Úvod

Rozhovor na téma: Harmonický domov

Pod pojmem harmonický domov si každý představí něco trochu jiného. Někdo v tom vidí domácí pohodu a klid, tedy spíše duševní stránku, další zase pěkný útulný byt. Ne nadarmo se však říká, že vše souvisí se vším a právě v oblasti materiálové, jsme se rozhodli zjistit, jaké jsou možnosti.


Přinášíme Vám rozhovor s majitelkou Ateliéru bytového textilu Rachevo, paní Romanou Hozákovou, která v tomto oboru působí již 15 let a má za sebou spoustu nádherných realizací a spokojených zákazníků.

Paní Hozáková, v úvodu bychom se Vás rádi zeptali, jaké služby nabízíte?

Specializujeme se na bytový textil a barvy v interiéru. Nabízíme komplexní řešení okenních dekorací, textilních doplňků a sladění barev v interiéru. Je to služba interiérového dekoratéra. Přicházíme většinou do téměř hotových interiérů a hledáme vhodný materiál, barvu a vzor. Dosazujeme látky do interiéru, propojíme ho barvami. Vhodným textilem navodíme atmosféru a potvrdíme styl, který je zde naznačen.
Vlastně vytváříme útulno. Dekorujeme.


Jak probíhá spolupráce s Vámi? Šijete např. závěsy a polštářky bez návštěvy samotného interiéru, pro který jsou určeny? Myslíme tím, pokud klient dodá rozměry a přesně specifikuje vzor a tvar?
Polštářky a doplňky můžeme ušít bez návštěvy samotného interiéru, ale u záclon a závěsů toto řešení úplně nedoporučuji. Nedokážu pak ručit za perfektní výsledek. Je spousta drobných detailů, které si klient neuvědomí a které rozhodují o konečném výsledku dekorace. Co se týká vzoru a barvy není to jednoduché. Pro dokonalý výsledek je potřeba látky zkoušet přímo v interiéru. Dekorační látky mají svůj charakter, náladu a jedinečný vzhled, ale ne každá může být na určitém místě. Nemusí tam vypadat hezky.
Většinou spolupráce probíhá tak, že se sejdeme na vzorkovně, prohlédneme si materiály a povídáme si o tom, co klient potřebuje a co má rád. Seznámí se s různými tipy garnýží a styly dekorací. Je důležité, abychom si vzájemně sedli a spolupráce se mnou, mu byla příjemná.
Další návštěvy probíhají v interiéru klienta. Potřebuji daný prostor vidět, zaměřit a pak mohu navrhovat barvy, vzory a styly dekorací.


Chodí k Vám klienti s jasnými požadavky nebo od Vás žádají návrhy?
Někteří mají jasné požadavky, ale po návštěvě interiéru a zaměření, nemusí být realizace jejich nápadu možná. Technicky to nejde provést. Hledáme pak jiná řešení. Většinou lidé nemají představu o možnostech dekorování oken a právě k tomu slouží konzultace, kterou nabízím. Je to placená služba, kde získají přehled a mohou se lépe rozhodovat. Většinou mě klienti žádají o návrhy a komplexní řešení včetně realizace.

Kde čerpáte inspiraci?

Inspiraci mám všude kolem sebe a v přírodě. Ráda si prohlížím zámecké interiéry. Přemýšlím o barevných kombinacích, vzorech a strukturách. Neustále sleduji nové trendy v bytovém textilu a chodím na prezentace nových kolekcí značek, se kterými spolupracuji. Miluji látky a oni sami jsou inspirací :-).
Prohlížím si je a vidím, jak by mohly být krásné v nějakém interiéru … vidím v nich hotový výrobek.

rucne site sklady u zavesu


Čím se Vaše služby liší od ostatních?
Mám ráda osobní přístup, pomáhám lidem najít to, co si oni přejí. Co je v nich ukryto a v čem by rádi bydleli. To mě baví.
Jsem dekoratér. Nenavrhuji kompletní interiéry včetně nábytku, ale mohu je proměnit jen tím, že změníme barvu stěn a dosadím látky, které tam patří.
Ráda používám výstřední tapety namísto obrazů. Tapety se strukturou. Můžeme tím vdechnout interiéru novou tvář. Někdy stačí změnit jen barvy a trochu přestavět nábytek a změna je veliká. Dlouhodobě spolupracuji s malířem a tapetářem a mohu tak nabídnout klientovi kompletní servis. Čím se možná lišíme, je ruční šití. Dovážíme si umělé kožešiny a šijeme z nich ručně přehozy a deky.
Ručně šijeme i závěsy a horní lemy u záclon. Všíváme do závěsů paspule a prýmky. Všechny textilní dekorace nažehlíme a zavěsíme a doladíme polštářky, které jsou velice hravé. Nebojíme se novinek.
Nerada pracuji v jedné linii, tzn. používání stále stejných látek a vzorů, ale opravdu hledám materiály, které na dané místo patří. Každý interiér je pro mě opravdovou výzvou a je jedinečný.
Máme také velkou a rozmanitou nabídku přírodního hevábí, se kterým ráda pracuji.


Jaké barvy Vaši zákazníci upřednostňují a jaké byste doporučila do různých typů místností? Řídíte se v tomto směru nějakými pravidly?
V poslední době jsou trendem zemité barvy a jednobarevné látky. Interiéry se většinou ladí tón v tónu v různých odstínech od béžové po hnědou. Myslím, že je to škoda.
Doporučit barvy do různých typů místností je těžké bez toho, aby jste daný prostor viděli. Vždy záleží na tom, v jakém životním stylu se člověk pohybuje. Pokud má hodně stresovou a náročnou práci, měl by se vracet do klidového interiéru. Do barev, které ho zklidní a naopak. Ložnice by měla být hodně osobitá. Vytváříme ji jen pro sebe. Můžeme ji zahalit květinami, anebo ji nechat celou bílou s jedním barevným detailem.
Opět je pak dobré používat různé odstíny bílé až po lehce smetanovou. Zlatavé odstíny přinesou teplo a naopak stříbrné chlad.
Barvy by se měly hledat a každý z nás reaguje na něco jiného. Některý odstín se může časem zošklivit, proto doporučuji použít neutrální barvy, jako je bílá, odstíny béžové a hnědé, na místa, která nemůžeme měnit. Stěny, kusové koberce a závěsy můžeme časem vyměnit. Mohou být výstřednější a až nás omrzí, vyměníme je za jiné. Časem přicházejí i jiné barevné nálady.
Malé proměny můžeme dělat dekoračními polštářky a doplňky.


Jsou častěji žádané kompletní realizace, tedy celého bytu nebo samostatné místnosti? Vrací se k Vám zákazníci?
Je to hodně individuální. Nemohu říci co je pravidlem. Můžeme navrhnout kompletní proměnu a realizovat ji po etapách. Uděláme jedno okno a jednu stěnu … Většinou ale děláme kompletní realizace. Spolupracujeme hodně s architekty a designéry a dosazujeme dekorace.
Klienti se vracejí i po letech a to je vždy velice potěšující. Někdy trvá spolupráce i přes půl roku a pak mám opravdu radost, když se klient vrátí třeba jen pro polštářek, anebo si přijde pro radu.


Co říkáte „RETRO TRENDU“, který se čím dál častěji objevuje?
Pokud je dobře udělaný, mám ho ráda. Nejvíce se mi líbí, když je dobře zkombinovaný s moderními prvky. Záleží také, jaké retro máte, namysli :-).

bytovy textil podtrhne charakter interieru


Pracujete výhradně s Vaším materiálem (dekorační a potahové látky, tapety ..), nebo je možné, aby si je klient nakoupil sám?
Raději pracuji s vlastními materiály. Naši dodavatelé jsou prověření a nastane-li nějaký problém, můžeme ho řešit rychle. Navíc pokud bychom něco pokazili, klient vždy dostane perfektní výsledek, aniž bychom ho museli obtěžovat.
Pokud materiály nejsou od našich dodavatelů a klient si přinese vlastní, nemůžeme dát plnou záruku na dodaný projek
t.

Kde si můžeme Vaše realizace prohlédnout?

Realizace dáváme na Facebook ateliéru Rachevo. Další informace jsou na webu www.rachevo.cz, který se neustále doplňuje a najdete tam i naše práce. Některé realizace bohužel nemůžeme zveřejňovat, jelikož je to přání klientů a my si chceme zachovat jejich důvěru.
Od 1. prosince by měla být otevřená nová vzorkovna našeho ateliéru. Její proměnu mohou sledovat čtenáři na našem facebooku. Kromě látek a tapet se můžete těšit na ušité vzory dekorací a spoustu zajímavých věcí z našeho oboru.
Schůzky na vzorkovně jsou vždy po osobní domluvě. Ráda s každým klientem jednám osobně. Hodně se pohybuji v terénu, tedy u klientů, anebo jsem v ateliéru, kde navrhujeme a tvoříme. Pro rok 2015 plánujeme i drobné kurzy, informace budou zveřejněny až po otevření vzorkovny.

Romana Hozakova, majitelka atelieru RachevoRomana - instaluje rucne site hedvabne zavesy


Paní Hozáková, děkujeme Vám za milý rozhovor a přejeme Vám spoustu nápadů, které Vám zajistí spokojenost Vašich klientů.

Ukázka realizací:

odhalene klenby a tmave dlouhe zavesy tvori rustikalni vzhled

zamecky styl

romanticky interier

netradicni tapety od DG

polstarky a rucne sity prehoz z umele kozesiny

ukazka rucni prace - detail zavesu

rimska roleta z hedvabidoda koupelne smrnc

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze