Úvod

Teplo zdražuje! Víte, jak se bránit? My ano.

Světová krize nekončí. Vlády hledají, jak zalátat zející díry ve státním rozpočtu. Naši představitelé nejsou výjimkou. A tak nám stát chce zdražit všechno. Na prvním místě teplo. Bez tepla se nikdo neobejde. Existuje nějaká účinná obrana?


Nový rok jsme přivítali současně se zvýšením snížené sazby DPH z deseti na čtrnáct procent. Příští rok nás čeká další zvýšení, kterému ministr Kalousek říká „sjednocení sazeb DPH“. Možná budeme mít jednotnou sazbu 17,5% a od ledna 2014 dokonce DPH 19%. Dnes se však zdá, že to erárnímu nenasytovi stačit nebude. Bude hůř a bude to ještě dřív!

Teplo bude k nezaplacení
Každý si může spočítat, jak se nárůst ceny energie projeví na rodinném rozpočtu. Průměrná rodina, která bydlí v domku a topí plynem má roční náklady na topení a ohřev teplé užitkové vody asi 32 tisíc korun bez DPH v případě, že dům má pouze základní zateplení. Tomu odpovídá velká většina staveb ve stáří deseti let a více. Předpokládejme, že ceny paliv již dále nerostou. Vlivem zvýšení daní stejně za tři roky protopíme minimálně o tři tisíce korun ročně více. Jenomže cena paliv, plynu, uhlí i dřeva stále roste a tento trend se zřejmě nezmění. Pravděpodobný nárůst ceny tepla v rodinném domku bude vyšší o pět tisíc korun za rok. To už stojí za úvahu poohlédnout se po úsporných opatřeních.


Máme chytrý návod, jak ušetřit tisíce
Nemáme na mysli příručky, které napovídají jak větrat, jak polepit stěnu za topením hliníkovou fólií, jak správně regulovat topný systém. Něco se tak dá ušetřit, ale úsora není zásadní. Jedinou účinnou cestou je zateplit dům.

Chytré knihy tvrdí, že se musí vyměnit okna a zateplit fasáda. Mají pravdu. Jenomže taková rekonstrukce je velmi drahá, trvá týdny či měsíce a dá se realizovat jen v létě. Náš chytrý návod je jiný.
U každého domu utíká zhruba 30% tepla stropem. Na tento fakt je nutno se soustředit Moc se o tom neví. Má to svůj důvod. Náklady na zateplení oken a fasády stojí až desetinásobek toho, co stojí tepelná izolace stropu. Stavební firmy pochopitelně chtějí prodávat dražší věci, maximálně zvyšovat svůj zisk.

Odborník z Vysočiny nám nad přesným výpočtem ukázal, jak překvapivě dobré výsledky má zateplení stropu. Magmarelaxová izolace, která je nejvíce doporučována, je vyrobena z čediče a fouká se do dutin na půdě silnou hadicí. Celé je to geniální v mnoha ohledech. Když se dnes rozhodnete takto chytře zateplit, provedou vám zdarma kontrolu domu, návrh řešení a do 14 dní jsou u vás i s příslušnou technikou. Izoluje se bez stavebních úprav, lešení, hluku, prachu i nepořádku. Zhruba za 3 hodiny je hotovo. Zateplit se dá i za mrazu a sněhu. Když rychle zateplíte, ještě tuto zimu můžete ušetřit tisíce.

Chytrou aplikaci již vyzkoušela celá řada významných osobností, známých herců a zpěváků. V severských zemích i v Americe je tato geniální metoda zateplení běžná. Mráz je tam mnohem déle a oni ví, co se nejvíc vyplatí. U nás zatím vydáváme velké peníze, měníme okna a děláme fasádu. Proč, když lze stejně ušetřit za mnohem menších investic?

Platí úměra. Dříve zateplíte, více ušetříte

I při současných cenách paliva a výši DPH ušetříte zateplením stropu v více než 10 tisíc korun za rok u průměrného rodinného domu. To dělá za tři roky cca 30 tisíc. Za čtyři roky však již úspora dosáhne 50 tisíc! Ale plyn, uhlí i dřevo jsou rok od roku dražší. Dosažená úspora bude zákonitě mnohem vyšší. Právě za čtyři roky se vám investice vrátí a pak už jen šetříte!

Co to stojí? Kde na to vzít?
Rozhodující je zastavěná plocha domu. U průměrné velikosti může zateplení stát třeba jen 30.000 Kč, a to už je bomba! Máte na to, nemusíte mít zrovna plat jako generální ředitel ČEZu. Ale i když nemáte našetřeno, je tu ještě jedna možnost. Firma, která dodává tuto izolaci přišla s novinkou, je to izolaci na splátky. Jde o bankovní úvěr, který je nastaven tak, že splátky jsou stejné, jako úspora na topení. Podmínky úvěru jsou pro zákazníky bezkonkurenční, úvěr tedy fakticky splácíte z úspor a tak vás to nezatíží. Navíc je super i to, že máte teplíčko hned a ještě ušetříte. Když splatíte do roka, je to bez navýšení. Za ušetřené peníze si můžete něco pěkného koupit.

www.ippolna.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze