Úvod

To pravé útočiště pro mladého muže

Záleží Vám na tom, aby se Váš dospívající syn cítil doma ve svém pokoji příjemně? Aby v něm nalezl své bezpečné útočiště, kam se může ukrýt před okolním světem, když mu nikdo nerozumí? Zkusíme Vám trochu poradit.


Nerozhodujte za jeho zády
Trefit se do vkusu dospívajícího, či skoro dospělého chlapce, nebo raději mladého muže, jak si přeje slyšet, je velmi obtížné. Z dítěte se postupně stává osobnost, která chce být zapojena do rozhodování o všem, co se ho týká. Tedy i o rozhodování o designu prostředí, v němž tráví podstatnou část svého času. Když byl Váš syn ještě malé dítě, stačilo, když jste při zařizování dětského pokoje respektovali jeho oblíbené barvy. Jakmile však chlapec vstoupí mezi náctileté, už ví přesně, co chce: sám si zvolit druh nábytku a jeho uspořádání. Rozhodování o těchto věcech za zády teenagera se nikdy nevyplácí, byť by Vaše úmysly byly sebelepší.

Změna priorit 
Když jste zařizovali pokojíček pro dítě předškolního věku, mezi hlavní priority patřila bezpečnost a komfort. Vnější vzhled doposud zůstával pouze okrajovou záležitostí. To se nyní změnilo jako mávnutím kouzelného proutku. Změn si ostatně můžete všimnout rovněž ve stylu potomkova oblékání. Také způsob, jakým si mladík zařídí interiér vlastního pokoje, je důležitým projevem svobodné vůle jeho osobnosti, který byste měli rozumně korigovat, ne však potlačovat. Chápeme, že tato situace pro Vás není ani náhodou jednoduchá, pokud však nechcete, aby se Váš syn, který se už od třinácti považuje za dospělého, hned po oslavě svých osmnáctin od Vás odstěhoval, obvykle někam, kde může svobodně dýchat, dejte mu příležitost, ať projeví svou fantazii. Možná budete příjemně překvapeni. Tip: prohlédněte si spolu časopisy o bydlení a společně si promluvte o tom, co se komu z Vás líbí.

Už nejsem dítě
Ještě předtím Vás však překvapí, v jak (podle dospělých) brzkém věku bude veškerá dětská dekorace vykázána za dveře synova pokoje. Mašinky a autíčka na stěnách pravděpodobně nahradí plakáty s krásnými slečnami, nebo skutečnými auty či motorkami. Když budete chtít udělat synovi radost, nahraďte jeho „orvaný cár papíru, kterým hyzdí nábytek“ obrazem z plakátu. Bude Vás to stát jen pár stovek. Orámovaný plakát za sklem či fólií se nakonec zalíbí také Vám samotným. Pozor však na jednu věc. Vkus dospívajících dětí je proměnlivý jako aprílové počasí, plakáty se mohou často měnit. 

Dále se psychicky připravte na to, že si teenager nepřeje být ve svém království rušen. Vaše časté návštěvy u něho v pokoji nejsou příliš vítány. Jeho touhu po soukromí respektujte! Syn s Vámi žije, má Vás rád, jen si přeje jinou frekvenci setkávání s rodiči, než tomu bylo ještě nedávno. Nevnucujte se, přijde sám. (Až dostane hlad.) 

Pracovní zákoutí
Na pracovní prostor teenagerů jsou kladeny v podstatě stejné nároky jako na domácí pracovnu nás dospělých. Vzhledem k tomu, že dítě stále ještě roste, je nutné, věnovat výběru nábytku náležitou pozornost. Na židli rozhodně nešetřete! Ergonomické židle nutí páteř teenagera k pozici, která je pro dlouhodobé sezení optimální. Aby se Váš syn mohl plně koncentrovat na učení nebo jinou činnost, dopřejte mu otočnou židli na kolečkách. Snadno si tak podá vše potřebné, aniž by musel pokaždé vstávat. 

Protože častá změna kvalitní židle by se Vám mohla pěkně prodražit, investujte do výškově nastavitelného nábytku. 

Pracovní stůl by měl být dostatečně velký, aby se na jeho desku pohodlně vešlo vše potřebné, od sešitů až po stolní počítač. Osvědčený je například typ stolu do tvaru L, na kterém mohou zároveň studovat i dva sourozenci.

Úložné a další prostory
Díky modernímu věku výpočetní techniky již nemusíme skladovat stohy papírů, nahradila je data v elektronické podobě. To však neznamená drastickou redukci úložných prostor! Dopřejte synovi skříň k uložení svršků, sešitů, i všech možných „zbytečností“, pro které nemají zejména matky pochopení. Pokud Vás syn požádá o kus nábytku, který se nápadně podobá dívčímu toaletnímu stolku, neděste se, že by bylo něco v nepořádku s jeho orientací. Mladí muži dnes dbají na svůj vzhled mnohem více, než tomu bylo dříve!


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze