Úvod

Podzemní domy: Energeticky nenáročné bydlení v souladu s přírodou

Uvažujete o stavbě ekologického a energeticky nenáročného domu, který Vám zajistí optimální podmínky pro zdravé bydlení? Pro inspiraci jsme pro Vás připravili článek o podzemních domech. Podzemní domy představují moderní alternativu klasických domů a umožňují energeticky nenáročné bydlení v souladu s přírodou.


Podzemní domy jsou dílem moderní architektury
Podzemní domy představují poněkud netradiční alternativu běžných nadzemních domů. Mnoho si z nás při vyslovení sousloví podzemní dům vzpomene na knihu slavného spisovatele Tolkiena, Hobita, nebo na některý filmů natočený podle jeho předlohy. Podzemní domy však nejsou dílem fantastických příběhů, či stavbami temné minulosti, ale jedná se o díla moderní architektury. Koncept podzemních domů v moderní architektuře rozvinul například architekt umělecké akademie Düsseldorf Peter Vetsch.


Erdhaussiedlung Lättenstrasse

Nevěřte mýtům
Realizace podzemních staveb je opředena několika mýty, pročež se na podzemní domy hledí s patřičnou nedůvěrou. Většina lidí se domnívá, že bydlení pod zemí je temné, vlhké a spojené s velkou mírou asketismu. Opak je však pravdou. Zaprvé domy nemusí být nutně v zemi, ale jsou většinou začleněny do terénu. Opěrnou stěnu domu může tvořit například svah, anebo skalní stěna. Za předpokladu použití prosklených ploch a kvalitní hydroizolace není v interiéru ani temno, ani nezdravě vlhko.


Freizeitanlage Chrüzacher

Výhody bydlení v souladu se zemí

Bydlení v souladu se zemí, tedy ani nad ní, ani pod ní, má mnoho výhod. Jedná se především o ekologičnost, energetickou nenáročnost a zdravé prostředí uvnitř. Stavba podzemního domu nezatěžuje životní prostředí, násilně nepřetváří krajinu, ale naopak se stává její přirozenou součástí. Země kolem působí jako účinná izolace před změnami povětrnostních podmínek (vítr, déšť), stejně jako před negativními vlivy životního prostředí.


Wohnhaus Guldimann


Wohnhaus Guldimann

Energeticky nenáročné a zdravé

Vzhledem k tomu, že země působí jako tepelný izolant, dochází zde k minimálním tepelným ztrátám. Díky využití moderních technologií (solární kolektory, tepelná čerpadla, atd.) mohou být náklady na provoz podzemního domu až o 50% nižší než u klasického nadzemního domu. Protože stabilní klima zamezuje vytváření tepelných mostů, není nežádoucí vlhkost, ale příjemně dýchatelné a zdravé prostředí.


Erdhaussiedlung Arni - Wohnhaus Pallavincini

Nezávislé a flexibilní stavební díla
K dalším přednostem moderních podzemních domů patří požární bezpečnost, nezávislost na dodavatelích energie (právě díky možnosti instalace alternativních energetických zdrojů) a samozřejmě také krásný design. Podzemní domy jsou flexibilní a esteticky hodnotná stavební díla, která vycházejí vstříc individuálním požadavkům a dávají prostor naší fantazii.

Foto: www.erdhaus.ch
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze