Úvod

Kreativní velikonoce: vajíčka ve stylu tygra, moře i pruhů

Jedním z nejvýraznějších symbolů Velikonoc jsou velikonoční vajíčka. Pestré barvy, obtisky, zdobení voskem, ornamenty, nalepování slámy nebo gravírování patří k technikám, jimiž můžeme vejce barvit a zdobit.


Nejjednodušší a zároveň i nejrychlejší metodou je barvení vajec barvami rozpustnými ve vodě s octem. Pokud se ale chceme vymanit z každoroční rutiny a barvení vajec si letos užít, není od věci se na velikonoční vajíčka podívat kreativněji. Vzít do rukou gelové barvy na vajíčka, popustit uzdu vlastní fantazie a přizvat na pomoc děti. Co třeba letos ozdobit vejce pruhy nebo z něj udělat „tygra“? A můžete si být jisti, že vaše vajíčka vyniknou a zapamatují si je nejen koledníci.

velikonocni vejce s pruhy

Na nepořádek zapomeňte
Asi všichni jsme se někdy trápili s nerovnoměrně obarvenými a flekatými vejci, které jsme se pak snažili vylepšit nalepením obtisku. Někdy obtisky skutečně pomohly a nevzhledné fleky zakryly, někdy ale ani obtisk nepřispěl k dokonalosti. Tak proč se trápit přesností a stejnou sytostí barev, když řešení může být daleko zábavnější. Vajíčka si prostě jednoduše vydekorujeme sami bez zdlouhavého rozpouštění barev ve vodě, přidávání octa a následného barvení a zasychání barvy. Zašpiněné ruce i vše kolem od barev bude minulostí.

velikonocni vejce - efekt more

Moderní gelové barvy na vajíčka
Konečně můžeme zapomenout na ohřívání vody a rozpouštění barev - vše jde totiž mnohem snadněji a rychleji. Připravíme si jen gelové barvy v tubě (např. OVO), které mají tvar tužky, takže nám skvěle poslouží jako fix nebo popisovač, případně si můžeme pomoct i štětečkem. Nezapomeňte ani na igelitové rukavice, ubrousek a samozřejmě vejce uvařená natvrdo. V ideálním případě jsou vhodná vejce ještě teplá, čímž zaručíme lepší barvení, protože v takovém případě barvy lépe chytají. A pak už můžeme začít tvořit.

pruhovane velikonocni vajicko

Jednoduché použití a originální malba
1. Nejprve si nasadíme igelitové rukavice a uvařené vejce osušíme.
2. Připravíme si gelové barvy a opatrně odstřihneme hrot. Díky možnosti volby šíře odstřihnutí hrotu lze korigovat i sílu průtoku barvy a tím i popisování a pokreslování. Skvělé na těchto barvách je, že nemusíme řešit nerovnoměrnost tvarů ani množství nanesené barvy. Ty jsou v tomto případě spíše výhodou. Motiv je jen na Vaší fantazii, případně Vašich dětí. Můžete namalovat různé ornamenty, vytvořit duhové pruhy anebo co takhle pruhy tygří?
3. Pokreslené vejce následně poválíme po připraveném ubrousku, čímž jej zbavíme přebytečného množství barvy a dotvoříme tak originální nepravidelný design. Potom necháme své dílo zaschnout.
4. Závěrem, můžeme vejce přetřít tukem a dodat mu tak lesk.

postup na malovani vajicka, motiv tygr

Vejce s mramorovým efektem
Tekuté barvy OVO s efektem mramor barví snadno i bez rozpouštění ve vodě. Žlutou, červenu, modrou, zelenou a oranžovou barvu stačí totiž jen nakapat do dlaní a uvařené vejce v dlaních promnout. Díky tomu získá vejce speciální nezaměnitelný dekor imitující strukturu mramoru. Barvy je možné libovolně místit, případně ponechat každému vejci jen takzvaný jednobarevný mramorový efekt. Pro lepší mramorový efekt je vhodné barvit vajíčka ještě horká.

zdobeni vajec s mramorovym efektem

Ozdobte si vejce i bez barvení
Pokud nejste příliš kreativní anebo prostě nemáte na malování vajec čas, můžete si je během chvilky ozdobit pomocí smršťovacích košilek. A příprava? Velmi jednoduchá. Stačí uvařená vejce navléknout do košilky a ponořit pomocí lžíce do horké vody. Košilka se teplem stáhne a vejce je potom přímo výstavní.

smrstovaci kosilky na vejce
Vraťte se díky kreativnímu zdobení velikonočních vajíček do dětství a užijte si Velikonoce se vším, co k nim patří!

Uvedené barvy jsou k dostání v drogeriích a papírnictvích. Kde mimo jiné pořídíte tekuté i klasické ve vodě rozpustné barvy na vajíčka, obtisky anebo třeba také dekorační zápichy do květináče.
Velikonocni dekorace a potreby pro zdobeni vajec
logo Druchema
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze