Úvod

Konec iluzí: vaše bydlení není moderní!

V tomto článku se nedozvíte, jak si zařídit bydlení v „nejmodernějším“ duchu, jaký nábytek je teď v „módě“ a co si koupit, aby sousedi záviděli „ten váš moderní způsob života“. Ba dokonce naopak – v tomto článku vám vyvrátíme domněnky o tom, co slovo „moderní“ znamená, a objasníme vám, co vyvolává v interiérových designérech a architektech.


„Moderní“ už od středověku
Slovo moderna pochází z latinského slova modo, které je tu s námi už od středověku. Tehdy ironicky označovalo ty, kteří si mysleli, že přesáhli své předchůdce a tato konotace mu tak nějak zůstala až do současnosti. V 17. století se modernisté odvraceli od obdivování antických vzorů a na konci 19. století se moderna výrazným způsobem dostala i do umění, architektury, oblékání a designu.

I přes dlouhou historii tohoto zajímavého termínu se dnes hovoří o „moderním způsobu bydlení“ především v souvislosti s polovinou 20. století, kdy mezi ty „nej“ patřili např. bratři Eamesovi, Mies van der Rohe (architekt stojící za ikonickou Vilou Tugendhat), Oscar Niemeyer, Eero Saarinen, Alvar Aalto ad. z modernistického hnutí.

skutecna moderna

Chcete bydlet jako před sedmdesáti lety?

Oslovíte-li architekta či designéra s prosbou o „moderní zařízení“, nevědomky ho požádáte o interiér inspirovaný těmito ikonami poloviny století a to, pokud nejste z oboru, troufám si hádat, není zrovna to, o čem jste chtěli mluvit. Jak v tom případě hovořit na designéra, abyste si navzájem rozuměli a nestála mezi vámi neviditelná bariéra?

skutecna moderna

Úchvatným slovem vystihujícím vše, co chceme o záviděníhodném interiéru (designu/umění) říct, je slovo současný nebo aktuální. Současný design je to nejlepší spojení, jaké můžeme použít pro kousky, které chce momentálně celý svět, pro ten nejvíce „trendy“ produkt a pro vyjádření pozornosti nad vším, co se právě děje na poli designu. Slovy současný design totiž neoznačujete jen éru, ve které byl produkt vytvořen, ale vyjadřujete i vlastní (i kdyby jen předstíranou) orientaci v designu a umění, kterou vám ihned budou všichni závidět.

priklad moderny
Jen pozor na malý háček! Slovem současný označujeme v umění a designu vše od dnešního dne jen dvacet let nazpět!

Vyměňte slova a buďte světoví

Bezvadným slovem kromě současný je také trendy, které vystihuje přesně to, o co se teď designéři perou, a co uvidíte v časopisech. Nicméně pozor, trendy na rozdíl od současného designu rychleji přichází a odchází, téměř ihned po jejich nástupu je pořídíte ve velkoobchodech a většina velkých designérů se jimi nenechá zviklat. Současný design se od trendu liší svou trvanlivostí, dlouhodobější aktuálností (i za dvacet let bude váš interiér cool a neokoukaný) a dlouhotrvající kvalitou.

moderna z 50. let

Pokud vás jednotlivé termíny trochu vyvedly z rovnováhy, není třeba se hroutit a učit se znovu mluvit! Stačí prostě všechno „moderní“ vyměnit za „současné“ (pozor na limit 20 let nazpět!) a to, co se zrovna opakuje na stránkách časopisů za „trendy“. Budete působit orientovaně, mile překvapíte vašeho interiérového designéra či architekta a všichni přátelé od vás budou chtít vědět více, protože „vy se přeci vyznáte!“.

Malá ukázka
toho, co všechno může moderní bydlení pro laika znamenat... tyto interiéry totiž nejsou moderní, ale aktuální a současné:

seversky styl
severský styl


tradicni a moderni trendy pohromade
tradiční a moderní trendy pohromadě

glamour styl
glamour styl


trendy elekticky  obyvak
trendy elektický  obývák


ekologicky styl
ekologický styl

Autor: Jana Hradecká, interiérová designérka a ředitelka interier design školy intermezzo
Zdroj foto: pinterest.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze