Úvod

Moderní dřevostavby a jejich úskalí

Moderní dřevostavby jakožto alternativa klasických zděných domů jsou jedním z trendů současného stavebnictví. Mezi nejčastěji zdůrazňované přednosti montovaných domů vedle rychlosti, ekologičnosti a nenáročnosti výstavby patří komfortní zdravé a ekonomicky úsporné bydlení. Ovšem ne vždy je tomu tak.


Kvalita materiálu, návrhu a realizace
Spolehlivým garantem výše deklarovaných předností dřevostaveb je výhradně kvalitní materiál ve spojení profesionálním návrhem a realizací. Základ každé kvalitní moderní dřevostavby tvoří staticky správně dimenzované, nosné rámové konstrukce, které se skládají z jednoduchých dřevěných rámů a ztužujícího opláštění konstrukčními deskami. Konstrukce, skladba, montáž, statické a další vlastnosti nosných stěn pro dřevostavby by vždy měly vycházet z podkladů specializované firmy, která má v daném oboru patřičné zkušenosti. Pokud v rámci realizace podceníme kvalitu, ať už materiálu, návrhu či samotného provedení, s nejvyšší pravděpodobností nebudeme v budoucnu spokojeni.

Rám konstrukce zeleného domu

Ochrana před ztrátami tepla
Na rozdíl od většiny zděných domů je nutno chápat dřevostavbu jako funkční celek, kde každý pracovní úkon a použitý materiál spolu musí souviset, a kde musí být dodržen technologický postup. Sebelepší a sebedražší stavební materiál nesprávným použitím, nebo zapracováním s neodzkoušenou, nebo nekompatibilní komponentou ztrácí své jinak skvělé vlastnosti. Pokud se má dřevostavba pyšnit dobrými tepelně izolačními vlastnostmi, což je základní podmínkou ekonomicky úsporného provozu, nelze podcenit význam izolace. Toho si jsou zkušení dodavatelé dřevostaveb velmi dobře vědomi. Například Zelené domky používají izolační materiály a systémy Knauf Insulation výrobní řady NATURDOM, což je paleta plně minerálních izolací, které umožňují dosáhnout vzhledu klasické zděné budovy, obkladového systému odvětrávané fasády, či pohledové úpravy do podoby klasické roubenky.

Zateplení domu

Detailní propracovanost a kontrola

Pro správnou funkci konstrukce stěn a příček v rodinném domě je nutné zajistit z vnitřní strany domu maximální vzduchotěsnost, ale současně také optimální míru parotěsnosti. Umění důsledně pospojovat vnitřní vzduchotěsné vrstvy patří mezi nejdůležitější a nejnáročnější úkony, kterým je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Jedná se o mnoho detailů, jejichž zanedbání či neznalost bývá nejčastější příčinou poruch u dřevostaveb.

Moderní dřevostavba

Bydlení, po kterém toužíme

Pokud svěříme realizaci dřevostavby kvalitnímu dodavateli, vyhneme se tak celé řadě úskalí a s velkou pravděpodobností skutečně získáme bydlení, po kterém toužíme, tedy zdravé, komfortní a energeticky nenáročné na provoz. Chytře navržené dřevostavby umožňují ekonomicky využít zastavěnou plochu, zanechávají minimální ekologickou stopu, a zároveň umožňují dosažení maximálního komfortu pro své uživatele. A v porovnání s klasickými, těžkými technologiemi výstavby mají srovnatelnou životnost, diametrálně menší energetickou náročnost, a výrazně kratší dobu výstavby.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze