Úvod

Světelná pohoda je nedílnou součástí zdravého bydlení

Nedílnou součástí zdravého bydlení je světelná pohoda, která ovlivňuje míru naší spokojenosti s prostředím, kde žijeme. Úroveň světelné pohody není dána pouze množstvím denního světla, ale také umělým osvětlením.


Součást zdravého bydlení 
Světelná pohoda je daleko důležitějším aspektem zdravého bydlení, než by se na první pohled mohlo zdát. Pomáhá dotvářet náš domov, působí na naši psychiku a významně se podílí na tom, jak se zde cítíme. Interiéry s nedostatkem denního světa působí velmi stísněným až ponurým dojmem. Oblíbené řešení, jak prosvětlit interiér, představují střešní okna, střešní prosklení, anebo světlovody. 

Regulace přílivu světla 
Ovšem ani přesvětlené interiéry nejsou právě ideální. V domech či bytech s velkorysými prosklenými plochami vzrůstá význam regulace přílivu denního světla. Nejspolehlivější pomocníky zde představují moderní prvky stínící techniky, především rolety, žaluzie, anebo zatemňovací závěsy. 

Umělé osvětlení 
Když zajde slunce, ke světelné pohodě přispívá umělé osvětlení. K vytvoření příjemného prostředí po setmění slouží osvětlovací prvky, které je však třeba vhodně zkombinovat a rozmístit.

Foto: Pixmac.cz

Seriál: Zdravé bydlení
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze