Úvod

Rozhovor: Jak vybrat koženou sedací soupravu

Kožené sedací soupravy jsou stále vyhledávanější pro své užitné vlastnosti a nestárnoucí krásu. Kdo by takový podklad nechtěl mít doma. Jak ale vybrat tu správnou, aby nám sloužila co nejdéle a na své kráse neztrácela? Na naše zvýdavé otázky nám odpověděl pan Zdeněk Šmolík ze společnosti TOPP-PLUS s.r.o. Tato společnost se výrobou nábytku zabývá již 20 let a právem se pyšní spoustou spokojených zákazníků.


Jaké druhy kůže se na sedací soupravy používají?
Mnoho výrobců, kvůli snížení nákladů na výrobu kožené sedací soupravy používá tzv. štěpku, která vzniká štípáním kůže. Na omak je drsnější, tvrdší a téměř nepropustná. Takové kůže jsou sice levnější a lépe se udržují, ale ani z daleka neposkytují takový komfort jako kvalitní kůže. Tato kůže se projevuje tím, že se při sedu na ní potíte a lepíte.


Sedačku z kožené štěpky tedy nedoporučujete?

Vzhledem k tomu, že chceme vyhovět všem zákazníkům, tak štěpku používáme, ale jen částečně. Měla by být použita na místech, která nejsou tolik zatěžovaná, nejlépe na místech, která nebudou přímo v prostoru a nebudou tedy vidět. Každopádně je tato kombinace mnohem šťastnější než kombinace kůže a koženka.


Koženka je tedy další materiál používaný na sedací nábytek. Jaký na to máte názor?

Použití koženky (umělé kůže) na určité části sedací soupravy rovněž sníží její cenu. Po rocích používání se však projeví nevýhody: když pravá kůže dostane takzvanou patinu a bude stále hezčí, koženka zůstane barevně nezměněná. Pouze popraská a barevný rozdíl mezi pravou kůží a koženkou použitou na jedné sedací soupravě bude markantnější. Pokud je již koženka použita, měla by být maximálně na zadní, příp. boční straně.



Nejkvalitnější je tedy celokožená sedačka?

Samozřejmě. Celokožená sedací souprava, kterou se pyšní řada kvalitních výrobců má na celé sedací soupravě stejně kvalitní celistvou kůži. Tyto sedací soupravy poskytují vysoký komfort sezení. I po letech vypadají stále velice dobře bez známek stárnutí. Nespornou výhodou je příjemně hebký povrch, pevnost a dlouhá trvanlivost. Neexistuje materiál, který by spojoval tolik vlastností: kůže propouští vzduch a zároveň chrání před chladem, je pevná a přitom přizpůsobivá, snadno udržovatelná, přijímá vlhkost a zároveň vodu odpuzuje, je odolná, hřejivá, ale dokáže i odvádět přebytečné teplo, má úžasný omak a je neskutečně krásná. Navíc, pravá kůže má nezaměnitelnou vůni


Jak poznáme celokoženou sedačku od kombinace různých materiálů?

Udělejte si jednoduchý test: přejeďte rukou plynule ze sedáků na opěráky a po té na boky sedací soupravy. Rozdíl v přechodu poznáte!


Na co ještě si máme při výběru dát pozor?

Překontrolujte švy a použité nitě, hlavně na namáhaných místech. Švy by neměli být nadměrně napnuté. Díry po nitích nesmí být prosekané, tzn., že po jehle musí být vidět pouze dírka kruhového nebo oválného profilu. Dvojité švy jsou znakem kvalitní práce a dobrého řemeslného zpracování. Je třeba si uvědomit, že sedací soupravy jsou vyráběné většinou ručně a každý šev nemusí být stoprocentně stejný.




Jaká je vhodná tloušťka kůže?

Tloušťka kůže v žádném případě nereflektuje kvalitu a pevnost kůže. Argument, že čím tlustější, tím lepší kůže není pravdivý! Surová kůže statného býka může dosahovat až 8 mm. Při zpracování se kůže řeže na jednotlivé vrstvy. Pro nábytkářské účely se používají kůže o tloušťce 0,8 až 2 mm. Hloubku kůže je potřeba volit podle typu sedací soupravy. Pro velké plochy neprošitých dílů sedací soupravy je potřeba použít hrubší kůže s lepší kvalitou. I hrubší kůže by však měli být na dotek vláčné a měkké. O její kvalitě mnoho napoví tzv. mastný a vláčný pocit.


Kterého výrobce sedací soupravy vybrat?

To je jedna z nejdůležitějších otázek. Výroba kožené sedací soupravy vyžaduje o mnoho preciznější zpracování než u textilu. Kůže tím, že má hladký povrch ukáže i tu nejmenší chybičku čalounění a šití. Textil svojí texturou (strukturou) a vzorem vlasu dokáže zakrýt křivý, nebo špatně zakončený šev, nebo nerovnosti ve spojích. Koženou sedací soupravu proto kupujte pouze od renomovaných výrobců, jen ti Vám dokáží zajistit kvalitní kůži za přijatelnou cenu. Mají totiž množstevní slevy na nákup kůži a součástí výroby je i přísná kontrola kůži na stálobarevnost a pevnost kůže. Kvalitní výrobce navíc zaměstnává nejlepší čalouníky a odborníky v tomto oboru. Proto si prověřte výrobce u prodejce nebo na internetu.


Odpovídá cena kvalitě?

Většinou ano. Kvalitní kůže jsou dražší. U velmi levných kožených sedacích souprav je nízká cena podezřelá. Je třeba si uvědomit, že cenu sedací soupravy tvoří z 30 – 40 % cena kůže. Cena zboží také závisí na modelu, velikosti, náročnosti výroby a originalitu modelu danou designerem. Je třeba si uvědomit, že nákupem kvalitní sedací soupravy se Vám dostane do Vašeho domova originální a luxusní kus nábytku na dlouhé roky.



Na závěr se ještě zeptám, jak takovou kůži udržovat?
O koženou sedací soupravu je dobré se starat stejně jako jiné přírodní materiály. Je dobré pro prodloužení životnosti sedací soupravu alespoň jednou či dvakrát ročně ošetřit. Na to se používá speciálně vyrobená čistící sada na koženou sedací soupravu. Tato sada je nejen schopná koženou sedací soupravu vyčistit, ale také naimpregnovat a zvláčnit. Odměnou za takovou péči o Vaši sedací soupravu, bude delší životnost, lepší čistitelnost skvrn a pružnost kůže.


Kvalitní sada na kožené sedací soupravy by měla obsahovat dva přípravky. Jedním vyčistíme póry kůže do hloubky. Druhým přípravkem kůži připravíme pro další použití, naimpregnujeme a zajistíme tak kůži pro další období větší pevnost a životnost.

Na závěr rozhovoru nám pan Šmolík prozradil, že v březnu budou některé modely kožených sedacích souprav vystavovat za výhodné ceny na veletrhu nábytku For Furniture v Praze – Letňanech na expozici 2A 12. Nenechte si ujít příležitost prohlédnout si kvalitní zpracování sedacího nábytku a získat cenné informace u odborníků.


Pokud se Vám nechce čekat až na veletrh, navštivte
www.topp.cz nebo navštivte náš Facebook.


Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze