Úvod

Pracovna plná světla

Úsloví o tom, že kam chodí slunce, tam nechodí lékař, jste jistě zaslechli již mnohokrát. Ale víte také, že více světla znamená lepší bydlení? Zejména pokud jde o místnosti, jako je například kuchyně, obývací pokoj, nebo domácí pracovna, na kterou se dnes zaměříme.


Světlem ke zdraví 
Víte, proč ve Skandinávii, zejména v dalekém chladném Norsku a Švédsku, trpí lidé mnohem častěji depresí než v zemích jižní Evropy? Ano, na vině je světlo. Sever strádá především nedostatkem slunečního svitu. Když zařizujeme pracovnu, obvykle s velkou pečlivostí vybíráme praktický psací stůl a komfortní křesílko, které nám nebude příliš huntovat páteř. Na jednu věc jsme ale měli pamatovat již dávno předtím, při samé stavbě domu či výběru místnosti pro naši pracovnu. A to je dostatečný přístup denního světla. Tento aspekt není důležitý jen pro naši psychickou pohodu, ale také pro zdraví. Netřeba dodávat, že člověk, který tráví podstatnou část dne zavřený v temné špeluňce, obvykle příliš zdravě nevypadá.

Nebojte se skla! 
Při zajišťování dostatečného přístupu světla do místnosti, kde pracujeme, máme v zásadě dvě možnosti. Tou první, kterou Vám dnes představíme, je použití střešních oken, druhou pak ponechání jedné prosklené stěny (nebo více prosklených stěn). Elegantní skloubení obou možností je samozřejmě také možné.

Kombinace slunečního svitu a skla nebojte, obě řešení lze doplnit praktickými žaluziemi či roletami, které umožní průběžně regulovat rozumný příliv denního světla.

Ateliér v podkroví 
V klidném ateliéru v podkroví, který představuje vděčné zázemí především pro architekty, malíře, designéry a dalších kreativce, nachází široké uplatnění střešní okna, která jsou obvykle doprovodnými okny klasických nástěnných oken, používaná z toho důvodu, aby během dne zajistila více světla a lepší výhled. K zajištění optimální světelné pohody slouží následující vzorec: prosklená plocha by měla odpovídat minimálně 10% podlahové plochy v místnosti. Střešní okna lze také sdružovat a dodat tak interiéru velmi zajímavý ráz.

Typy střešních oken 
V interiéru, kde potřebujete využít prostor pod oknem využít k umístění nábytku, výborně poslouží kyvná střešní okna, která jsou v horní části křídla vybavena speciálním ergonomickým madlem, které umožňuje snadnou manipulaci s oknem, otvírání i zavírání. Na trhu existuje několik druhů kyvných oken.

Výhoda kyvných střešních oken s ventilační štěrbinou spočívá mimo jiné v tom, že křídlo okna lze otevřít v různých polohách a při mytí vnější strany je lze otočit až o 160 stupňů.

U moderních kyvných střešních oken se dokonce setkáte s dešťovým čidlem (které pomáhá chránit nábytek a další vybavení Vaší pracovny před náhlým deštěm) včetně pohodlného dálkového ovládání.

Pokud toužíte po krásném inspirativním výhledu z Vaší pracovny, doporučujeme Vám, zvolit výklopně-kyvná střešní okna. Tento typ oken má ve spodní části křídla zabudovanou ovládací kliku. Křídlo lze fixovat v otevřené poloze v úhlu až 40 stupňů. V horní části křídla je okno vybaveno madlem k ovládání ventilační klapky. Stejně jako v případě prvního typu okna lze také výklopně-kyvné střešní okno otočit až o 160 stupňů a pohodlně umýt. Na výrobu obou typů kyvných střešních oken se specializuje firma VELUX. 

Prosklená stěna 
Také prosklená stěna vnese do Vaší pracovny mnoho optimismu a světla. Oceníte ji zejména v případě, kdy máte směrem, kde je umístěna, krásný výhled. Od svého pracovního stolu tak můžete zamyšleně hledět do dáli, toulat se v myšlenkách a hledat inspiraci pro svou tvůrčí práci. Na svou práci dobře uvidíte a navíc si nebudete kazit oči. A když se Vás zmocní pocit, že se až sluníčko opírá do stěn až příliš, jednoduše stáhnete žaluzie.

Přejeme Vám co nejpříjemnější pobyt ve Vaší pracovně a hodně dobrých nápadů! 

Foto:
img.archiexpo.com

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze