Úvod

Bydlení od architektů nebo typový dům?

Při výběru nového bydlení ve vlastním domě dává většina z nás přednost typovému projektu před individuálním řešením. Důvod je prostý. Typový dům z katalogu považujeme za levnější alternativu domu přizpůsobenému našim představám. Jenže, jak se často ukazuje v praxi, typový dům může být o desítky až stovky tisíc dražší než dům navrhovaný na míru od samého začátku.


Každá změna se počítá
Kdy se tedy vyplatí typový dům? Tato volba je Vám předurčena v případě, že si vyberete „katalogový domeček“, a nebudete požadovat žádné změny oproti standardnímu provedení. Každá klientská změna totiž obvykle stojí jednotky až desítky tisíc korun. Jen pro ilustraci: není ničím neobvyklým, že si firma za posunutí dveří o 20 cm naúčtovala 30.000 K
č.  Představte si situaci, kdy nejste spokojeni s umístěním dveří, chcete změnit zásuvky, v koupelně posunout vanu a dodat sprchový kout. Snadno se Vám poté může stát, že převýšíte původní cenu domu o několik set tisíc korun. Dlužno dodat, že klientů, kteří zůstanou u typového projektu beze změn, je jako šafránu.


typovy dum MYSET

typovy dum MYSET
typový dům MYSET

Výhody individuálního řešení
Naproti tomu druhá možnost, tedy dům od architekta, otvírá větší prostor pro realizaci Vašich požadavků bez nutnosti obav z vysokých cen. Jen je nutné, abyste si hned na samém začátku dostatečně specifikovali svůj cíl. Zaplatíte sice více za samotnou studii a projektovou dokumentaci, ale již neplatíte za průběžné změny. Vše je Vám kresleno na míru. Architekti Vám dokážou navrhnout útulné bydlení za 2 milióny se stejnou zodpovědností jako dům za 4 miliony. Další výhodou spolupráce s architektem je vnímání pozemku, lokality a okolí a přenesení do samotného domu. Je důležité, umět správně pracovat se světovými stranami, výhledem do údolí, návětrnými stranami apod.

radovy rodinny dum Horousanky

radove rodinne domy Horousanky
řadové rodinné domy Horoušánky

Inspirace pro Vaše bydlení
Načerpejte inspiraci pro Vaše nové bydlení a prohlédněte si individuální projekty na www.domyhorousanky.cz i typové domy na www.myset.cz. Nejste si jisti, která z variant je pro Vás vhodnější? Navštivte Architektonické studio D4Z www.gremius-group.cz, abyste si mohli udělat lepší představu o dostupných možnostech, a obě varianty porovnat. Nezávaznou schůzku si můžete domluvit na čísle 226 804 736.

individualni vizualizace studia D4Z
Individuální vizualizace studia D4Z
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze