Úvod

Měření radonu před stavbou rodinného domu

Chystáte-li se stavět nový dům, zcela jistě se nevyhnete měření radonu na Vašem stavebním pozemku. Toto měření se provádí před výstavbou domu vždy, aby se v případě výskytu radonu navrhla dostatečná ochrana dané stavby.


Co je vlastně radon a proč se měří?
Radon je přírodní radioaktivní plyn, který vzniká postupnou přeměnou uranu a radia. Radon se nachází v různém množství v horninách zemské kůry a jako plyn se pak v různých koncentracích uvolňuje a vniká do budov. Jelikož se jedná o radioaktivní plyn, je zdraví škodlivý. Při vdechování se zachycuje v dýchacích cestách, které ozařuje. Zvyšuje tak pravděpodobnost vzniku rakoviny plic.

Lze radon poznat?
Radon nemá žádnou barvu ani zápach. Do každého domova se dostane přes malé prostory a prasklinky, aniž byste si toho všimli. Proto při stavbě nového domu se tomuto měření nevyhnete. U postavených budov se však doporučuje toto měření podstoupit, abyste si byli jistí, že se nevystavujete riziku vzniku rakoviny plic.

Pronikání radonu
Radon jako takový nemusí pronikat pouze ze země přes různé prasklinky, ale také ze stavebních materiálů nerostného původu, které vždy obsahují určité množství radioaktivních látek. Radon může být mimo jiné přítomný i v podzemní vodě, do které se dostane uran a radium z hornin v zemi.

Jaké by měly být optimální hodnoty?

Výsledky při měření radonu se uvádějí v Becquerelech na metr krychlový (Bq/m3). Nulová koncentrace neexistuje, proto normální hodnoty při měření radonu jsou do 200 Bq/m3. U naměření hodnot 200 – 1000 Bq/m3 se doporučuje zvážit případnou sanaci a nad 1000 Bq/m3 je tato sanace nutná, neboť se v dané oblasti vyskytuje opravdu velké množství radonu, které je zdraví nebezpečné.

Jak se radon měří?
Na pozemku měření radonu spočívá v odběru půdního vzduchu. Tento vzduch se odebere prostřednictvím odběrových tyčí, které se do země zatloukají zhruba do hloubky 0,8 metru. Vzduch je pak odebrán do odběrných komor, které jsou na tyči, a následně je změřen v příslušné laboratoři.

Kromě toho se odebírají také vzorky za účelem plynopropustnosti z vrtaných či kopaných sond. Tyto sondy jsou aplikovány do země do hloubky 0,8 až 1 metr. Na základě výsledků je vypracován posudek týkající se množství radonu. Měření radonu trvá zhruba jednu hodinu. Následující den se pak provádí měření v laboratoři a vyhotovení posudku.

Kdo provádí tato měření?
Měření radonu provádí osoby nebo firmy, které musí vlastnit povolení SÚJB (neboli Státní úřad pro jadernou bezpečnost). Díky tomuto povolení máte jistotu, že je radon měřen a vyhodnocován správně.

Lze stavět na pozemku s výskytem radonu?
Zda se dá stavět na pozemku s výskytem radonu či nikoliv, rozhoduje nejen hodnota naměřeného radonu, ale také druh stavby, zda stavba bude podsklepena či jaký bude mít druh podloží. Proti pronikání radonu lze provést určitá protiradonová opatření, díky kterým lze stavbu izolovat od podloží a tím tak snížit riziko pronikání zvýšené koncentrace radonu.

Výskyt radonu v České republice
Průměrná hodnota objemové aktivity radonu v budovách v České republice je 118 Bq/m3. Patříme tak k zemím s nejvyšší koncentrací radonu v bytech na světě. Hodnoty se poměrně výrazně liší místo od místa a jedinou jistotu poskytuje kvalitně provedené měření radonu. Praha a další krajská města jsou dobře pokryta a není problém nalézt kvalitní mapy ukazující naměřené hodnoty, ale na vesnici už si musíte měření zajistit sami.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze