Úvod

Křovinořez: stroj pro každou zahradu

Podzim v zahradě – to je čas činorodosti a příprav na zimu. Čas sklizně, sázení a přesazování, uskladnění či konzervování ovoce a zeleniny, zazimování atd. Ale je to také čas, kdy je stále třeba pečovat o základ každé zahrady, tedy o trávník.


V letošní bláznivé sezoně se báječně osvědčily křovinořezy a nůžky na plot. Potřebovat je budete i teď. Letošní sezona byla plná klimatických zvratů – zpočátku jara jsme byli zaskočeni mimořádným množstvím srážek, které byly v průběhu léta vystřídány dlouhým obdobím sucha. A nyní? Nyní opět srážky, které pro trávník znamenají ty nejlepší podmínky pro bujný růst. Nezřídka se tak stává, že opozdíme-li se se sečením, rotační sekačky potom mohou mít problémy. V takovém případě pomůže křovinořez. Při úpravě neustále se rozpínajícího živého plotu zase oceníme plotostřih.

krovinorezy
„Křovinořezy si poradí i s takto vysokou trávou.„; zdroj:Oleo-Mac

Univerzální vlastnosti křovinořezů vycházejí z jejich jedinečných konstrukčních dispozic, které je předurčují k práci i ve špatně přístupných místech (prudké svahy, stísněná místa, příkopy apod.). Pro kyvadlový způsob sečení se křovinořezu někdy říká také motorová kosa. Velká výhoda spočívá v možnosti výměny strunové hlavy, která se používá k sečení trávy, za ocelový nůž nebo kotouč pro křovinořez. Díky tomu jsou tyto stroje schopny likvidace vysoké tuhé trávy, mlází, náletů, prořezávání větví i plošného sekání trávníku. Lze tak říci, že křovinořezy v sobě snoubí schopnosti rotačních a bubnových sekaček a prořezávačů. Ve většině případů je pohání dvoutaktní (zřídka i čtyřtaktní) benzinové motory.

krovinorez
„Křovinořez zvládne i takto silné dřeviny.„; zdroj: Archiv

S ohledem na maximální komfort při práci se křovinořezy zavěšují na ramenní nebo zádové popruhy a většinou mají „řídítka“ ve tvaru písmene T pro dvojitý úchop. Tím se zvyšuje obratnost obsluhy při sečení i v těch nejméně přístupných místech. Křovinořez je moderní zahradní technika a nese spoustu chytrých technických řešení – jde například o sofistikovanou anti vibrační soustavu pružin nebo silentbloků, vstřikovač paliva (primer), poloautomatický sytič nebo dekompresní ventil pro snadné startování. Standardem by už dnes mělo být také automatické zkracování vyžínací struny do křovinořezu nebo naopak její vysouvání pomocí systému „Tap and Go“.

Nejen tráva, ale i živý plot nebo okrasné keře v letošní sezoně přímo bují. K jejich zastřihávání a tvarování jsou určeny plotové nůžky. Současný trh nabízí nůžky na živý plot pro každou zahradu, profesionální plotové nůžky určené pro velké zahradní celky i plotostřihy k jemnému zastřihávání a dolaďování detailů na malých plůtcích a keřích.

rucni krovinorez
„S plotovými nůžkami snadno dosáhnete jakéhokoli tvaru okrasných keřů.„; zdroj: Mountfield

Vybírat můžeme také z řady modelů s různými druhy pohonů. Plotové nůžky s elektromotorem se hodí pro údržbu větších zahrad a parků. Do míst, kde není zdroj elektřiny, nebo pro profesionální práci jsou určeny stroje s benzinovým motorem. Velmi žádané jsou i akumulátorové plotové nůžky. Jsou lehké a pracovat s nimi můžete kdekoliv na zahradě bez omezení kabelem. Ve většině případů je pohání dvoutaktní (zřídka i čtyřtaktní) benzinové motory.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze