Úvod

Jaký nábytek na zahradu je ten pravý

Nábytek dnes lze vyrobit téměř z jakéhokoliv materiálu - plast, sklo, dřevotříska, lamino, masiv a mnohé mnohé další. Dnes asi nejoblíbenější jsou samozřejmě právě přírodní materiály jako je například použití ratanu či teakového dřeva.


Ratanový nábytek
Na výrobu tohoto nábytku se používají liány Calamus Rotang, které rostou v tropických oblastech Asie, zejména Malajsie a Indonésie. Ratanové šlahouny jsou buď loupané, tedy tzv. ratan pulut, který se využívá spíše na nábytek na zahradu, verandu, balkon či do zimní zahrady, kde bývá zvýšená vlhkost (na zimu jej ale raději ukliďte, mrazy totiž ratanu příliš neprospívají). Tzv. ratan pitriet, tedy neloupané ratanové šlahouny se pak hodí na nábytek do interiéru nebo na krytou verandu a balkon. Ale určitě ne tam, kde bývá vlhko. Vzhledem k tomu, že ratanový nábytek se vyrábí ručně, můžeme se zde setkat s menšími nepřesnostmi či barevnými odlišnostmi, čili každý kousek je originál. Co se týče péče o ratanový nábytek, tak není nijak složitá. Pokud budete mít nábytek zaprášený, lze jej vyluxovat či osprchovat a poté nechat důkladně vyschnout na slunci. Jinak znečištěný nábytek, lze také omýt teplou mýdlovou vodou. Doporučuje se i přidat do vody trochu čpavku.

Teakový nábytek

Teakový nábytek

Teakový nábytek je dnes velmi oblíbený, jak do interiéru, tak i jako zahradní nábytek na zahrady, balkony či terasy. Tato dřevina, rostoucí v deštných pralesech Malajsie, Thajska a Indie, se totiž pyšní velkou odolností vůči plísním, hnilobě, ale i napadání hmyzem. Jeho další předností je i odolnost vůči povětrnostním vlivům, takže pokud máte teakový nábytek na vaší zahradě, můžete jej na ní bez obav nechat po celý rok (aby však zahradní nábytek neztratil medově zlatou barvu, je zapotřebí jej vždy alespoň jednou za rok natřít teakovým olejem). Péče o teakový nábytek není o nic náročnější než o ten ratanový, avšak aby bylo teakové dřevo stále tak krásné, jako když jste si jej pořídili, je zapotřebí mu věnovat alespoň tuto minimální péči: výše zmíněné použití teakové oleje na ochranu dřeva, dále pak v případě znečištění použijte teplou mýdlovou vodu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze