Úvod

Šetrné LED žárovky vydrží až 50 tisíc hodin!

Světelné zdroje LED jsou v posledních letech i na našem území stále oblíbenější. Skutečně jsou ale tak šetrné? Nebo existují i nějaké citelné nevýhody? Odpovědi dostanete na následujících řádcích.


Jednotlivé výhody LED osvětlení
Klasické žárovky jsou již nějaký ten pátek „mimo hru“, neboť se v rámci Evropské unie přestaly vyrábět 1. září 2012. Jejich místo ale již předtím postupně zaujímaly další varianty svícení. Aktuálně jsou přitom nejpopulárnější světelné zdroje LED (Light Emitting Diode), neboť přes svou výkonnost přinášejí do každé domácnosti i komerčních prostor značnou úsporu. Podívejme se tedy na jednotlivá pozitiva o něco blíže.
  • Dlouhá životnost. Jednoznačně největší výhoda této varianty svícení. Některé druhy LED osvětlení mají životnost až 50 tisíc hodin, takže po jejich pořízení budete mít vystaráno na skutečně dlouhou dobu. Žárovky s takto enormní životností však nejsou pro běžné spotřebitel příliš využitelné. Pro domácí užití se ustálila životnost na 15 tisíc hodin. Dejte však pozor na levné výrobce! Často uvádějí životnost 50 tisíc hodin jen jako životnost čipu ne celé žárovky. Takže je velká pravděpodobnost, že se porouchá mnohem dříve.
  • Nižší spotřeba energie. I když budete LED žárovky využívat opravdu intenzivně, ušetříte i za samotný provoz, a to až několik set korun měsíčně. Zároveň se jedná o šetrnou variantu, i co se týče životního prostředí.
  • Variabilita. Tento druh osvětlení existuje v mnoha druzích, o čemž ostatně svědčí nabídka LED světelných zdrojů v e-shopu LightPark.cz. Záleží tedy pouze na Vašich prioritách.
  • Možnosti využití. LED žárovky naleznou uplatnění jako zdroj světla nejen v interiérech, ale třeba také na balkonech či terasách. Ale to není vše!
  • Další výhody. Pokud chcete mít doma netradiční barvu osvětlení, ani v tomto ohledu se nejedná o žádný problém. Navíc Vás jistě potěší i odolnost vůči častému vypínání a zapínání, odolnost vůči teplotám (běžně až -35°), velmi rychlé rozsvícení či absence rtuti.
LED zarovky OSRAM

Existují i nějaké nevýhody?

Odpověď zní „ne“, a to i přes vyšší pořizovací ceny. Vzhledem k předešlým řádkům je jasné, že díky dlouhé životnosti a nízké spotřebě energie se vlastně jedná o investici, která se Vám v brzké době vrátí.
Ovšem pozor! Stejně jako v mnoha jiných oblastech jemné elektroniky i zde platí, že byste si měli pořídit výrobky od špičkových značek, jakými jsou např. Philips či Osram. Některá LED osvětlení od méně známých výrobců sice jsou levnější, svou kvalitou však nemohou produktům od výše zmíněných značek v žádném případě konkurovat. Nesnažte se tedy při nákupu šetřit za každou cenu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze