Úvod

Připravte se na jaro a úklid vaší zahrady

Také se již nemůžete dočkat jara? Máte-li raději teplejší měsíce, pak určitě netrpělivě očekáváte, kdy se veselé a barvami nabité jaro konečně přihlásí o slovo. O to větší radost vám příchod jara udělá v případě, kdy se budete moci pustit do prací na zahradě. Ta pro mnoho lidí představuje oblíbený koníček i způsob, jak se odreagovat od každodenních starostí a povinností.


Jakmile se s námi zima rozloučí, čeká na majitele zahrad celá řada povinností. Nejdříve budou muset zkontrolovat, kolik škod studené měsíce napáchaly. Následně bude potřeba vzít do ruky kleště nebo zahradní nůžky a pustit se do prořezání ovocných stromů, pozornosti se budou dožadovat i keře nebo rostliny, jejichž uschlé či poškozené stonky bude nutné odstranit. Tím ale výčet aktivit rozhodně nekončí.

Zahrada na jaře
Vlastníte zahradu nebo máte u svého rodinného domku menší zahrádku? Pokud ano, určitě si dokážete představit, kolik činností vás na jaře čeká. Nezmínili jsme třeba hrabání loňského listí, na které se zapomnělo, čištění okrasného jezírka nebo zastřihnutí živého plotu. Všechny tyto aktivity sice vedou ke zvelebení pozemku, ale zároveň i k vytvoření zahradního odpadu.
Máte vyřešeno skladování vzniklého odpadu, který se na zahradě při jejím zkrášlování tvoří nejen na jaře, ale i po zbytek sezony - takže až do podzimu? Pokud ne, měli byste se nad tím zamyslet již nyní. Ničemu neuškodíte, pokud s předstihem vymyslíte, jak s odpadem naložíte. Nechat jej volně povalovat v koutě zahrady nepřipadá v úvahu, už kvůli estetické stránce.

cerny komposter

Praktický pomocník
Chcete poradit? Vsaďte na pořízení kompostéru! Vybrat si můžete u českého výrobce kvalitních kompostérů, který vám nabízí hned několik modelů a variant. Podívejte se na stránky kompostery.cz, kde již v samotném úvodu narazíte na přehledné třídění kompostérů podle velikosti. Vybírat tak můžete podle toho, zda je vaše zahrada malá, střední nebo velká. Od velikosti zahrady se logicky odvíjí velikost kompostéru, který by měl hravě pojmout vzniklý odpad a zajistit vám pohodlí při jeho zužitkování.
Kompostéry jsou vyrobené z recyklovatelného materiálu, což ocení především ti, jež se snaží žít v souladu s životním prostředím. Výrobce vám nabízí modely dostupné v černém a zeleném provedení, záleží jen na vás, která varianta se vám na zahradě bude více vyjímat. Kompostéry jsou odolné vůči povětrnostním podmínkám a slibují daleko delší životnost, nežli dřevěné modely.

plastove kompostery

Odpad už vám nebude dělat starosti

V kompostéru můžete zužitkovat jak zahradní odpad, který vytvoříte během sekání trávy, seřezávání živého plotu či štípání poškozených větví. Uložit do něho můžete i bioodpad z kuchyně a vytvořit tak kvalitní biohnojivo, které lze dále používat pro hnojení na zahradě.

V e-shopu výrobce najdete nejen kompostéry, ale i kompostovací sila. Ta slouží pro ohraničení volně ležícího kompostu. Se silem již kompost nebude vypadat jako nevzhledná hromada hnoje, ale dodáte mu vyšší úroveň. Vaší zahradě to po estetické stránce určitě prospěje.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze