Úvod

Nábytek do koupelny musí odolat vlhkosti

Vlhko, nebo přímo voda, pára a měnící se teploty… tyto vlivy mohou koupelnovému nábytku uškodit. Tedy, pokud nemá kvalitní základ, povrchovou úpravu a nenasákavé hrany.


Když vám skříňka v koupelně nabobtná a začne se vám na povrch klubat základový materiál, či se hrana nábytku začne rozlepovat…to jsou nepříjemná poškození, kterým se můžete vyhnout. Stačí se v prodejně nábytku či u svého truhláře dobře na daný kousek vyptat. „Na začátek je třeba říci, že do koupelny patří pouze ten nábytek, který je do tohoto prostoru striktně určen již od výrobce, a nikoliv nábytek třeba do obývacího pokoje,“ říká pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea, a.s., největšího českého výrobce nábytkových dvířek, a pokračuje: „Nábytek do koupelny snese standardní vlhkost i změnu teplot, neuškodí mu ani, pokud se tu a tam setká přímo s vodou. Nábytek je ale vždy třeba osušit, což je standardní věc. Rozhodně se také vždy vyplatí jít nakupovat k ověřenému výrobci.“

Nabytek opatreny grafikou Overface, motiv tulipanu
Dekoraci, která by mohla vlivem vlhka trpět, nahradí skříňka opatřená grafikou Overface – motiv tulipán.

…NENASÁKAVÉ HRANY!

Pozornost věnujte v první řadě hranám nábytku. „Právě na hranách – spojích, může být nábytek citlivý na vlhkost. Tady opravdu velmi záleží na tom, jaké technologie výrobce používá. Z našich výrobních zkušeností mohu doporučit dva způsoby, které zaručí, že se vašemu koupelnovému nábytku vlivem vlhka a vody nic nepřihodí,“ dodává pan Martin Dusík.

• VAKUOVÉ LISOVÁNÍ

Technologický postup, který dělá z nábytkových dvířek Trachea šampiony ve své kategorii, má jméno 3D vakuové lisování. Jde o postup, kdy se za pomocí vakua zalisovává dekorační folie do povrchu MDF desky. Tento postup zajišťuje její dokonalé a absolutně pevné přilnutí, bezchybně hladký povrch a hlavně, při vacuovém zalisování folie obtáhne dvířka ze všech stran (proto 3D) a vznikne tak pouze jediný spoj, a to na zadní straně dvířek. Prostor, kudy by se mohla vlhkost dostat do nábytku, je tam absolutně minimální

koupelnova dvirka Trachea drevodekor dub svetly

TIP: masiv v koupelně nahradí dřevodekor

„Možná jste se setkali s problémem, kdy máte rádi dřevo, ale do koupelny jste si ho nemohli pořídit. Neošetřený masiv by totiž vlhkem trpěl. Právě pro vás jsou ideální volbou foliované dřevodekory, zalisované metodou vakuového lisování, které svým vzhledem dokonale imitují rostlé dřevo včetně jeho struktury,“ vysvětluje pan Martin Dusík.

• NOVÝ MATERIÁL T.ACRYLIC HRANĚNÝ PUR LEPIDLY

Dalším výrobním postupem, který je vhodný nejen pro dvířka, ale i samotné skřínky do prostoru koupelny, ale třeba i kuchyně, je hranění ABS hranami. Ovšem – jedině za použití špičkových laminovacích hmot – tzv. PUR lepidel. Spoj PUR je voděodolný – je tedy natolik kvalitní, že pokud dojde ke kontaktu s vodou, PUR lepidlo uzavře spáru mezi hranou a čelní plochou. Dvířka tak nenabobtnají. „Tento způsob olepování nabízíme na našem novém akrylátovém materiálu pro nábytkové plochy T.acrylic lesk (výjimečný pro vyšší lesklost, než u konkurenčních materiálů, a možnost opravitelnosti) a T.acrylic mat (hluboký mat v mnoha barevných odstínech, který umí eliminovat otisky prstů),“ informuje pan Martin Dusík.

TIP: jak poznat nekvalitní hranu

hrany nabytku

Vlevo ABS hrana olepená PUR technologií (žádná viditelná spára), uprostřed hrana dvířek olepená méně kvalitním lepidlem (spára je značně široká), vpravo nekvalitní dvířka nabobtnalá vlivem vlhkosti

I když nejsme odborníci v oboru nábytkářství, můžeme kvalitní hranu na nábytku poznat i sami. „Jednou z výhod PUR lepidel je, že ho k olepení ABS hran nepotřebujeme takové množství. Hrana tedy těsně nasedá na čelní plochu a spára je proto téměř neviditelná. U jiných lepidel je potřeba množství větší a spáry jsou o dost znatelnější – vždy platí, že čím větší spára je, tím větší tendenci má zanášet se nečistotami a prachem,“ vysvětluje dále pan Martin Dusík, a dodává: „Také pokud uvidíte v obchodě tmavý nábytek s tlustou a ještě ke všemu do očí bijící bílou vrstvou lepidla u hrany, jděte raději o obchod dál. PUR technologie totiž umí měnit barvu lepidla v závislosti na barvě dvířek.

Vysoky lesk T.acrylic nabidne i netradicni dekor Zlata ruze.
Vysoký lesk T.acrylic nabídne i netradiční dekor Zlatá růže.

Až si půjdete nově pořizovat nábytek pro svůj interiér koupelny, už víte, na jaký detail se na nábytku zaměřit. Pokud si vyberete dvířka právě od Trachey (poznáte je mimo jiné speciálním hologramem na zadní straně dvířek), potěší vás také výběr dekorů – od těch, které imitují dřevo, až po zářivé uni barvy, patinované dekory, ale třeba i vysoko lesklý nebo hluboce matný povrch T.acrylic.

 

Kontakt:

Trachea., a.s., Tovární 1209, 769 01 Holešov, trachea@trachea.cz

Telefon: +420 573 502 111, Fax: +420 573 502 113, www.trachea.cz, www.overface.cz

logo Trachea a Overface

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze