Úvod

Jak správně zateplit dům

Jak je možné, že se v posledních letech množí problémy s plísní v bytech a domech? Viníkem je neprodyšné zateplení. Dům totiž musí i po obložení dýchat.


V honbě za levným řešením, jak dosáhnout u budovy co nejnižší energetické náročnosti, se v naší republice začaly domy masově balit do obložení. V tomto případě bychom ale měli více než kdy jindy myslet na to, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. Když si koupíte levný spotřebič a on nesplní to, co od něj očekáváte, není až takový problém ho za pár měsíců či rok vyměnit. Ale co s fasádou? Tam to tak snadné není. Při úvahách o zateplení nemovitosti proto důkladně rozmýšlejte a nenechte se stavební firmou nalákat jen na nízkou cenu a veliké množství realizovaných zakázek. Úspora při zateplení a nižších nákladech na vytápění se vám nevyplatí, když budete žít ve zdravotně nevyhovujících podmínkách.

Každý svou existencí a činností vytváříme okolo sebe vlhkost. Dýcháme, potíme se, vaříme, žehlíme, … a všechna tato vlhkost zůstává v místnostech. Okny ji dostaneme ven jen těžko, zvlášť když máme nová okna, stvořena tak, aby co nejlépe těsnila. Větrání pomůže, ale problém nevyřeší. Aby v domácnostech nevznikala nadbytečná vlhkost, je potřeba, aby celý dům dýchal.

odvetravana fasada Novabrik
Ideální volbou, jak se zbavit vlhkosti v domě je odvětrávaná fasáda.


Zateplovat ano, zakonzervovat vlhkost ne
Určitě se vyplatí do zateplení investovat. Avšak ne do takového, které uzavře vlhko neprodyšně dovnitř. Řešením je odvětrávaný fasádní obklad. Jeho výhody jsou nezpochybnitelné. Takovou fasádu děláte opravdu jedenkrát za život. Nikdy nepopraská, ptactvo vám do ní nemůže vyklovat díru, takže nehrozí žádné opravy. Odvětrávané fasády navíc zajistí funkci trvalého vysušování zdiva, takže fungují nejen preventivně, ale hodí se i do povodňových a záplavových území, kde jsou domy vlhkostí dlouhodobě zatěžovány. Další velkou výhodou je, že na tento typ zateplení lze využít dotačních programů.

ukazka funkce odvetravane fasady
Ukázka odvětrávané fasády - vzduch uvnitř volně proudí a tím vysouší zdivo.

Co s tím, když máte špatně zateplený dům a tvoří se v něm plísně?

Odpověď přináší David Křivinka, ze společnosti NOVABRIK, odborník na odvětrávané fasádní obklady: „Pokud je dům opatřen kontaktní tepelnou izolací, která neumožňuje průchod vodních par a následně zapříčiňuje vznik plísní, jednoznačně doporučuji její odstranění. Investice do nové fasády se v tomto případě vždy vrátí, a to nejen finančně – šetříte náklady za vytápění, ale především na vašem zdraví. Doporučením na vlhko a plísně v domě je jednoznačně odvětrávaná fasáda. Skutečně funkční odvětraná fasáda musí zabránit průchodu srážkové vody a musí zajistit správný odvod přebytečné vlhkosti. V naší nabídce máme dva typy fasád. U odvětraného typu je nutná vzduchová mezera a u druhého, lehčeného tepelně-izolačního typu prochází vlhkost skrze obklad do venkovního prostředí. Odstraníme tedy jak plísně v bytě, tak i vlhkost ve stávajícím zdivu. Jedná se o plně funkční řešení, a hlavně jednorázovou investici.“
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze