Úvod

Udělejte si v pracovně třeba safari!

Potřebujete ke své práci optimistické prostředí, které oklame Váš mozek natolik, že se bude domnívat, že vlastně ani nepracujete, ale spíše si hrajete s čísly, písmenky, nebo obrázky? Když může být škola hrou, proč by nemohla být práce hrou? Udělejte si v pracovně třeba safari.


Jde o Vaše zdraví!
Mozaiku zdravého pracovního prostředí netvoří pouze ergonomický nábytek, který Vám v budoucnu nezpůsobí nežádoucí bolesti zad, v kombinaci s kvalitním osvětlením, které zase pomáhá předcházet předčasným problémům s Vaším zrakem. Velmi důležitým kamínkem této skládačky je také charakter interiéru, kterým jste obklopeni. 

V šedivém kancelářském prostředí může dlouhodobě přežívat bez následků vskutku málokdo. Možná Vám bude připadat, že nyní trochu přeháníme, ale optimistické pracovní prostředí Vám skutečně může přinést značnou úsporu v podobě ušetřených peněz za pravidelné návštěvy psychologa nebo psychiatra, potažmo za léky (v tom lepším případě pouze) s efektem placebo. Nezanedbávejte tato fakta ani ve své domácí pracovně. Vaše zdraví je přeci na prvním místě! 

Věrni safari
Nemějte obavu z toho, že bychom se Vás na následujících řádcích chystali navádět k tomu, abyste svou pracovnu přetvořili v centrum zábavných atrakcí, podobající se matějské nebo jiné pouti. Některým z Vás by se tam možná líbilo, o Vašich dětech ani nemluvě, všichni ale dobře víme, že na duševní práci se potřebuje člověk dobře soustředit. Na stěny je proto vhodné, volit spíše uklidňující barevné odstíny. Protože Vám dnes chceme přinést inspiraci v podobě návrhu pracovny připomínající safari, doporučíme Vám nazelenalý khaki odstín. Nemíchejte ho příliš tmavý, volte spíše světle zelené ladění. A co na podlahu? Nejlépe podlahovou krytinu přírodního vzhledu, parkety nebo lamino.

Třebaže by v tomto interiéru dobře vynikl nábytek bílé barvy, zůstaneme věrni našemu původnímu záměru a půjdeme do přírodního dřeva, nebo do bambusu či ratanu. 

Volíme nábytek
Volba, množství a rozměry nábytku, to vše závisí na výměře místnosti, eventuelně její části, která slouží jako pracovna. Bez pracovního stolu se židlí se určitě neobejdete. Zkušenosti ukazují, že není nad klasický bytelný stůl z masivního dřeva, ale nemusí být ani masivní. Jeho oblíbenou součástí jsou tzv. mobilní kontejnery. 

Nepředstavujte si mobilní kontejner jako obrovský odpadkový koš určený k třídění odpadu z Vaší pracovny. Jedná se o blok zásuvek, který je zcela nezávislý na psacím stole, jehož může být součástí. Podle potřeby si kontejner plný kancelářského náčiní přisunete, nebo odsunete. Na jeho místě může střídavě stát druhá židle. Tímto se dostáváme k sedacímu nábytku. Jako obvykle Vám doporučíme sedátko umožňující aktivní sezení. 

Ratanové zpestření
Klasická ratanová křesílka s měkkými sedáky rovněž v khaki odstínu by zde mohla vypadat sice stylově, k dlouhodobému vysedávání ve vzpřímené poloze však určena bohužel nejsou. Pokud však máte velkou pracovnu, mohla by se Vám přesto hodit. Křesílka totiž můžete využít k vytvoření méně formálního zákoutí naproti pracovnímu stolu se židlí. Společně s elegantním konferenčním stolkem tak budou tvořit příjemnou zónu, která se může stát zázemím pro úspěšná jednání. 

Co si však můžete dovolit za každých podmínek, to jsou ratanové doplňky. Například koš na noviny a další periodika, na korespondenci, nebo na odpadky, sem jistě krásně zapadne. 

Lev, který nekouše
Konečně přichází na řadu dekorace ve stylu safari. Tahle část vybavování pracovny Vás jistě bude bavit. Různé dekorativní předměty s motivem safari (obrázky, podložky pod myš, kalendáře, rámečky na fotografie) jsou snadno k mání v nejrůznějších cenových relacích. Dejte si na zeď třeba lva, který nekouše. Bude na Vás při práci mrkat. Nebo byste raději kobereček či kožešinku s designem této nebo jemu příbuzné šelmy? To záleží jen a jen na Vás. Ještě nějakou stylovou živou rostlinu a můžete se s chutí zabrat do práce! 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze