Úvod

Přírodní jezírka vytváří příjemné prostředí

Uvažujete o zahradním jezírku? Zahradní jezírka dokážou vytvořit příjemné zákoutí, které nás láká k odpočinku zejména v horkém létě. Než se pustíte do zakládání jezírka, měli byste alespoň základní pravidla.


Základem je návrh
Prvním krokem, který je třeba při zakládání jezírka učinit, je návrh. Jezírko je třeba citlivě zasadit do celkového konceptu zahrady. Není vhodné umístit jezírko doprostřed volné plochy. Ideální je klidnější, níže položený kout zahrady. Jezírko by mělo mít nepravidelný tvar. Jeho velikost by se měla řídit velikostí pozemku. 

Rostliny pro jezírko
Pro zmírnění přechodu mezi vodní plochou a zahradou osazujeme břehy jezírka hustou směsí rostlin, jako je například pomněnka, vrbina, ostřice, nebo kakost bahenní. Na vodní plochu umístíme vodní rostliny, například lekníny. Rozmístění rostlin a seznam druhů by měly být rovněž součástí návrhu. 

Život jezírka
Libovolná vodní plocha v zahradě láká různé živočichy, a to nejen kvákající žáby, šneky a žíznivé ptáčky, ale také hmyz, zejména komáry. Na přítomnost ptáků je třeba pamatovat předem a neumísťovat jezírko například v blízkosti garážového stání. Nedílnou součástí života jezírka je jeho údržba. Pokud nemá jezírko dostatečnou plochu a hloubku, omezujte to jeho samočisticí schopnost, a potřebuje doplnit čerpadlem a filtrem.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze