Úvod

Uložte zahradu k zimnímu spánku!

Čas opět utekl jako voda a my, majitelé menších zahrádek i větších zahrad, se konečně dočkáme zaslouženého odpočinku. Nejprve bychom však měli naše zahrady na toto období řádně a poctivě připravit!


Co je třeba udělat? 
Aby naše zahrada ve zdraví přežila nadcházející zimu, musíme provést její důkladné zazimování. To zahrnuje generální úklid zahrady, včetně zahradního nábytku a dalšího vybavení, podzimní údržbu trávníku, zazimování rostlin a ochranu dřevin. Pokud máme na zahradě jezírko či podobné dekorativní objekty, nebo bazén, budeme se muset postarat také o ně.

Práce ne právě oblíbené 
Milí přátelé, doufáme, že Vás hned na počátku neodradíme od čtení tím, že začneme pracemi, které nejsou zrovna dvakrát populární. Pokud si s hráběmi a motyčkou zrovna netykáte, snažte se myslet na to, že ten kousek zeleně, který Vás po celou sezónu dobíjí energií, si trochu péče zaslouží! A navíc si přitom skvěle vyčistíte hlavu! V prvé řadě byste měli shrabat listí a dát ho na kompost. Pokud máte k dispozici zahradní vysavač s drtičem, půjde Vám práce o to rychleji od ruky. Pečlivě vyhrabanému (případně vyluxovanému) trávníku jistě prospěje, když jej jako bonus přejedete provzdušňovačem. Od věci není ani dosévání holých míst, což lze provádět až do pozdního podzimu. 

Zahradní nábytek schovejte do garáže nebo kůlny. Vlhké ani mrazivé počasí nedělá dobře ani nábytku z odolnějších materiálů. Stejně tak, pokud tak běžně neděláte, ukliďte všechno nářadí. 

Ošetřete rostliny
Choulostivé rostliny je nejlepší přesunout do bezpečí ještě předtím, než se objeví první mrazíky, a to nejen ty, které pěstujete přímo na zahradě, ale i třeba muškáty na oknech. Rostliny, které by venku rozhodně zimu nepřežily, přesaďte do květináčů a nechte je přezimovat třeba v koutě zimní zahrady.

Trvalky, které necháváte na zahradě i přes zimu, zakryjte pilinami, slámou, nebo podobným materiálem. Nezapomeňte prořezat a přihnojit okrasné rostliny, jako jsou například růže. Ne aby Vás však napadlo, růže nějak radikálně prořezávat! To si nechte až na jaro. U růží se na podzim rovněž provádí mulčování. Také užitkové rostliny, jako jsou jahody, potřebují svou výživu.

Ochrana dřevin 
Tato část zimní přípravy obecně patří mezi ty méně náročné. Většina dřevin totiž naštěstí překonává zimu naprosto bez problémů a naši pomoc zpravidla nepotřebuje. Některé choulostivější dřeviny však vyžadují odpovídající péči, zejména pokud se k nám chystá tuhá zima. Vzhledem k tomu, že tuhost zimy nejde nikdy přesně odhadnout, vyplatí se, rozprostřít na konci sezóny na povrchu půdy kolem dřevin tzv. nastýlku, která je ochrání před nežádoucím promrznutím kořenů. Také těžké nánosy sněhu a silný vítr dokážou způsobit spoustu škody. Zde se vyplatí, svázat nejvíce ohrožené větve silnějším provázkem. Stejně jako okrasné rostliny prořezejte ovocné stromy. 

Vodní plochy
Pokud máte na zahradě bazén, přikryjte jej plachtou. Ušetříte si tak spoustu práce spojené s jeho opětovným uvedením do provozu na začátku nové sezóny. Zahradní jezírko bude přes zimu odpočívat společně se zahradou, jejíž je chloubou. Jezírko na zimu nevypouštíme, vyjmeme z něj však čerpadlo, filtry a další prvky. Poté můžeme jezírko vyčistit. Hlavní čisticí akci (spojenou s vypuštěním staré a napuštěním nové vody) si však necháme až na jaro.

Některé vodní rostliny mohou v jezírku zůstat, stejně jako skoro všechny pobřežní. Jiné je to však u leknínů a příbuzných druhů, které musíme opatrně vyjmout a nechat přezimovat v nádobě s vodou v místě, kde nemrzne. Pokud máte v jezírku ryby, nechte je bezstarostně plavat. Jestliže však jezírko zamrzne, prosekejte jim díru do ledu, ať se Vám neudusí! Pěkně si v zimě odpočiňte, ať načerpáte energii na novou sezónu. Bude tu co nevidět!

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze