Úvod

Jaký pokojíček potřebuje roční dítě?

Také Vám čas rychle utekl a z Vašeho nedávno narozeného miminka se stalo batole? Kladete si otázku, zda má ve svém pokojíčku vše potřebné pro svůj rozvoj a pohodlí? Není třeba nábytek zdraví nebezpečný? Následující řádky Vám pomohou zjistit, jestli Váš dětský pokojík splňuje nároky svého ročního obyvatele.


Postýlka už nestačí
Doba, kdy děťátku k životu bohatě stačila pouze malá postýlka, umístěná v co nejtěsnější blízkosti jeho maminky, je už nenávratně pryč. Přišel čas na dětský pokojík. Máte pochybnosti o tom, zda jste při jeho zařizování postupovali správně? Zodpovězte si následující otázky: 

Má dítě v pokojíčku potřebný prostor pro své první krůčky?
V období od jednoho roku do dvou let se dítě učí chodit. Dítě není hříbě, které se postaví takřka hned po porodu, ale malý človíček, který si musí poradit s koordinací svého těla, což dá pořádně zabrat! V cestě by mu proto neměly stát žádné větší, a zpočátku ani menší, překážky. Pokud jde o zařizování pokoje, zde platí staré dobré rčení, že méně znamená více. Méně nábytku znamená více prostoru, v němž může malé batole trénovat. Nábytek v jeho pokoji by měl být proto umístěn u stěn, aby do něho při pokusech o chůzi nenaráželo. Jestliže chcete doprostřed umístit nějaký zařizovací předmět, kterého se může batole přidržet, dbejte na to, aby neměl ostré hrany. Ideálním kouskem nábytku je v tomto případě například dětská měkké křesílko, do kterého si bude dítě již brzy s oblibou sedat. 

Má dítě v pokojíčku dostatečný prostor potřebný na hraní?
Hrací prostor nemusí být příliš velký. Tři metry čtvereční mu bohatě stačí. Prostor by měl být umístěn na zemi, aby dítě odtud nemohlo nikam spadnout. Pro mnoho maminek je ideálním řešením dětská ohrádka, protože si v ní dítě může hrát, aniž by mu hrozilo nějaké vážnější nebezpečí. (Ovšem za předpokladu, že má v ohrádce vhodné hračky přiměřené jeho věku.) Rodiče často umísťují jednu ohrádku do dětského pokojíčku, druhou pak do své pracovny, nebo do obývacího pokoje, prostě do prostoru, kde se momentálně nacházejí. Bohužel, ne každé dítě je rádo v ohrádce. Jestliže se začne rozčilovat v okamžiku, kdy ho dáte do ohrádky, zkuste si tam nejprve vlézt s ním. Až bude zabráno do hry, nenápadně odejděte. Nebo počkejte, až zlost malého žalářníka přejde. Možná, že se uklidní a nakonec si bude samo hrát. Na jeho zlost nereagujte. Pokud je však dítě opakovaně červené vzteky, a to po dobu delší než dvacet minut, pak zřejmě nebude ohrádkový typ. S tím se nedá nic dělat. Když si Vaše svobodomyslné děťátko bude hrát pouze na hrací dece, musíte na něj pochopitelně dávat větší pozor. 



Jsou z dosahu dítěte odstraněny všechny nebezpečné věci? 
Na první pohled by se zdálo, že ano. Co na ten druhý? Jestlipak jste opatřili všechny zásuvky bezpečnostními kryty z plastu? Jsovšechny dráty a kabely (například od osvětlení) dobře schované? Není v dětském pokoji nějaká nebezpečná rostlina (s trny nebo jedovatými listy)? Neumístili jste postýlku příliš blízko ostatního nábytku? Mrštnější dítě by se již v tomto věku mohlo z postýlky vyšplhat. 

Je v dětském pokojíčku dostatek úložných prostor?
Ve správném dětském pokoji, to platí nezávisle na věku, by měla být umístěna šatní skříň a dostatek úložných prostor na hračky. Velké oblibě se v poslední době těší především úložné boxy a truhly. 

Použili jste v dětském pokojíčku ty správné barvy?
Teď nemáme na mysli růžovou pro holčičky a modrou pro chlapečky. Pro dítě je důležité, aby jeho pokojíček byl vymalován optimistickými a výraznými barvami. Jak sami správně tušíte, černá, šedá, nebo temně hnědá je do interiéru dětského pokoje naprosto nevhodná. Dětským pokojíčkům také stěny olepené jednobarevnými tapetami s okrasnou lištou. Na trhu je také velký výběr tapet s dětskými motivy. Připravte se však na to, že je Váš malý umělec časem možná trochu vylepší.

Jak jste uspěli?
Naše hodnocení je bohužel velmi přísné. Uspěli pouze ti z Vás, kdo na čtyři z pěti otázek mohli s čistým svědomím odpovědět ano. Vy ostatní nevěšte hlavu. Raději se vrhněte do nápravy chyb! Nikdo není dokonalý.

Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze