Úvod

Jak vybrat tu správnou matraci?

V ložnici nám každý den začíná, ale i končí. V posteli strávíme zhruba jednu třetinu života, proto bychom se nad jejím výběrem měli opravdu zamyslet. Při výběru není až tak podstatná postel, ale spíše její výplň, tedy matrace.


Jak ale vybrat tu správnou, aby vyhovovala každému uživateli? Odpověď není jednoduchá a nelze ji shrnout v jedné větě. Matrace jako taková musí vyhovovat každému uživateli a jeho zvyklostech při spaní. Následující tipy a rady by Vám měli sdělit, na co se při výběru zaměřit.

Podklad pod matraci
V prvé řadě je nutné si uvědomit, na jaký podklad matraci uložíme. Ne všechny druhy matrací se hodí na stejný podklad. Podklad může být pevný (laťkový rošt) nebo pružný (lamelový rošt). Na lamelový rošt je možné položit libovolnou pěnovou matraci. Pokud se rozhodnete pro rošt polohovatelný, je nutné také zvolit matraci, která by polohování zvládla. Obecně platí, že se lépe polohují nižší matrace, které nejsou příliš vrstvené.

Vlastnosti matrace
Při výběru byste se měli zaměřit na její vlastnosti. Matrace by měla být dostatečně přizpůsobivá a elastická, aby dobře kopírovala rošt, a její výška by měla odpovídat tělesným proporcím člověka (BMI). Dobrá matrace by měla vynikat také průdušností, díky které se v jádru matrace nebude tvořit živná půda pro bakterie a tím nedojde k jejich rozmnožování.

Co je BMI index?
Díky přepočtu výšky a hmotnosti získáte tzv. BMI Index neboli index tělesné hmotnosti, díky kterému získáte hodnotu zátěže Vašeho těla na plochu matrace. Na základě této hodnoty lze pak zjistit, jaký typ matrace je pro Vás nejvhodnější.
Výpočet: BMI = hmotnost v kg / (výška v m)2

Velikost matrace
Nejběžnějším rozměrem matrace je 90x200 cm. Na menší postele lze využít matrace 160x200, případně menší o rozměru 140x200 cm. Na trhu je k dispozici velké množství matrací s klasickými i atypickými rozměry.

Pokud hledáte matrace pro dvojlůžkovou postel, tak se vždy vyhněte jediné matraci o rozměru 180x200 cm. Každý z nás má totiž jiné potřeby, proto je vždy lepší zakoupit matrace 1+1, které se mohou lišit tuhostí, neboť každý z partnerů má jinou váhu a jinou oblíbenou polohu.

Výběr matrace podle typu
Na trhu je k dispozici celá řada typů matrací. Vybírat lze z matrací pěnových, latexových, pružinových, z líné nebo BIO pěny. Jaké mají tyto druhy vlastnosti a podle čeho je vybírat?

Matrace Plzeň

Pěnové matrace
Patří v současné době mezi nejprodávanější. Pěnové matrace (neboli matrace ze studené pěny) jsou vyráběny z různých polyuretanových (PUR) pěn a studených (HR) desek. Tento druh matrací je vhodný jak pro pevné, tak i pro lamelové rošty.

Latexové matrace
Řadí se také k velice oblíbený druhům matrací. Latexové matrace se vyrábí buď z přírodního, nebo syntetického latexu. Jsou velice pružné a tedy i velmi přizpůsobivé. Matrace z latexu dále vynikají skvělými ortopedickými vlastnostmi, elastickou i tvarovou stálostí. Často se kombinují s PUR jádrem či kokosem, díky čemu by matrace nabízela dostatečnou tvrdost a vzdušnost. Latexové matrace se nedoporučují pro položení na pevnou desku.

Pružinové matrace

Dalším oblíbeným druhem jsou pružinové matrace, které zajišťují vhodnou oporu tělu a udržují páteř v rovném přirozeném tvaru. Jejich hlavní předností je dokonalá větratelnost. Kvalitnější řešením v této kategorii jsou taštičkové matrace, jejichž jádro je tvořeno z taštičkových pružin. Taštičkové matrace vynikají elasticitou, díky které je zabezpečena ideální poloha páteře i kloubů.

Matrace z líné pěny

K dokonalé relaxaci během spánku přispívají matrace z líné pěny (neboli z pěny s paměťovým efektem nebo viscoelastické pěny). Tato pěna reaguje na tělesnou teplotu člověka a tím se dokáže perfektně přizpůsobit tělu v jakékoliv poloze. Viscoelastické matrace díky svým vlastnostem zabraňují proleženinám, proto jsou vhodné zejména pro osoby, které jsou upoutáni na lůžku.

Matrace z BIO pěny
Matrace z BIO pěny mají stejné vlastnosti jako matrace ze studené pěny jen s tím rozdílem, že jsou suroviny z ropy nahrazeny přírodními oleji. Díky využití přírodních rostlinných olejů jsou matrace pružnější, vláčnější a lépe se přizpůsobují lidskému tělu.

Za rady a odbornou pomoc při přípravě článku děkujeme firmě Matrace Webstr – matrace Plzeň, která nám půjčila k otestování jednotlivé druhy matrací a vysvětlila výhody a zápory použitých materiálů.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze