Úvod

Špatné zabezpečení domu proti krádeži může být důvodem pro neproplacení pojistky

Ano, tohle je skutečně pravda. Pokud pojišťovna nabude dojmu, že zabezpečení domu či bytu proti vloupání bylo nedostatečné, nemusí vám poskytnout pojistné plnění v plné výši. Přitom, když si pořídíte kvalitní a odolné bezpečnostní dveře, nejenom, že výrazně snížíte riziko, že se lupič dostane do vašeho domova. Ale také dostanete slevu na samotné pojištění, jelikož právě vyšší bezpečnostní třída dveří přispívá k nižším platbám pojistného při faktu vyššího plnění v případě pojistné události.


Bezpečnostní třídy dveří
Bezpečnostní dveře se totiž dělí do několika tříd dle celkové úrovně zabezpečení.
Celkem je jich šest. U obytných domů a činžovních bytů je běžně ze strany pojišťoven vyžadována 3. a 4. bezpečnostní třída.

Odolnost dveří, tedy ona samotná bezpečnostní třída, je odvozena od konstrukce bezpečnostních dveří, kvality, odolnosti a životnosti použitých materiálů a výrobního procesu.

Bezpečnostní dveře

Samozřejmě od těchto vlastností se bude také odvíjet i cena bezpečnostních dveří.
Ty nejlevnější bezpečnostní dveře si pořídíte již od cca 12 000 Kč. Ale věřte nebo ne, je lepší si skutečně raději připlatit. Kvalitní bezpečnostní dveře si totiž pořídíte od 30 000 Kč a výš. O tom, jak rozdílná může být kvalita zabezpečení u bezpečnostních dveří, pojednává mimochodem právě tohle video.



Jak sami vidíte, trvá to sotva pár minut, než se zloděj probourá do vašeho bytu. Pro zkušeného zloděje nepředstavuje takový obyčejný zámek žádný problém. Ve chvíli, kdy máte na dveřích bezpečnostní závoru, tak zloději situaci jen lehce ztížíte, ale rozhodně jej nezastavíte. Protože, když se mu náhodou nepodaří vypáčit zámek, projde skrze vaše dveře jako buldozer. Jak? Klasické dveře lze zcela jednoduše prokopnout nebo rozříznout.

Bránit se můžete také použitím bezpečnostních zárubní, které se zabetonují do stěny a je tak nutné během vloupání odbourat i kus stěny. Což je opět docela problém, pokud máte po ruce jen obyčejnou „zlodějskou“ výbavu.

Použití bezpečnostních zárubní

Rada na závěr – záruky a garance

A i když ani ty nejdražší bezpečnostní dveře vám nezaručí 100% garanci, že se k vám do domu či bytu nikdo nikdy nedostane, pro zloděje představují odolné bezpečnostní dveře skutečně prakticky nezdolatelnou překážku.

Ostatně, jak jste mohli vidět sami na videu, k tomu, aby se k vám lupič proboural, musí dveře kousek po kousku rozebrat. Natropí přitom takový hluk, jako kdyby se prováděla kompletní rekonstrukce celého domu. A zabere mu to desítky minut, mnohdy i celé hodiny. A to je přesně ta chvíle, kdy si každý zkušený lupič uvědomí, že tady to skutečně nemá cenu zkoušet, jelikož šíleně riskuje. A o to přesně jde. Odradit potenciální zloděje od krádeže vašeho majetku.

Montáž raději přímo od výrobce

Při výběru bezpečnostních dveří si určitě raději vybírejte ty dodavatele, kteří nabízí i následnou montáž na míru. Proč?

Nechcete přeci, abyste si pořídili dveře za 30 000 Kč a pak vám je nějaká cizí firma buď při montáži poškodila, anebo prostě vše pokazila špatnou instalaci dveří, které zloděje nakonec nezadrží. Proto je mnohem lepší se spoléhat na výrobce, kteří nabízí svým zákazníkům plný servis.

Montáž bezpečnostních dveří

Ostatně - kdo jiný by měl vědět, jak správně nainstalovat a správně zabezpečit bezpečnostní dveře do paneláku či domu, než právě výrobce těchto dveří?

Navíc, pokud by montáž provedl neautorizovaný subjekt, mohli by nastat také problémy při případné reklamaci dveří. A sice záruku na výrobek upravuje zákon a také vlastní podmínky výrobce, které často přesně definují i postup montáže, aby nedošlo k poškození bezpečnostního mechanismu dveří (což by ostatně mohlo také způsobit nevyplacení pojistky v plné výši ze strany pojišťovny v případě vloupání, pokud se prokáže, že bezpečnostní dveře nesplňovaly předepsané normy). A opět platí – že tohle ví nejlépe právě výrobce dveří.

Jinak běžně je na bezpečnostní dveře poskytována ze zákona záruka dva roky, tak jako na všechny ostatní „spotřebitelské“ výrobky. Pokud však výrobce slibuje vyšší záruční lhůtu, značí to že buď svému výrobku skutečně věří nebo poskytuje záruku jen na určité součásti nebo mechanismus dveří. V takovém případě se raději ptejte, nic tím nezkazíte.

Ale hlavně – hlavně si uvědomte, že vás majetek je třeba chránit. Hranice mezi tím, zda budete řešit následky po vykradení nebo ne, je totiž velice tenká. Tak se ji snažte pokud možno předejít. Třeba právě nákupem nedobytných dveří.

Zdroj: foto archiv ADLO
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze