Úvod

Lahodná káva z italských kávovarů

Rádi byste si vychutnali dobrou kávu nejen v kvalitní kavárně, ale také doma? Nepotřebujete drahý elektrický kávovar. Připravte si kávu v klasickém italském mokka kávovaru Bialetti.


V Itálii prý 90% rodin vlastní alespoň jeden kávovar Bialetti. Jistým faktem však je, že firma Bialetti již přes 70 let vyrábí kávovary, které se staly ikonou designu a lahodné kávy. První kávovar Bialetti spatřil světlo světa v roce 1933, revolučním způsobem měnil způsob vaření kávy a postavil tak základ moka kávovarům.

Jak moka kávovary fungují?
Kávovar se skládá ze dvou nádob nad sebou, které jsou spolu sešroubovány. Do spodní nádoby se nalije voda. Do sítka, které je mezi nádobami, se napěchuje káva. Když voda začne vřít, prochází pára kávou a sráží se v horní nádobě. Takto si doma můžete vyrobit chutné espresso přímo na Vašem sporáku.

Hliníkový nebo nerezový?
Hliník se obecně považuje za absolutně nevhodný materiál do kuchyně. Jde ale o mýtus. Nezdravý je pouze kontakt hliníku s kyselými potravinami. Znalci kávy naopak nedají dopustit na hliníkové kávovary. Vnitřní stěna hliníkové nádoby se po několikerém použití potáhne patinou, hliník nasaje chuť kávy a potom je káva opravdu lahodná.

Typickým představitelem hliníkových kávovarů je Moka Express
. Tento kávovar s Bialetti panáčkem není dnes již jen kávovarem, ale kultovním předmětem, neodmyslitelnou součástí italské historie. Pro ty, kteří přesto hliníku nevěří, má firma Bialetti v nabídce také kávovary nerezové. Nejoblíbenějším mezi zákazníky je kávovar Venus, který je vhodný na všechny druhy plotýnek včetně indukčních.

    

Stejně populárním přístrojem jako Moka Express je cappuccinator Mukka Express
, díky kterému si můžete doma sami vyrobit krémové kapučíno, jaké dostanete jen v těch nejlepších italských kavárnách. Funguje podobně jako mocna kávovary, ale do horní nádoby nalijete mléko, do něhož káva probublává a vzniká tak krémová pěna.

Kompletní nabídku kávovarů Bialetti, ale i další doplňky a potřeby do kuchyně, najdete v internetovém obchodě DoKuchyne.cz
.

www.dokuchyne.cz


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze