standard, design široká lamela , provedení  dřevodekor zlatý dub se skvělými tepelně izolačními  vlastnostmi, včetně pohonu  a  dálkového  za 19 900 Kč bez DPH  (při  rozměru š.2500xv.2065mm).


V letošním roce společnost Technopark uvedla na trh zcela nová garážová vrata Alutech Standard SRD-S s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi. Jsou vyrobena ze zesílených panelů o tloušťce 45 mm, vyplněných polyuretanovou pěnou o vysoké hustotě, bez obsahu freonů. Křídlo vrat tak dosahuje koeficientu tepelné vodivosti jen U=0,61 W/m2K (!) a získává lepší mechanickou odolnost proti větru i poškození nárazem. (Eurookno s běžnými trojskly dosahuje U celého okna = 0,8-0,9 W/m2K) Další výhodou vrat Standard - SRD je jejich perfektní utěsnění ve stavebním otvoru díky EPMD polymeru použitému při výrobě všech těsnicích prvků. Ty zůstávají pružné i po letech provozu i při nízkých teplotách, vzhledem k minimální infiltraci venkovního chladného vzduchu tak nedochází k dalším ztrátám tepla. Dále jsou vrata vybavena patentovaným systémem bočních tažných pružin, které zjednodušují (a tedy i zlevňují) jejich celkovou konstrukci. Garážová vrata Alutech Standard se skvělými tepelně izolačními vlastnostmi můžete u zakoupit včetně pohonu a dálkového ovládání od 18 208 Kč bez DPH (při rozměru 2000x2500mm).



Na obrázku: Garážová  vrata  Alutech  Classic s vestavěnými dveřmi
Garážová  vrata  Alutech  Classic s panty a konzolami s nerezavějící ocel a  vestavěnými dveřmi, design úzká lamela, barva  standardní hnědá,   se skvělými tepelně izolačními  vlastnostmi, včetně pohonu  a  dálkového ocládání za 49 999 Kč bez DPH  (při  rozměru š.4500x v.2100mm).


www.technopark.cz, info@technopark.cz, bezplatná info tel. linka: 800 832 466
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze