Úvod

Jaké jsou druhy interiérových dveří?

Pustili jste se do rekonstrukce svého bydlení, v jejímž rámci pořizujete nové dveře? Pak Vás jistě potěší, že současná nabídka interiérových dveří je velice pestrá. Jaké dveře ale vybrat? Které se kam hodí?


Funkčnost, bezpečnost, odolnost
Interiérové dveře jsou důležitou součástí vybavení každé místnosti. Při jejich výběru bychom měli věnovat pozornost užitným vlastnostem, stejně jako estetickým kvalitám. Co se užitných vlastností týče, zde je důležitá především funkčnost, bezpečnost a odolnost povrchu. Funkčnost znamená, že by dveře měly umožňovat pohodlnou manipulaci, a měly by se otvírat takovým směrem, aby nám nepřekážely. Aby například nebylo pro otevření dveří nutné zavření skříně v místnosti. Směr otvírání je třeba předem promyslet a podle toho zvolit buď levé, nebo pravé dveře. V malých prostorách, kde by otvírání na obě strany způsobovalo problémy, mohou klasické otočné dveře nahradit buď posuvné dveře, anebo skládací dveře. Obě alternativy nejenže dokážou šetřit prostor, ale také dodávají interiéru elegantní vzhled. Bezpečnost úzce souvisí s kvalitou. Nekvalitní provedení může mít za následek to, že po čase dojde k uvolnění závěsů, a k vypadnutí dveří.

Posuvne dvere

Každá místnost má svá specifika
Při volbě dveří je třeba brát v úvahu, že každá místnost má svá specifika, například pro dveře do dětského pokoje je zcela nevhodná skleněná výplň. V případě dveří oddělujících chodbu domu od obytné zóny jsou důležité tepelně izolační vlastnosti. Do místností se zvýšenou vlhkostí vzduchu, jako je koupelna nebo domácí wellness, volíme dveře se speciální povrchovou úpravou, která zamezuje poškození dveří v důsledku nadměrné vlhkosti. Dveře vedoucí do technické místnosti by měly mít odolný povrch. Jejich vzhled nehraje ve srovnání se dveřmi do obývacího pokoje tak velkou roli. Pokud máme domácí mazlíčky, volíme dveře odolné vůči poškrábání, například středotlaký laminát známý pod zkratkou CPL.

Dvere Bonalana - dyha orech

Na designu záleží
Poté, co si ujasníme priority, můžeme přistoupit k výběru povrchu, dekoru a typu výplně. Nepřebernou paletu variant povrchů nabízí tradiční český výrobce Sapeli. Při volbě designu je však radno vycházet z pravidla, že hlavní úlohou vnitřních dveří je dotvářet interiér, což znamená, že by měla nastat designová shoda se zařizovacím stylem i jednotlivými součástmi vybavení. Nepůsobí pěkným dojmem, když dveře, rámy oken, podlaha i nábytek jsou v rozdílných barvách a dekorech dřevin. Obecně platí, že barva dveří by měla ladit s barvou podlahy. Stejně tak nevypadá dobře, když do tradičního interiéru implementujeme moderní dveře. Důležitou roli zde hraje také kování a dalších dveřní doplňky.

Dvere Glanz - vysoky lesk bila

Cena versus kvalita
Neméně významné rozhodovací kritérium představuje cena. Ta se z velké části odvíjí od použitého materiálu. Nejlevnější řešení představují fólie, o něco dražší je dýha či lamino. Za celodřevěné dveře nebo dveře se skleněnou výplní si připlatíme více, tato investice se však zpravidla vyplatí. Při výběru se rovněž vyplatí porovnat nabídky jednotlivých výrobců. Odradit by nás však měly podezřele nízké ceny, které bývají na úkor kvality. Než šetřit na kvalitě je mnohem lepší využít akčních nabídek osvědčených výrobců. Praxe ukazuje, že poctivé dveře tuzemské výroby bývají mnohem kvalitnější než levné dveře z dovozu.

Dvere Pixel - vacuo merunka

Více inspirace a užitečných informací naleznete na www.dodo-dvere.cz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze