Úvod

Krájejte polena jako máslo!

Topíte-li dřevem, jistě víte, jaké procedury předchází tomu, abyste s poleny mohli přiložit.


Nejprve se stromy musíte poprat s motorovou pilou, potom si s kmeny pohraje štípačka na dřevo a co nakonec se zbytkem větviček a listí? Co takhle vsadit na drtič větví?

Motorová pila

Vzhledem k důrazu na ekologické zahradničení se drtiče větví těší stále větší oblibě. Namísto nákupu mulčovací kůry, které může být nákladné, použijete vlastní drť. Tu snadno získáte díky drtiči větví. Stejně tak z posekané trávy, listí a větví vytvoříte bohatý kompost pro květiny, keře a zeleninové zahrady.

Podle čeho vybírat. V prvé řadě si rozhodněte, co od vašeho drtiče očekáváte. Chcete se zbavit jen pár větviček a listí? Nebo hodláte likvidovat větší větve a kmeny?

štípačka na dřevo

Drtiče mohou být poháněny elektrikou nebo benzinem. Elektrické jednotky jsou lehčí, pro jejich váhu s nimi nebude těžká manipulace. Ovšem rozsah, kam se s nimi budete moci pohybovat je omezen rozsahem kabelu a připojení do elektrické sítě. A jejich výkon není takový, jako je tomu u benzinových strojů.

Stroj s benzinovým motorem lze posunout na jiné místo bez ohledu na blízkost elektrické zásuvky. Jsou ale těžší, takže ukládání a manipulace s nimi bude těžší než u elektrických modelů. Benzinový motor je také zárukou vyššího výkonu. Je to tedy vcelku univerzální stroj, který nabízí zpracování různých velikostí a materiálů. Tento faktor je velkým plusem, jelikož větve a ostatní materiál určený k drcení nepřichází v jednotlivých tvarech a velikosti. Benzínové drtiče mají i malé nevýhody, mohou být hlučné. Pokud tedy bydlíte v klidně části, volte raději tišší elektrický drtič.

U nákupu benzinového drtiče zvažte velikost motoru. Větší motor bude schopen zpracovat větší množství odpadu, i když menší motor bude dělat stroj lehčí a manipulace s ním bude snadnější.

Dalším důležitým rysem, který zvažte před nákupem je redukční poměr stroje. Toto číslo se vztahuje k objemu nečistot, který dokáže zpracovat. Je-li stroj vybaven redukčním poměrem deset ku jedné, znamená, že deset pytlů nečistot může být sníženo na jeden pytel po absolvování drtícího procesu.

Za kontrolu také stojí ujistit se, že zařízení, které koupíte, má dostatečný počet silných nožů. Obecně platí, že čím více břitů, tím efektivnější a výkonnější provoz. Rozhodně se ujistěte, že koupíte přístroj s břity, které usnadní práci, které hodláte dosáhnout.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze