Úvod

Kompostér je skvělý pomocník při podzimní péči o zahradu!

Prázdniny brzy skončí a do konce astronomického léta zbývá jen necelý měsíc. Brzy se tak o slovo přihlásí barevný podzim, který s sebou přináší nejen citelné teplotní změny, ale i povinnosti v podobě péče o naše zahrádky. Pokud máte u svého rodinného domku zahradu, nebo vlastníte kousek pozemku v zahrádkářské oblasti, pak určitě víte, o čem je řeč.


Zahrada si na podzim vyžaduje spoustu naší pozornosti. Je potřeba sklidit ovoce, které nám dávají stromy. Na bobulovinách musíme zkrátit dlouhé výhony, samozřejmostí je pečlivé hrabání listí, které zbytečně zatěžuje půdu a je útočištěm pro choroby a škodlivý hmyz. Zapomenout nesmíme ani na přípravu záhonků na zimní období. Při všech těchto činnostech nám zbyde spousta zeleného odpadu. A ten je potřeba efektivně zpracovat.

Kam se zeleným odpadem?

Ještě než se o slovo přihlásí zima, čeká nás na podzim sekání zahrady. S příchodem podzimu ruku v ruce přichází i padání listí, takže pokud na své zahrádce máte stromy, mějte po ruce hrábě. Ořezávání či štípání větviček, zkracování výhonků, příprava záhonů - to všechno jsou činnosti, při kterých vzniká zelený odpad. A když stojíte před hromadou shrabaného listí nebo u kupičky oštípaných větví, logicky vás napadne otázka: kam s tím?!

prurez komposterem

Šikovným, ba dokonce nejrozumnějším řešením, je kompostér. Ten se hodí na každou třeba i malou zahrádku a v mnohém vám usnadní práci. Uložit do něho můžete listí, zbytky rostlin, posekanou trávu, drcené větve a piliny vzniklé při prořezávání stromů.

Proč kompostovat?
Třeba už jen proto, že efektivně zpracujete nejen odpad z vaší zahrádky, ale i odpad vzniklý ve vaší domácnosti. Kompostovat tak můžete nejen výše zmíněný zelený odpad, ale i zbytky vařených jídel, ovoce, zeleninu, papírové utěrky, popel, noviny, kávové a čajové zbytky, skořápky z ořechů či lepenku. Výsledkem pro vás bude kvalitní hnojivo, které na jaře použijete opět na zahrádce a ještě ušetříte. Kompost se hodí všude, pod stromy, do záhonů, květináčů nebo truhlíků.

co patri do kompostu a co ne

Jaký kompostér vybrat?
Pokud uvažujete o pořízení kompostéru, doporučujeme vybírat mezi kompostéry z recyklovatelného plastu, jejichž součástí je praktické víko a otočný ventil, který zajistí přístup vzduchu. Výhodou tohoto typu kompostéru je snadné vyjímání kompostu skrze boční dvířka. Máte-li na zahradě psa, nebudete se muset bát, že by se vám v kompostu hrabal. Špatnou volbou nejsou ani volně ložené kompostéry, které stačí ohraničit kompostovacím silem. Této variantě jistě dají přednost ti, kteří jsou zvyklí ukládat kompost na volnou hromadu.
Co se týče výběru velikosti, zkuste se zamyslet nad velikostí zahrady a množství stromů, záhonů a travnaté plochy. Je logické, že pokud máte jen malou zahrádku, která sama o sobě příliš zeleného odpadu nevyprodukuje, nebudete potřebovat kompostér s velkým objemem. To samé samozřejmě platí i naopak - v případě prostorné zahrady, na které je spousta stromů a keřů, je nerozumné sáhnout po malém kompostéru.

Podívejte se do rozmanité nabídky českého výrobce JELÍNEK-TRADING spol. s r.o., na stránkách www.kompostery.cz, kde si určitě vyberete. Navíc, pokud se rozhodnete kompostér pořídit ještě do konce roku, můžete některé modely pořídit za příznivě snížené ceny. A to se vyplatí!
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze