Úvod

Podnikatelské baroko: očistec pro architekty i interiérové designéry

Všichni ho dobře známe: okázalý stavební styl satelitních městeček vyznačující se nevkusem, nabubřelostí a inspirací u amerických kýčovitých paláců z 80. let. Čím je podnikatelské baroko tak nepříjemné na pohled a proč se nám ježí vlasy při pomyšlení na to, co se skrývá uvnitř?


Podnikatelské baroko je pejorativním označením stavebního stylu 90. let 20. století, který se vyznačuje minimální dávkou soudnosti, notným množstvím kýče a nevkusu a okatým fintilstvím v tom nejhorším slova smyslu. Česká architektura v post-revolučních náladách dostala co proto a díky snaze připodobnit se západním zemím máme i dnes možnost v české suburbánní krajině potkat miniaturizované (avšak i tak monstrózní) paláce s několikahektarovými zahradami s bazénovými komplexy, příjezdovými cestami s lvími sochami a několikapatrovými kašnami.

Architektům a designérům se z pohledu na české verze amerických McMansions (úvodní foto) ježí chlupy, a my vám povíme proč. Prvním důvodem je stylová nejednotnost, která se vyznačuje nesmyslným kombinováním: kulaté arkýře versus hranatá okna, cimbuří a „antické“ sochy, beton, plast a „zlato“…

A když už mluvíme o materiálech, nesmíme opomenout zmínit jejich často vysoce nekvalitní původ. Namísto dokonale připraveného betonu pro konkrétní exteriérové (i interiérové) účely je bohužel využíván beton prefabrikovaný, který může už po deseti či patnácti letech ztratit svou (předpokládanou) kvalitu, pro kterou byl původně zakoupen.

dum ve stylu podnikatelskeho baroka
Další z podnikatelských skvostů na okraji města. Na zahradu už pravděpodobně nezbyly finance.

Stejně špatnou investicí do ne-kvality jsou i plastová okna a dveře, která už po pár letech používání vypadají opotřebovaně, lehce se poškodí a hlavně – jejich vzhled již tak esteticky pokulhávajícímu domu neprospívá. Jako interiérová designérka miluji kreativní využití materiálů v interiéru, levná plastová okna a dveře však pro mě kritérium kreativity nesplňují.

Zajímavé je, že ačkoli investoři do staveb podnikatelského baroka dávají na odiv své miliony, nehledí na (ne-)kvalitu stavebních materiálů a často při výběru stavebních firem vybírají ty zdaleka nejlevnější. Také interiéry rozhodně nevypovídají o takovém luxusu, jaký předpokládáme při pohledu zvenčí. Fádní koupelny vyložené nepěknými dlaždicemi (tradičně v barvách hnědě meruňkové, zašedlé růžové či bledě modré), rohová vana zaměnitelná za vířivku a studené osvětlení vyvolávají pocit odosobnění, nepomáhají ani všudypřítomná chladná bílá plastová okna.

koupelny ruznych stylu
V jaké koupelně by se vám relaxovalo lépe? Odosobněné interiéry jsou pro podnikatelské baroko typické, proto se v nich žije ne příliš příjemně.

Obytné pokoje jsou obyčejně plné plastových náhražek, nekvalitního designu a zvláštně zběsilého dekoru, který má možná za úkol dohnat útulnost a pocit tepla… Nerada bych zobecňovala a vrhala tak špatné světlo na všechny obyvatele domů ve stylu podnikatelského baroka, ze zkušenosti však vím, jak často investorům projde hlavou myšlenka „co není vidět z venku není vidět vůbec“. Interiéry pak pokulhávají nebo jim není věnována žádná péče, obyvatelé se v domě necítí pohodlně a za pár let se z předimenzovaného domu stěhují a stavbu se snaží prodat.

Ruzne zarizene kuchyne
Kuchyň je srdcem domova a proto byste se v ní měli cítit příjemně. I zde dejte pozor na odosobnění, které podnikatelské baroko vyvolává.

S momentálním nárůstem poptávky po kvalitě však málokdo ochotně zainvestuje do obřího domu náročného na údržbu s minimem estetické hodnoty. Představy nutných oprav a vysokých nároků na spotřebu energie odrazují kupce od nákupů, obraz rodinného hnízda nedokreslují ani rozlehlé nevyužitelné prostory, které zdaleka neodpovídají zdejším zvyklostem bydlení.

Bohužel, satelitní městečka plné staveb ve stylu podnikatelského baroka jsou opravdu strašákem malebné české krajiny a poukazují na nekulturní manýry porevolučních zbohatlíků. Estetika převzatá z USA je uměle šroubovaná na evropský způsob života, chuť podobat se bohatým je hořká a trpká a disrespekt k českým tradicím a našemu bohatému kulturnímu dědictví je něčím, co by nás všechny mělo hromadně mrzet.

vzdusny interier s dostatkem zelene
V současné době jsou v kurzu přírodní materiály, osobitost zařízení a dostatek zeleně v interiéru. S tím se v domech ve stylu podnikatelského baroka téměř nesetkáme.


Ráda bych ale zakončila článek pozitivně a tedy přiznávám, že v současné chvíli se situace příjemně obrací na druhý bok, klienti se obrací na kvalifikované odborníky s bohatou praxí, nechávají o sebe pečovat v rukách interiérových designérů a architektů a investují tam, kde to skutečně má smysl. A za to děkuji i vám!

hrave pojeti interieru
Ať už je váš vkus jakýkoli, nechte ho vyznít. Neutlačujte ho okázalým zevnějškem, a naopak ho podpořte kvalitními materiály tak, aby přirozeně odrážel dynamiku a způsob vašeho života
.

Autor: Jana Hradecká, interiérová designérka a ředitelka interier design školy intermezzo
Zdroj foto: pinterest.com, google.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze