Úvod

Jak pěstovat mátu

Vypěstujte si mátu peprnou na zahrádce. Máta se používá k přípravě osvěžujících nápojů, ale přidává se také do mnoha pokrmů.


Pěstujeme mátu
Když mátu zasadíte do stínu a budete ji pravidelně zalévat, dobře se jí povede. Je choulostivá jak na ostré slunce, tak na mráz. Máta je víceletá bylina, která Vám vydrží na záhoně i pět let. Na zimu si nasušte vždy čerstvou mátu a skladujte ji ve sklenici s uzávěrem.


Máta peprná je nedílnou součástí MOJITA

Použití máty
Máta se používá k přípravě osvěžujících nápojů, ale přidává se také do mnoha pokrmů. Protože působí proti nadýmání, hodí se především k luštěninovým jídlům. Kromě toho účinně tlumí pálení žáhy. Z máty si kromě mojita a tradičního mátového čaje můžete připravit také osvěžující ledový čaj, anebo mátový likér. Skvěle však se hodí také k masu. My Vám přinášíme recept na proslulou mátovou omáčku, která se podává právě k masu, a to nejlépe k jehněčímu.

Mátová omáčka k masu

Suroviny:
hrst sušených mátových lístků
2 lžíce třtinového cukru
200 ml vinného octa
100 ml vody

Příprava:
1. Listy máty rozdrobíme.
2. Vodu smícháme s octem, přivedeme k varu a nalijeme na rozemnuté lístky.
3. Necháme vylouhovat a podáváme k masu.

Dobrou chuť!
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze