Úvod

Zapuštěná vana je trendy

Máte na to a chcete, aby Vaše koupelna byla letos opravdu trendy? Zapuštěná vana je tou správnou volbou. Ale pozor, toto řešení není vhodné pro každou koupelnu a navíc může být i nebezpečné!


Jako v ráji 
Seznámili jste se s nejnovějšími trendy, které tento rok vévodí koupelnám, a zatoužili jste po krásné zapuštěné vaně? Ani se Vám nedivíme. Vždyť vana vestavěná do podlahy vypadá tak efektně! Celý interiér díky ní získá velmi luxusní nádech. Když se rozhodnete zapustit vanu do podlahy vyrobené z nějaké krásné exotické dřeviny (která je odolná vůči vodě), koupelnu dále vybavíte stylovým nábytkem, ratanovými či bambusovými doplňky a na stěnu umístíte fototapetu, nebo ještě lépe designový radiátor neboli topný obraz s motivem tropického ostrova, budete si doma připadat jako v ráji, třebaže za hranicemi Vašeho nádherného domova bude panovat psí počasí a všechny kolemjdoucí a kolemjedoucí bude obšťastňovat padající déšť se sněhem. Krásná to představa, že ano. 

Můžete si ten luxus dovolit? 
Jenže hned v úvodu musíme bohužel zklamat všechny vlastníky netučných kont. Jak správně tušíte, vana zapuštěná do podlahy, jakožto jeden z výrazných atributů luxusu, zcela logicky nemůže být lacinou záležitostí. Koho dále zklameme, to jsou majitelé malých koupelen. Dnes tolik populární způsob umístění vany nejenže ve stísněném prostoru zcela ztratí své kouzlo, v malé místnosti se totiž dokonale utopí, ale může se rovněž stát zdrojem mnoha nepříjemností. 

V prvé řadě Vás tento luxusní objekt připraví o většinu cenného místa. Při každém použití koupelny, i když si půjdete jen vyčistit zuby, Vám totiž nezbude, než opatrně našlapovat a dávat si velký pozor, abyste náhodou nespadli do Vaší krásné vany. 

Dále pokud zbytek veškerého koupelnového těsně obklopuje vanu, zvyšuje se pravděpodobnost, že Vám do ní něco spadne, v tom horším případě právě v momentě, kdy ji jiný člen domácnosti používá. 

Je důležité si uvědomit, že koupelna primárně slouží k naší běžné očistě (případně očistě oděvů, pokud nemáme prádelnu), nikoli jako nadstandardní místnost určená k odpočinku. Ruku na srdce, jak často se koupete? A obráceně: kolikrát denně Vy a ostatní členové Vaší domácnosti používáte koupelnu k běžným účelům? Vězte, že praktické uvažování se zde vyplatí. Pokud vtěsnáte nevhodný typ vany doprostřed podlahy malé koupelny, bude Vám přinášet spíše zlost nežli radost.

Myslete dopředu
Nešťastně spadnout do vany, která je ve stejné úrovni s podlahou, můžete i v prostorově velkorysejší koupelně. Abyste minimalizovali toto riziko, doporučujeme Vám zapustit vanu do zvýšené části podlahy. Když budete chtít vstoupit do vany, vyjdete schod. Tento výstup Vás zaručeně neunaví a Vy se tak budete moci v koupelně bezpečně pohybovat. 

Jestliže se rozhodnete pro realizaci zapuštěné vany, musíte myslet dopředu. V ideálním případě je dobré, zahrnout ji do plánů ještě před samotným zahájením stavby. Jde o to, že běžné stropy zpravidla nebývají natolik silné, aby se do nich vešla celá hloubka vany, natož pak aby unesly tíhu vany naplněné vodou. Z tohoto důvodu najdete vany spíše v přízemních místnostech. Kdo se rozhodne zapustit svou vanu do některého z vyšších pater domu, měl by mít dostatečný prostor pod koupelnou.

Nešetřete na nesprávném místě
A na závěr ještě jedna dobrá rada. Když zvolíte zapuštěnou vanu, ať už přisazenou ke stěně, do rohu, nebo volně stojící v prostoru, pořiďte si ji zároveň s montážním servisem autorizované firmy s několikaletými zkušenostmi. Nečekejte však, že s tím budou řemeslníci hotovi během chvilky. Vaše koupelna zůstane mimo provoz několik dní. Výsledek ale stojí za to!

Foto: Samphoto

Přečtěte si také: Luxusní koupelny
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze