Úvod

Ozdobte prázdné zdi květinami

Volné nebo nevzhledné místo na domě, balkoně i zahradním domku se může lehce změnit. Stačí k tomu dekorativní mřížky na zeď, které společně s květinami zcela změní vzhled prázdného místa.


Dnes se dají zakoupit jak jednoduché mřížky, tak různé složitější tvary i velikosti. Mřížky se nejčastěji vyrábí z kvalitního smrkového dřeva a hlavní spoje se lepí speciální technikou. Výjimečností mřížek, které následně slouží k uchycení pnoucích květin je to, že nejsou vyztužené rámem. Netvoří tak ucelený celek, ale působí velmi dekorativně a vkusně.

Zákazník má možnost velkého výběru nejen podle tipu místa, kam chce mřížku umístit, ale také podle svého vkusu. V široké nabídce jsou dnes velmi oblíbené jednoduché mřížky ve tvaru vějíře, ale také větší, pevnější mřížky pro pěstování například popínavých růží. Na výběr jsou také mřížky na závěsné květináče, které se dají na podzim sundat. Tento druh mřížek si volí především ti zákazníci, kteří dávají přednost letničkám.

jednoduche mrizky na zed

Rada odborníka
Pokud se již rozhodnete pro koupi dekorativní mřížky, musí se vzít v úvahu, kde bude mřížka umístěná a jaká rostlina bude vybrané místo zdobit. Mezi velmi oblíbené popínavky patří bezesporu plamének nebo-li clematis. Křehká (lehká) struktura této rostliny umožňuje použití jednoduchého vějířovitého tvaru mřížky.
To samé platí o břečťanu a podobných rostlinách, ale třeba popínavá růže časem velmi zesílí a potřebuje pevnější oporu. Než se umístí dekorativní mřížka, měl by majitel také vzít v úvahu světovou stranu. Každá květina potřebuje jiný úhel slunce a podle toho by se měla zvolit i vhodná popínavá květina. Z toho důvodu se doporučuje nejdříve promluvit s odborníkem, pokud si nejste jisti nebo rozhodnuti jakou mřížku a rostlinu vybrat.

mriz jako opora rostlin

Povrchové úpravy

Většina dekorativních mřížek jsou k dostání pouze v základním provedení bez povrchových úprav. Podle přání zákazníka je možné opatřit mřížku ochranným lazurovacím nátěrem, nejčastěji Xyladecor nebo jiným přípravkem na ochranu dřeva. Jedná se o velmi kvalitní ošetření dřeva, které prodlouží jeho životnost.
Existuje několik způsobů ošetření dřeva. Nejméně náročné je nanesení ošetřujícího oleje, který se používá také na zahradní nábytek nebo dřevěné terasy. Dále se používají různé laky a mořidla. O vhodném použití doporučujeme poradit se s odborníky.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze