Úvod

Na podstřešní difuzní fólii se nevyplatí šetřit

Střešní systém není jednoduchou záležitostí, a pokud některý segment podceníte, můžete si tím zkrátit životnost celé střechy, snížit funkci tepelné izolace nebo zavdat příčinu pro vznik plísní a hnilob, a často si tak i přivodit práci navíc. Doplňková hydroizolační vrstva, odpovědná za sekundární odvádění vody je podstřešní difuzní fólie, jejíž kvalitu není radno podcenit.


Testy vedou k odhalení chyb i kvality fólií
Je tomu rok, co byly provedeny testy střech resp. podstřešních difuzních fólií a to za reálných podmínek a při běžném stárnutí. V rámci testovaných střech jich bylo 17 s materiálem Tyvek® nainstalovaným před více jak 20 lety, dalších 13 střech pak mělo vícevrstvé nebo zátěrové podstřešní fólie, při stáří 5 až 10 let.

Jak se testovalo?
Pro nezávislé testování vodotěsnosti byl použit klasifikační systém těsnosti EN13859 W1. Každý testovaný vzorek byl vystaven vodnímu sloupci o výšce 20 cm po dobu 2 hodin – měřilo se nejen případné prosakování vody, ale také míra prosakování, oblast jeho výskytu na povrchu a to, jak rychle k němu dochází. Výsledky testu ukázaly, že s materiálem Tyvek® na tom vaše střecha bude velmi dobře. V testu, který udává pouze hodnotu, zda vzorek obstál či nikoliv, 75 % procent z testovaných podstřešních fólií Tyvek® obstálo. Ostatní materiály se tak neosvědčily: obstálo jen 29 % zátěrových materiálů a z vícevrstvých fólií testem neprošla žádná. Pro zjednodušení a přehlednost výsledků odborníci určili klasifikaci dle míry a rychlosti protečení od 10 do 1. Hodnota 10 značí, že materiál obstál a hodnota 1 uvádí, že k protečení došlo již při plnění testovacího válce, tj. k samotnému testování ani nedošlo; přičemž kritérium funkčnosti fólie bylo dle expertů od hodnoty 6 a více. Dle této klasifikace bylo funkčních všech 17 Tyvek® membrán a 4/7 zátěrových fólií. Ovšem pozor! Všechny vícevrstvé fólie dostaly známku 1, tj. došlo ke kompletnímu protečení již před začátkem testu.

podstresni folie Tyvek

Test vodního sloupce

Jako doplňkový test k testu EN13859 W1, a také z důvodu kompletnosti pohledu na funkčnost fólií, byl pak dle normy EN20811 proveden ještě tzv. test vodního sloupce. Pro funkčnost fólie ve střeše experti určili hodnotu vodního sloupce vyšší než 50 cm.
Výsledky pak byly tyto:
• 16/17 podstřešních difuzních fólií Tyvek® po > 20 letech je funkčních
•  4/7 zátěrových podstřešních difuzních fólií po < 10 letech je funkčních
•  0/6 vícevrstvých podstřešních difuzních fólií po < 10 letech je funkčních

Pro úplnost dodejme, že testované materiály Tyvek® měly hmotnost 60 g/m2 (případně 137 g/m2 = 60 g/m2 Tyvek® + PP vrstva); v 90. letech to byl jediný používaný typ Tyvek® – dnes je standard Tyvek® Solid – 80 g/m2, což je mnohem silnější funkční vrstva. Kvalita a spolehlivost materiálu se plně projevila: Tyvek® si po více než 20 letech ve střeše zachoval 70-90 % své původní vodotěsnosti (vodního sloupce). Podstatné na celém uvedeném testování je skutečnost, že firma DuPont nemohla ani nebyla do nezávislého testování zapojena – tudíž nijak neovlivňovala výběr vzorků ani samotné výsledky! Video a více informací o celé studii naleznete na stránce: www.tyvek.cz/teststrech

podstresni difuzni folie Tyvek


Místo testu příklad z praxe
Nebyl to přímo záměr, ale na jedné střeše z roku 2002 došlo k použití dvou materiálů pro podstřešní fólii. Jednalo se o vícevrstvou fólii, která byla vybrána jako původní materiál a k tomu byla nainstalována, z důvodu chybějícího materiálu, také jedna role Tyvek® Solid. Tak se stalo, že tyto dva rozdílné produkty měly stejné umístění, podmínky a stejnou dobu stárnutí. S odstupem času pořízená fotografie však ukazuje podstatný rozdíl v kvalitě a odolnosti fólií! Pro více informací o této střeše viz www.tyvek.cz/teststrech

rozdil mezi 3vrstvymi foliemi, nahore znacky Tyvek
Dole: 3vrstvá mikroporézní fólie 135 g/m2, nahoře: Tyvek®

V čem spočívá jedinečnost difuzních fólií DuPont™ Tyvek®
1)
Funkční vrstva Tyvek® je vyrobena ze 100 % PE, vysoce stabilního proti působení UV záření a teploty až do 100 °C. Degradace fólií je totiž především způsobena UV zářením a působením tepla!
2) Tyvek® Solid (80g/m2) nebo Tyvek® Supro (148g/m2) má tloušťku funkční vrstvy 220 mikronů čili 6-20x větší než běžné vícevrstvé fólie, která má tloušťku funknčí vrstvy 11-45 mikronů. Pro zajímavost, lidský vlas má 50-100 mikronů. Opravdu si myslíte, že vaši střechu ochrání fólie tenčí než lidský vlas??? Podstatná je tloušťka funkční vrstvy, tloušťka fólie je až druhotná!



3)
Díky prověřené a osvědčené kvalitě materiálu Tyvek® dává naše společnost jako jediná místo běžné 2leté záruky dobu prodlouženou – a to záruku na 10 let.
4) S fóliemi Tyvek® si ušetříte mnohé problémy, získáte kvalitu, záruku a podpoříte dlouhověkost své střechy!

Přemýšlej dvakrát, postav jednou, věř Tyvek®.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze