Úvod

Vybíráte podlahu? Nepodceňte to!

Volba té nejvhodnější podlahy může být poněkud náročná. Trh s podlahovými krytinami nabízí spoustu materiálů, z nichž není snadné zvolit ten nejvhodnější. Kromě ceny a vzhledu je tu spousta dalších neméně důležitých faktorů. Je třeba zohlednit i funkční a technické vlastnosti, mezi které patří způsob pokládky, odolnost proti oděru, odolnost proti působení vody, náročnost na údržbu a čištění a v neposlední řadě také dostatečný komfort při chůzi po ní. Pokud zanedbáte některé z těchto kritérií, můžete být v budoucnu velmi nešťastní.


Spoustu pozitiv najdeme u laminátových podlah. V následujících odstavcích si je pojďme blíže představit.

Z čeho se laminátové podlahy vlastně skládají?

Laminátové podlahy tvoří tři vrstvy:
1. Spodní impregnovaná vrstva – zvyšuje tvarovou stabilitu, omezuje působení vlhkosti
2. Střední vrstva = nosná deska – je tvořena dřevěnými materiály
3. Horní vrstva – to, co vidíte při pohledu na podlahu

Horní vrstva má užitnou i dekorativní funkci. Tvoří ji speciální pryskyřičná celulóza. Jejím úkolem je udržet podlahu odolnou vůči vnějším vlivům a také přivodit vizuální přitažlivost.

Něco o historii laminátových podlah

První laminátová podlaha pochází ze Švédska, kde byla poprvé vyrobena v roce 1977. Na trh se posléze dostala až v roce 1980. V průběhu let se kvalita laminátu díky stálému vývoji podstatně zlepšila. Může tak konkurovat ostatním krytinám úplně ve všech ohledech – široká škála vzorů, užitnost, snadnost údržby i cena. Oproti ostatním podlahovým krytinám je cena laminátové podlahy na trhu považována za velmi příznivou.

Instalace laminátové podlahy

Pro zručnější nebude instalace laminátové podlahy náročnou záležitostí. Pro dokonalý výsledek se však doporučuje přenechat práci profesionálům.

Pár základních pravidel pro instalaci laminátové podlahy:
- Minimálně po 48 hodin před samotnou instalací se musí desky laminátové podlahy aklimatizovat, tj. nechat při pokojové teplotě (minimálně 18°C).

- Podklad musí být řádně vyčištěný, vysušený, pevný a rovný. Nesmí obsahovat žádnou zbytkovou vlhkost, která se může držet např. v novém betonu. Pozor – u laminátové podlahy by mohla způsobit nemalé poškození.

- Laminátovou podlahu lze instalovat na různé typy povrchů – na dřevěnou podlahu, podkladové panely, stěrku, beton či asfalt. Naopak nevhodným povrchem je linoleum či PVC. Takové povrchy je třeba před položením odstranit.

- Zachovejte u stěn a sloupků dilatační spáru o šíři 10 až 15 mm.

- Před instalací laminátové podlahy se doporučuje položit izolační PE fólie.

- Instalace laminátové podlahy je velmi jednoduchá. Pokládá se tzv. plovoucím způsobem (odtud znáte název plovoucí podlahy). Jednotlivé kusy se skládají pomocí zaklapávacího systému – suchý spoj bez lepení.

- Krásu vaší nové laminátové podlahy podtrhnou přechodové, koncové nebo soklové lišty. Nezapomeňte tedy na jejich možné využití.

- Před každou pokládkou a celkově pořízením podlahové krytiny ovšem doporučujeme kontaktovat odborného prodejce, který Vám poradí jak s výběrem vhodného typu podlahy tak poskytne návod na pokládku a údržbu podlah.

Pozitiva laminátových podlah

Mnoho pozitiv a plusů vám nabídnou především velmi kvalitní laminátové podlahy od předních prověřených výrobců Pergo, Parador nebo Egger.

Laminátová podlaha v obývacím pokoji

Mezi tato pozitiva patří: 
  • Vysoká odolnost proti oděru a nárazu.
  • Velmi snadná údržba – podlahu můžete vysávat, vytírat, zametat…
  • Odolnost vůči skvrnám – i ta nejodolnější znečištění (např. od vylitého červeného vína) snadno odstraníte vlhkým hadrem.
  • Stálá barevnost – podlaha nemění svou barvu.
  • Možnost pokládky na podlahové topení.
  • Široká škála vzorů a barev – od klasických dřevěných po kamenný či dlaždicový design – svůj vkus uspokojí každý zákazník.
  • Tyto podlahy jsou nejideálnějším řešením pro alergiky a jsou antistatické.
  • Laminátové podlahy jsou velmi vhodné jak do domácností, tak i do komerčních prostor díky možnosti výběru budoucího stupně zatížení (třídy zatížení jsou nejčastěji v rozmezí 31-34).
  • CENA – cena laminátových podlah je velmi přijatelná. Laminát zároveň nabízí vynikající poměr cena versus výkon.
Laminátová podlaha v kuchyni
Náš tip: Pro pořízení nejlevnější varianty kupte laminátovou podlahu ve výprodeji!
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze