Úvod

Kouzlo japonské harmonie

Uspěchaná západní civilizace čím dál intenzivněji nachází inspiraci v poklidné zemi vycházejícího slunce. Nejen Evropané si jsou dobře vědomi toho, že japonská kultura dokáže do jejich chaotického života vnést kouzlo klidné oázy. Pojďte se s námi podívat, jak může vypadat bydlení v japonském stylu! Zaměřili jsme se především na interiér obývacího pokoje.


Dokonalost skrytá v jednoduchosti
O Japoncích se říká, že je minimálně postihují civilizační choroby a dožívají se vysokého věku. Údajně protože žijí velmi zdravým způsobem života. Jedí především hodně zeleniny, ovoce, ryby, mořské plody, rýži, nudle a mořské řasy. Ovládají umění žít v harmonii, což se odráží také v uspořádání jejich interiéru. V tomto ohledu se toho od nich máme hodně co učit. Když se podrobněji podíváme na japonský interiér, zjistíme, že jeho zařízení není nikterak složité. Ba právě naopak. Ona pověstná dokonalost se skrývá pod rouchem jednoduchosti. 

Tak trochu jiný obývák
Když vstoupíte do obývacího pokoje zařízeného ve stylu země vycházejícího slunce, budete mít pocit, jako byste se proměnili v loď vplouvající do poklidného, prostorného a zároveň exotického přístavu. Bude se Vám zde volně dýchat, nikde totiž nenajdete nic nadbytečného, každý předmět tu má svůj účel.

První co Vás upoutá, bude pravděpodobně barevné uspořádání celého prostoru. Japonskému nábytku dominují spíše tmavší barvy. Oblíbená černá, doplněná červenými prvky vytváří barevnou mozaiku, společně s bílou, béžovou a zlatou. Interiéru dominuje lehkost a jednoduché linie. Možná Vás překvapí, že zde nenajdete klasickou čalouněnou sedačku, ale spíše nízký stolek s posezením na zemi, nejčastěji na měkkých barevných polštářích. To však není pravidlem, protože vlivy jednotlivých kultur se navzájem mísí. 

Přizpůsobivost japonského designu západním trendům vnímejte spíše jako velkou výhodu, která Vám dovolí uspořádat si stylový obývací pokoj ve východním stylu, aniž byste se přitom museli vzdát toho, co je pro Vás přirozené. 

Japonské panelové stěny
Dalším prvkem, který Vás jistě upoutá, jsou dekorativní příčky, které slouží k členění interiéru. Najdete na nich pro nás tajemné znaky japonského písma, dále obrázky s motivy každodenního života, častým tématem jsou přírodní krásy. Velké oblibě se těší japonské panelové stěny, které se skládají z vodící lišty o několika drážkách a ze samotného panelu. Jednodušší způsob členění prostoru představují menší paravány. 

Dekorací se neplýtvá
Jak bylo naznačeno výše, v obývacím pokoji zařízeném v japonském stylu se dekorací příliš neplýtvá. Nábytku vyrobenému z přírodních materiálů (nejčastěji se používá dřevo, mimo jiné protože je odolné vůči zemětřesení, které je v této oblasti poměrně častým jevem) sluší stylové keramické vázy, stejně jako celosvětově proslulá japonská ikebana. 

Název tohoto typu dekorace není náhodný. Ike je kmen slovesa, které v japonštině znamená uchovat při životě, nebo oživit, hana (čti bana) označuje květiny. Japonci na rozdíl od nás nechápou suché vázy pouze jako praktickou dekoraci, která se nemusí zalévat, ale spíše jako předmět, který v nich vyvolává pocit duševní pohody, a který přispívá k meditaci.

Ikebana nemusí být nutně suchá, v rámci ikebany existuje velké množství nejrůznějších technik a způsobů úpravy květů. Jako příklad uveďme třeba techniku zvanou ukibana, což je kompozice složená z plovoucích květů určená pro pohled shora, nebo kompozici kakebana, zde se zase jedná o květy naaranžované v závěsných keramických či bambusových nádobách. Venkovskou atmosféru za použití lučních květin má navodit keishiki.

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze