Úvod

Nákup zahradního krbu – na čem nešetřit a na čem ušetřit lze

Zahradní krb nebo chcete-li venkovní krb Vám může při Vašich rodinných oslavách či jiných příležitostech službu prokazovat dlouhá léta. Při výběru je vhodné dodržet několik zásad a vyvarovat se několika chyb. Jen tak lze předejít zklamání ze špatné či nevhodné volby.


Při výběru a nákupu máme několik možností a každá má svá pro a proti. Nejrychlejší nákup je pochopitelně v nějakém obřím hobbymarketu. Zahradní krb zde rychle vyberete, zaplatíte, naložíte a odvezete. Ale k vybranému zboží nemusíte mít dostatek informací a možná si takto odvezete sice levný, ale méně trvanlivý zahradní krb s neznámou možností dodávek náhradních dílů a dalšího příslušenství. Takže při nákupu zde si ověřte i takovéto dodatečné informace o výrobci a původu zboží. Nákupem u menšího, ale specializovaného prodejce by neměl být problém tyto informace  získat a rovněž doobjednávání dalších položek či dílů je zjednodušeno. Další možností je nákup přes nějaký e-shop. I v tomto segmentu zboží funguje internetový prodej již řadu let a v české republice se jedná vesměs o spolehlivé dodavatele. Přesto platí všechny výše uvedené zásady o prověření původu zboží ve vazbě na možnost dodávek náhradních dílů a příslušenství. Takže již při výběru dodavatele nehleďte pouze na cenu, ale i na další možné služby /způsob dodání, montáž, servis atd./.

Také při samotném výběru typu krbu, materiálu a příslušenství je nutno zvážit všechna hlediska. Především splnění vašich požadavků na velikost a použití a dále také kvalitu krbu z hlediska trvanlivosti a odolnosti vůči povětrnostním vlivům i žáru ohně.

 Potřebujete-li hostit pouze malou společnost a nemáte-li zvláštní nároky na prostor pro přípravu pokrmů, nebylo by asi ekonomické si pořizovat cenově nejnáročnější velké krbové sestavy s bočními stolky. Jistě nám stejně dobře poslouží i zahradní krb v základní verzi. Nemáme-li potřebu využívat douzovací nástavbu krbu je zbytečné si krb s takovou možností pořizovat, neboť ji nevyužijete a cena krbu bez takové možnosti je jistě nižší.

Při výběru materiálů zahradního krbu lze sice ušetřit, ale šetření zde se vyplatit opravdu nemusí. Zahradní krby se často dají zakoupit v některých hobbymarketech za velmi nízké ceny. Tyto krby jsou vyrobeny většinou z lisovaného lehkého betonu a velmi často bývají dovezené ze zemí s mírnějším klimatem, než je u nás. Odolnost proti povětrnostním podmínkám – vlhku, sněhu a mrazu nemusí být pak v našich zeměpisných šířkách dostatečná. Často také mohou být určeny výhradně pro použití dřevěného uhlí a při použití dřeva nelze počítat s platností záruky. Problém může také nastat při potřebě náhradního dílu ať už z důvodu záruční opravy či mimozáruční potřeby. Pokud vybíráme zahradní krb, kde jsou užity kovové prvky je vhodné upřednostnit nerezové materiály či materiály s antikorozní povrchovou úpravou a zároveň odolnost proti žáru. Např. krbová střecha z nerezového plechu nejen, že vypadá při správném použití stále jako nová, ale nevyžaduje žádnou nebo minimální údržbu.

Zahradni krby Norman

Z výše uvedených informací a doporučení vyplývá, že šetřit při nákupu zahradního krbu sice lze, ale hledisko ceny by nemělo být na úplně prvním místě. Pokud vyberete zahradní krb pouze dle ceny můžete mít štěstí a krb splní zcela Vaše požadavky a i s odolností krbu může být vše v pořádku. Pravděpodobnější ale je, že právě odolnost vůči povětrnostním vlivů a žáru nesplní vaše očekávání a krb bude po poměrně krátké době vykazovat známky opotřebení či poškození. Rozčarování pak může nastat při potřebě náhradních dílů či potřebě návazných příslušenství. V konečném důsledku se pak vyplatí možná trochu vybírat od prověřených výrobců, připlatit si na kvalitní materiály a mít pak zahradním krbu jako vkusný doplněk, který Vám bude sloužit při zahradních grilovacích party opravdu mnoho letních sezon.

Přejeme Vám šťastný výběr a příjemné grilování
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze