Úvod

Stavíte? Nezapomeňte včas naplánovat návrh a realizaci zahrady!

Koupili jste pozemek a začínáte stavět dům? V tuto chvíli je ideální doba začít s návrhem zahrady a se zpracováním předběžné nabídky na realizaci zahrady. Některé postupy je totiž potřeba zahrnout již do stavebních úprav. Například závlahový systém nebo osvětlení zahrady potřebují určitou stavební připravenost. Není nic horšího než rozebírat dlažbu před domem, když stačilo pod ní položit trubku pro prostup kabelů.


Proč si nechat vytvořit návrh zahrady odborníkem na zahradní architekturu?
Stejně, jako dům je odborníkem navržen dle Vašich představ, tak i zahrada by Vám měla tak říkajíc „sednout na tělo“ tak, abyste se v ní cítili jako doma a aby prostor uvnitř domu plynule navazoval na vnější obytnou část.
Odborník na zahradní architekturu Vám poradí nejen se správným rozmístěním rostlin, umístěním vodních ploch (koupací jezírko, bazén...), ale zajistí také, aby ve vaší zahradě našla dobré uplatnění též drobná zahradní architektura jako zahradní domek, pergola, či dětské hřiště.
Když se vytváří návrhy zahrad, klade se důraz na to, aby zahrada působila jako estetický celek na jedné straně, a přitom zároveň splňovala také praktickou stránku věci na straně druhé. Ve správně navržené zahradě se budete cítit příjemně a uvolněně, celková kompozice bude působit přirozeně a budete mít pocit, že zahradu již máte roky. Naopak ve špatně navržené zahradě se nebudete cítit dobře ani za 10 let.
Zahrada není spotřební zboží, které když se Vám nelíbí jednoduše po pár letech obměníte. Zahrada s Vámi bude žít a měnit se a pokud se na začátku nasměruje správným směrem bude vás provázet celým životem vždy s dobrým pocitem.

Jak to celé probíhá? Vždy začínáme návrhem zahrady!

Na začátku všeho je schůzka na Vašem pozemku. Odborník na zahradní architekturu si prohlédne nejen Váš pozemek, dům či jeho návrh, ale také umístění pozemku vzhledem ke světovým stranám a jeho blízké i vzdálenější okolí. Na místě s Vámi probere Vaše představy o tom, jak budete chtít zahradu využívat. Zda budete chtít na zahradě relaxovat po práci, zda má zahrada sloužit hlavně k reprezentaci nebo také ke hrám s dětmi a domácími mazlíčky.

navrh zahradni architektury

Návrhy zahrad začínají obvykle vypracováním prvního ideového návrhu zahrady, takzvanou studií a pomocí programu s 3D vizualizací Vám dokáže navodit představu o tom, jak bude Vaše zahrada vypadat. Po schválení základní kompozice, je třeba návrh zahrady rozpracovat do všech detailů, vybrat rostliny, nejvhodnější materiály – kameny, dřevěné a další prvky (drobná zahradní architektura). Toto vše s Vámi důkladně probere odborník na zahradní architekturu.
Po odsouhlasení návrhu zahrady jako celku vznikne přesný osazovací plán spolu se seznamem rostlin a průvodním dokumentem, který obsahuje základní postup prací a dále pak plán péče o rostliny v průběhu roku. Tyto materiály jsou poté nezbytné pro realizaci zahrady. Návrh zahrady obvykle dostanete v tištěné formě a také v elektronické podobě včetně 3D vizualizací Vaší zahrady v průběhu jednotlivých ročních období.

A jak dál? Realizace zahrady odbornou firmou.
Realizace zahrady
znamená velmi technologicky a fyzicky náročnou práci. Obvykle to trvá minimálně dva až tři týdny usilovné práce zahradníků, závlahářů a dalších technických pracovníků než zahrada vznikne. Zapotřebí bývají také silné stroje pro přípravu terénu a půdy.
Zahradu by v každém případě měl zakládat odborník. Ten totiž nejlépe ví, do jakého substrátu, kterou rostlinu zasadit, ale také, jak správně zapojit závlahový systém či filtraci do jezírka.
K návrhu zahrady se obvykle dodává položkový rozpočet na realizaci zahrady. Návrhy zahrad jako takové dodává většina firem ZDARMA v případě, že firma dodává také realizace zahrad. Hned na začátku tedy ušetříte cca 15 000-20 000Kč, což je například hodnota 7 vzrostlých stromů.
Někdy se stane, že částka, kterou jste měli určenou na realizaci zahrady padne ještě do stavby či vybavení domu a na realizaci zahrady jako takovou zbyde méně. Pak je nejlepším řešením realizaci zahrady rozetapovat. Například v prvním roce založit trávník a vysadit pár vzrostlých stromů, případně odclonit živým plotem sousedy. A v dalších letech postupně zahradu dosázet rostlinami, nechat zbudovat závlahový systém atd....
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze