Úvod

Romantické spaní? Postel s nebesy!

Jste romanticky založení? Sníte o tom, že byste strávili noc na zámku, abyste se pěkně prospali v pořádné zámecké posteli s nebesy?


Můžete spát klidně ve své vlastní ložnici a tuto romantickou postel si do ní koupit! Předtím však raději zvažte všechna možná pro a proti!

Postel nejen pro krále 
Máte pocit, že tak extravagantní kousek nábytku, jako je postel s nebesy, nemá v moderním interiéru co pohledávat? I kdepak! Věřte, že tato honosná korpulentní postel se najde uplatnění i jinde nežli v sídle hradního či zámeckého pána! Jen to chce zvolit ten správný styl. V rustikálně pojatém prostředí vynikne romantická postel s různě krouceným a umělecky zdobeným kováním. Ideálním doplňkem k ní je například stylová lampička na dlouhé noze. Naproti tomu dřevěná nebesa se vyrábějí převážně v jednodušším provedení, a proto jimi lze vybavit právě moderní interiéry. Samozřejmě, že pokud zatoužíte po dřevěné, vyřezávané a ručně zdobené posteli s nebesy, jistě nějakou najdete.

Nebesa v proměnách času
Jestlipak víte, proč romantické postele s nebesy vůbec vznikly? Možná Vás překvapíme, ale důvod byl zcela prozaický, inspirovaný touhou mileneckých párů po troše soukromí. Dříve totiž spávalo v jedné ložnici podstatně více lidí, než je tomu dnes. 

Představte si, že byste zatoužili po milování, přičemž by pár metrů od Vás spaly děti, nebo služební. Když by venku mrzlo, nikdo by Vás k hrátkám pod širým nebem nejspíš nepřesvědčil. A tak by nezbylo, než spustit nebesa. 

Dnes jsou postele s nebesy spíše módní záležitostí, především v anglosaských zemích. Ložnicím dodávají ložnicím krásný vzhled a navozují v nich velmi útulnou hřejivou atmosféru. Jejich majitelé si rovněž pochvalují dobré termoizolační vlastnosti.

Odvrácená strana mince
Jak už to bývá, každá mince má svůj rub a líc. Určitou nevýhodu postele s nebesy lze spatřovat v nutnosti její pravidelné údržby. Aby se nebesa nestala prašivým postrachem dýchacích cest svých majitelů, je třeba látku poměrně často prát, zejména pokud žijete v rušném městě. Kromě toho je velké množství látky vhodným útočištěm pro roztoče. A konečně, abyste si mohli dopřát tento kousek nábytku, potřebujete trochu prostoru navíc. Ve velmi malých ložnicích působí postel s nebesy poněkud nepatřičně.

Dekorace na strop 
Pokud máte smysl pro detail, můžete si pohrát se stropní stěnou nad postelí. Jak by se Vám usínalo s hvězdnou oblohou přímo nad hlavou? Temné nebe s měsícem a hvězdami nemusíte pracně malovat, či si za tímto účelem pozvat malíře. Existuje totiž mnohem jednodušší řešení, a to samolepicí tapety. 

Tip: Jestliže nenajdete žádnou tapetu, která by se Vám líbila, vymalujte modře část stropu nad postelí, kterou následně zkrášlíte pomocí kusových samolepicích prvků. A nemusí zůstat pouze u hvězd. Kdo zatouží po nějakém originálnějším motivu, tomu se může nad hlavou vznášet třeba balón, nebo čarodějnice na létajícím koštěti. Možná Vám však takový nápad připadá vhodný spíše do dětského pokoje. Také pro děti se vyrábějí postýlky, postele, a dokonce i kolébky s nebesy! 

Nebesa pro nejmenší 
Děti milují nejrůznější skrýše a úkryty. Postel s nebesy se může stát jedním z nich. Bezpečné místo, kam se mohou schovat, a kde se jim bude příjemně usínat, si jistě brzy oblíbí. Látka nebes dobře poslouží jako moskytiéra a ochrání Vaše děti (především v letních měsících) před dotěrným hmyzem, jako jsou především mouchy a komáři. 

Pokud zařizujete pokojíček pro nemluvně, buďte si jisti, že malé postýlky s nebesy patří mezi nejkrásnější druh nábytku vůbec. Když svému děťátku k takové postýlce pořídíte ještě přebalovací pult s komodou, vytvoříte tak vskutku nádherný romantický interiér.

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze