Úvod

Podlahový speciál: materiály, výhody, nevýhody a ceny

Podlahovou krytinu si vybíráme jen párkrát za život a počítáme s tím, že nám vydrží celý život. To si vyžaduje velmi pečlivý výběr. nejen, že musíte volit mezi kvalitním zpracováním, ale také musíte vybírat vzore nebo dekor, který vás nepřestane po roce bavit nebo se nebude hodit jenom k současnému nábytku. My vám pomůžeme s výběrem, pokračujte ve čtení.


Je z čeho vybírat
Trh s podlahovými krytinami je opravdu bohatý a nabízí nespočet možností. Fantazii se tak meze rozhodně nekladou a vy si tak můžete vybrat podlahu přesně podle svého gusta. Volit můžete mezi tradičními materiály i moderními, výběr máte také ve způsobu pokládky a rozhodování váš čeká i u barevného provedení. Zjednodušte si výběr na maximum.

Odpovědi vám napoví
● Kde bude podlahová krytina položená?
● Jaká je odolnost podlahové krytiny?
● Jaké jsou tepelně-izolační vlastnosti podlahové krytiny?
● Žijte v domácnosti domácí mazlíček nebo alergik či astmatik?
● Jaké je údržba?

tmava podlaha

Prvním krokem je volba materiálu
Základní rozdělení materiálů, které se používají na výrobu podlahových krytin, zná asi každý. Jsou to přírodní materiály, jako je dřevo nebo kámen, a pak umělé materiály, jako jsou různé druhy plastů či syntetických materiálů.

Výrobci ale nespí a neustále vyvíjejí nové a nové materiály. Ačkoliv se stále jedná o přírodní nebo umělé materiály, získávají nové vlastnosti i možnosti. Mezi novinky je tak možné zařadit marmoleum, bambusové podlahy nebo měkčený vinyl. Záleží tak na vás, jestli dáváte přednost přírodě nebo více odolným umělým povrchům.

Začneme s přírodou
Podlahové krytiny vyráběné z přírodních materiálů jsou i přes velký příliv umělých materiálů, stále velmi oblíbené. Vévodí tomu dřevěné podlahy, které vždy vytvoří unikátní a jedinečný vzhled. Své místo na trhu si našlo i linoleum nebo marmoleum.
Jaké jsou tedy přírodní podlahové krytiny?
● dřevěné podlahy
● linoleum
● korkové podlahy

podlahova krytina

Dřevěné podlahy
Dřevěné podlahy jsou tradičním materiálem, který je ekologicky šetrný. Jsou obnovitelné a recyklovatelné. Neshromažďuje prach a alergeny a je tak vhodné pro alergiky a astmatiky. Díky možnosti obrušování má dlouhou životnost a po nanesení nové ochranné vrstvy vypadá stále jako nové.

Dřevěné podlahy stačí občas setřít vlhkým hadrem nebo mopem. Jsou vhodné pro podlahové vytápění (ne masiv),jsou teplé a měkké, nezatěžují tak naše záda a klouby. Čím tvrdší dřevo na podlahu použijete, tím více bude odolná proti mechanickému poničení.

Na druhou stranu je dřevo náchylné na změny teplot a vlhkosti. Pokud jsou výkyvy znatelné, podlaha se může začít kroutit nebo vysušovat. Na dřevěné podlaze nesmí delší dobu zůstávat mokré louže. Dřevěné podlahy vyžadují péči, je nutné je pravidelně lakovat a chránit před kamínky a ostrými předměty.
● cena dřevěné podlahy se pohybuje od 800 Kč/m2

Linoleum
Linoleum je vyráběno z obnovitelných zdrojů a je 100% přírodní . Je biologicky odbouratelné a nenarušuje životní prostředí. Mezi jeho vlastnosti patří odolnost proto opotřebení, nehořlavost a dlouhá životnost. Linoleum je vysoce hygienické a zamezuje šíření bakterií a mikroorganismů.

Linoleum vyžaduje pravidelnou údržbu a na často frekventovaných místech je nutné častější voskování. Pokládka vyžaduje větší pozornost a pečlivost při pokládce a není možné ho pokládat na vlhký povrch.
● cena linolea se pohybuje od 600 Kč/m2

Korkové podlahy
Korkové podlahy jsou dalším typem, který je 100% přírodní. Korek je pružný, měkký, teplý, tichý a odolný materiál. Je možné zvolit vhodný typ podle zátěže. Do místností s vysokou zátěží. Nevýhodu je, že se obtížně shánějí, je poměrně malý výběr a je potřeba šetrnější údržby.
● cena korkové podlahy se pohybuje od 600 Kč/m2

Umělé podlahové krytiny
Podlahové krytiny z umělých materiálů jsou obecně více odolné, mají více barevných variant a jsou levnější. Většinou se jedná o různé varianty plastů. Nejvíce kupované jsou laminátové a vinylové podlahy.
● laminátové podlahy
vinylové podlahy

Laminátové podlahy
Laminátové podlahy patří mezi nejpoužívanější podlahové krytiny. Nabízejí různé barevné i vzorové kombinace. Je možné si vybrat mezi dřevem, kamenem i keramickým obkladem. Kvalitní laminátové podlahy splňují všechny vlastnosti kladené na podlahu. Cena laminátových podlah roste s kvalitou. Jejich nevýhodou je, že jsou poměrně tvrdé, chladné a pokud se do nich dostane vlhkost, tak se trvale zničí.
● cena laminátové podlahy od 140 Kč/m2

Vinylové podlahy

Vinylové podlahy jsou tvrzené PVC podlahy. Vynikají svou vysokou odolností vůči vlhkosti, vodě a poškození. Je možné je použít na podlahové vytápění a jsou bezhlučné a teplé. Mají snadnou údržbu, stačí je setřít vlhkým hadrem nebo mopem. Vinylové podlahy mají snadnou pokládku a nabízejí širokou paletu dekorů a barev. Do spár vinylových podlah se nesmí dostat voda, tak pak může poničit celou podlahu.
● cena vinylové podlahy se pohybuje od 400 Kč/m2

Děkujeme za informace k tomuto článku společnosti AMADEO HOLDING s.r.o. – PVC podlahy Praha.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze