Úvod

Na komín myslete už při plánování stavby!

Stavíte rodinný dům? V žádném případě nepodceňujte při jeho plánování a realizaci komín. Vedle funkčnosti komínového systému roste v současné době, kdy se staly trendem konstrukce z hořlavých materiálů, také význam jeho bezpečnosti.


Zvýšené nároky na realizaci komínu
Požadavky na komínové těleso, jeho konstrukci a způsob začlenění do stavby se v posledních letech podstatně změnily, což je dáno především využitím nových technologií v oblasti stavebnictví v kombinaci s vývojem spotřebičů. Současný trend konstrukcí z hořlavých materiálů vede ke zvýšení nároků na požární bezpečnost komínu ve stavbě. Neméně významné jsou přitom požadavky kladené na parotěsnost celé stavební konstrukce. Dále je nutno brát v potaz markantní zvětšení výšky tepelné izolace stropů, jimiž komín prochází.

komin CIKO

Parotěsnost versus bezpečnost
Rozporuplné požadavky vznikající především při spalování tuhých paliv u objektů v nízkoenergetickém standardu. Tato záležitost dělá starosti celé řadě stavebníků, kteří se potýkají s nároky na parotěsnost detailů stavby a odstupem hořlavých materiálů od komínu, aby byla zajištěna požární bezpečnost.
Komínové systémy CIKO jako jediné dokáží toto dilema úspěšně vyřešit. Ve vlastním komínovém centru totiž testují komínové systémy za různých provozních podmínek a při testování využívají několik druhů spotřebičů na pevná paliva. Výsledky jejich měření a aplikaci v praxi prezentuje společnost CIKO v odborných seminářích, které jsou součástí celoživotního vzdělávání členů Společenstva kominíků ČR a Cechu kamnářů ČR. Ti se primárně zaměřují na zajištění bezpečnosti stavební konstrukce kolem komínu, na chování spalin nízko i vysokoteplotních spotřebičů a na problematiku teplot dosahovaných v okolí komínu.

zkusebna CIKO

zkusebna CIKO pohled termokamerou

Tepelná izolace komínové vložky
Právě odborníci ze společnosti CIKO zdůrazňují, že z hlediska optimální funkčnosti komínu je primárně důležité provedení a umístění tepelné izolace komínové vložky, což v případě správného řešení přináší výhodu pomalejšího ochlazování spalin a rychlejší reakci na zátop. Naproti tomu vynechání izolace vnitřní vložky z konstrukce komínu, její nahrazení masivnějším komínovým pláštěm či integrace izolace do komínového pláště je zdrojem závažných komplikací: nejčastěji v podobě nadměrné kondenzace a rychlého ochlazení spalin nebo špatného tahu komínu.
porovnání komínu s izolací a bez

Vysoká teplotní odolnost
Jak bylo zmíněno již v úvodu, neméně významné požadavky na skladbu a funkčnost komínu přinášejí moderní spotřebiče, jelikož produkují spaliny v širokém spektru teplot, které mohou při zátopu vypouštět spaliny o teplotách blížících se až 600°C, zatímco při stabilizovaném efektivním spalování dosahují vysoké účinnosti s nízkou teplotou spalin. Z tohoto důvodu musí být komín vysoce odolný, a zároveň umožňovat mokrý provoz.
Tímto se problematika začlenění komínových systémů do moderní výstavby samozřejmě nevyčerpává, je zde mnoho dalších aspektů, které je třeba při plánování a realizaci stavby vzít v potaz, a začlenit do profesionálního návrhu, který je základem efektivního a bezpečného fungování každého komínového systému a tím i celé stavby domu.

logo CIKO kominove systemy
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze