Úvod

Jaké zvolit fasádní barvy?

Dokončujete stavbu nového domu, anebo Váš starý dům potřebuje novou fasádu? Než svému domovu dokreslíte jeho tvář, podívejte se, jaké barvy a materiály jsou nyní trendy!


Inspirace z přírody
Domovní fasáda je to první, co nás na domu upoutá. Je to podobné jako s lidskými tvářemi. Buď člověka jejich majitel příjemně osloví, nebo naopak ne. Mezi dominantní faktory, které určují konečný vzhled fasády, patří její barva. Letos nemusíte hledat kompromis mezi neutrálními odstíny a těmi, které jsou trendy. Domovní fasády totiž momentálně nosí právě decentní barevné odstíny, jako je například béžová, smetanová, ale i hnědá či okrová. Jednoduše příjemné barvy inspirované přírodou. Pokud chcete, aby Váš dům působil decentním a přesto zajímavým dojmem, můžete zkombinovat dva barevné odstíny, třeba smetanovou a hnědou. Ve spojení s dřevěnými okny, dveřmi a dalšími prvky mu to bude slušet! 

Která barva je ta pravá? 
Dobrá zpráva pro všechny milovníky výrazných barev je, že vstup do světa domovních fasád nemá tento rok zakázané ani duo červené a modré. S těmito barvami však zacházejte nadmíru opatrně! Pečlivě vybírejte konkrétní odstíny a raději je už nekombinujte s dalšími barvami. Váš dům by pak mohl působit poněkud kýčovitým dojmem. Optimistická žlutá s oranžovou patří mezi tzv. fasádní evergreeny. Těmito barvami nikdy nic nezkazíte. 

Až budete váhat, kterou barvu, případně barevnou kombinaci, zvolit, nezapomeňte přihlédnout k okolní zástavbě! Sami si zvažte, zda je žádoucí, aby Váš dům dokonale splynul se sousedními domy, anebo se naopak chcete výrazně barevně odlišovat.

Vedle klasických omítkových fasád se těší velké oblibě také cihlové obklady. Obklady z lícového červeného zdiva nemusí být nutně červené. Jak zní náš tip? Zkuste okrovou variantu! 

Chraňte si svou fasádu!
Protože dům s krásnou čistou fasádou zákonitě přitahuje různé nenechavce, nejčastěji sprejery, ve finále Vám vřele doporučujeme aplikaci speciálního antigraffitového nátěru proti sprejerům. Nátěr obsahuje účinné látky, které zamezí pronikání barvy hlouběji do fasády. Sprejerům tak alespoň částečně překazíte jejich záměr (na povrchu zdi ošetřené tímto nátěrem sprejové barvy špatně drží) a sobě usnadníte práci s odstraňováním jejich vizitky. 

Tip: Pokud nechcete tímto ochranným prvkem narušit vzhled své fasády, sáhněte po bezbarvém antigraffitovém nátěru.

Náš tip: Rolety

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze