Úvod

Není dřevostavba jako dřevostavba

V mnoha oblastech života se vracíme ke starým a osvědčeným způsobům, které využívali naši předci. Ve stavbách domů a stavebnictví celkově je tomu zrovna tak. Současným trendem jsou dřevostavby. Dřevostavby se rozdělují do pěti základních druhů. Některé jsou na první pohled nerozpoznatelné od zděných staveb, některé poznáte hned na první pohled. Dřevostavby vynikají především svou rychlou výstavbou, která jim ovšem neubírá nic na kvalitě.


Roubenky a sruby
Roubenky a sruby jsou nejklasičtější a nejznámější dřevostavby. Pokud vyjedete někam na venkov, nebo do horských oblastí, naleznete tam klasické původní roubenky. Dýchá z nich atmosféra a vypovídají mnoho o životě předků. Ovšem i klasika může mít moderní vzhled. Roubenky bezesporu patří k nejdražším dřevostavbám, protože je na ně použito velké množství velmi kvalitního masivního dřeva. Hodí se spíše na jednopodlažní domy a chalupy. Velkou výhodou jsou výborné izolační vlastnosti dřeva, stavba tzv. dýchá a je ekologická. Bydlení v roubence, nebo ve srubu je výborným řešením pro příznivce zdravého životního stylu a pro ty, kteří se chtějí ve svém životě více návratit k přírodě. Jednou z mála nevýhod tohoto typu staveb je přirozené sesychání dřeva, a proto je třeba věnovat péči údržbě stěn.



Panelové konstrukce z masivu
Tento typ je nejnovější stavební technologií. Mají velmi moderní vzhled a díky své pevnosti a stabilitě se dokonale hodí na vícepatrové domy, a dokonce i na bytové domy. Dokonale se v nich snoubí dřevěná klasika s moderními prvky, a to právě díky použitým technologickým postupům. Uvnitř domů se nechává viditelná dřevěná stěna použitých panelů. I tyto stavby mají výborné izolační vlastnosti a skvěle vyrovnávají tepelné rozdíly. Používané panely z masivního dřeva jsou již předpřipravené z výroby, takže velmi uspíší rychlost výstavby domu. Je ovšem třeba počítat s vyššími náklady na dopravu a použitím těžké techniky na stavbě. Díky použitému kvalitnímu masivnímu dřevu na jednotlivé dílce můžeme hovořit o vyšší trvanlivosti než u roubenek.

Skeletový systém z trámů

Tento typ stavby je třeba si předem velmi dobře promyslet, protože přináší řadu výhod i nevýhod. Celkově bude dům působit velmi útulně, protože uvnitř budou viditelné dřevěné trámy a budou tedy přímo součástí interiéru. Díky nim není třeba použít mnoho příček, protože vnitřní členění budou udávat právě trámy. Také je díky tomuto typu konstrukce poměrně snadná případná přístavba domu. Konstrukce má výbornou nosnost a hodí se tak i na vícepatrové budovy. Je ale třeba si vše předem dobře promyslet, protože při finálním zařizování a vybavení domu mohou dřevěné trámy překážet. Dále je třeba počítat s poněkud vyššími náklady na použité dřevo a také třeba pečlivě vybírat tesaře.



Dřevostavby montované ze sendvičových panelů

Tento typ dřevostavby je nejrychlejší a finančně nejméně nákladný. Celé panely jsou vyrobeny v továrně a na místě se dům jen smontuje, hotový může být i za 6 týdnů, a to včetně veškerých úprav, jako zavedení vody, elektřiny, odpadů i finální omítky a podlahy. Nespornou výhodou je možnost stavby za každého počasí. Panely mají vynikající tepelně izolační vlastnosti, jelikož mezi dřevěnými deskami je vždy výplň z izolačních materiálů. Nevýhodou je menší variabilita, protože domy jsou většinou typové, a nabídka je tak omezená.

Dřevostavby tvořené konstrukcemi z fošen a hranolů
Mezi tradiční dřevostavby patří právě tento typ. Konstrukce z fošen a hranolů umožňují různé tvarové možnosti domů a ty tak mohou připomínat nákladnější zděné domy. Odpadají vysoké náklady spojené s dopravou, protože je možné pracovat s místním dřevem. Je k tomu ale potřeba zručných tesařů. Dřevěné konstrukce jsou u hotového domu schované ve stěnách.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze