Úvod

Jak poznat opravdový luxus?

Luxus, slovo skloňované snad v každém oboru, každý si pod ním však představuje něco jiného. Jako interiérová designérka se s požadavkem luxusu setkávám velmi často, obvykle s dodatkem „a za málo peněz!“… Cítím tedy „povinnost“ vysvětlit, co luxus v interiérovém designu vlastně je.


Pro mnohého laika bývá luxus synonymem zámecké opulence s leskem, blyštivými materiály, kožešinami, mramorem a s množstvím obrazů. Ano, i to je luxus, ovšem pouze za předpokladu, že jsou to materiály autentické, nikoli jejich levné náhražky.

Luxus jako takový (dle mého názoru lze takto mluvit obecně, nejen v kontextu interiérového designu) je totiž především o opravdovosti a originalitě. Opravdovosti: 1. místa, 2. původu, 3. použitých materiálů, 4. stáří, 5. vytříbeného vkusu. Sečteno a podtrženo, luxus je výjimečností, která z pochopitelných důvodů nemůže být masová, protože pak by se stala standardem a pozbyla by punc luxusu.

Opravdovost místa

Luxus místa lze vnímat dvěma způsoby. Můžeme se orientovat na unikátní umístění nemovitosti v rámci zeměpisné polohy, kde interiéry z místa vychází a odráží ho. Příkladem je vesnický dům u Avignonu s dřevěnými okenicemi, vzduchem vonícím levandulí a interiérem zařízeným ve stylu Provence. Nebo industriální styl v opravdovém loftu, tedy v bývalé továrně, rokokový nábytek a hedvábné textilní tapety na zámečku, secesní byt s původními dveřmi, štukovou výzdobou, pískovanými skly a intarzovanými dřevěnými podlahami… I hájovna na samotě v lese či vinný sklep ručně hloubený ve skále s původní kamennou podlahou jsou ve své podstatě luxus.
Luxus je ale také dostatek prostoru pro všechny obyvatele interiéru a pro činnosti v něm vykonávané. V současné době pro klienty i pro mě volnost v prostoru hraje velkou roli, stejně jako krásný výhled na malebná místa, ticho a možnost uchýlit se do samoty, především kvůli značné nedostatkovosti těchto atributů.

cistota interieru

Opravdovost původu
Opět mluvíme o originalitě, výjimečnosti, a je v podstatě jedno, zda se jedná o originalitu užitných či dekorativních předmětů designérů s velkým jménem nebo o jednoduchou lavici od místního truhláře. Luxus nacházím v truhle zděděné po babičce, v autentickém suvenýru z cest, v lustru od Maxima Velčovského i v na míru vyrobeném dubovém stolu. V opravdu luxusních interiérech mají všechny prvky svůj příběh, dokážeme vystopovat konkrétní lidi, kteří stáli u jejich zrodu.

originalni lustr, tvurce Maxim Velcovsky

Opravdovost použitých materiálů
Pravdivost materiálů použitých v interiéru znamená absenci náhražek a imitací. V luxusních interiérech všechny materiály přiznávají, čím opravdu jsou, nehrají si na nic jiného – samozřejmě pokud se nejedná o záměr, nadsázku, vtip či historickou techniku zdobení. Mnohdy je sám materiál absolutně výjimečný, luxusní, jako např. onyxová stěna ve vile Tugendhat (viz. úvodní foto, její příběh je lehce k nalezení) nebo dřevěné obložení ze vzácného makasarského ebenu tamtéž.
Nemusí se ale jednat vždy pouze o autenticitu materiálů vzácných a drahých. Velmi luxusní mohou být i prošlapané žulové schody, dubová podlaha s vrypy nebo kámen z řevnických lomů zachráněný z „bouračky“ historického náměstí. Luxusem je výběr takových materiálů, které mají pro daný účel ty nejlepší užitné i estetické vlastnosti.

puvodni originalni schodiste

Opravdovost stáří
Autenticita stáří jde ruku v ruce s původem i materiálem. Prvky, které se osvědčily v průběhu několika desetiletí a obhájily tak svou cenu, budou na hodnotě a kráse stále získávat. Kromě stáří je měřítkem luxusu i omezený počet unikátních design kusů – originály nežijících autorů mají díky konečnému počtu obvykle mnohem vyšší hodnotu. Např. prototyp slavné židle od ještě slavnějších designérů poválečné éry bude luxusnějším prvkem, než její sestra vyrobená pod stejnou značkou nyní. Každopádně, luxus je samozřejmě každý originál jasné estetické hodnoty.

kozene kreslo vejciteho tvaru

Opravdovost vytříbeného vkusu
Mít možnost uplatnit vytříbený vkus, poradit se o jednotlivých prvcích s odborníky, bez kompromisů vybírat materiály i prvky, vše sladit do příjemného, vysoce funkčního, trvanlivého a oku lahodícího interiéru, ve kterém se každý bude cítit skvěle – to je luxus a sen asi každého interiérového designéra o dokonalém klientovi.

persky rucne pleteny koberec

Autor: Jana Hradecká, interiérová designérka a ředitelka interier design školy intermezzo
Zdroj foto: tugendhat, pinterest, maxim velcovsky, egg chair, pinterest.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze