Úvod

Jak přežít úmorné tropické noci? Srovnali jsme klimatizace a ventilátory

Léto se pomalu blíží – a pokud bude stejné jako v posledních letech, můžeme se „těšit“ na pekelná vedra. Přes den s ním člověk tak nějak počítá, ale jak si poradit během tropické noci, kdy venkovní teplota nespadne pod 20 °C?


V zásadě existují dva způsoby, jak snížit teplotu v místnosti: pomocí ventilátoru nebo klimatizace. O žádném z nich nelze říci, že by byl lepší než ten druhý. V úvahu musíte vzít cenu, provozní náklady, údržbu nebo účinnost. Pojďme si proto obě varianty srovnat.

Ventilátor – funkční i designový prvek interiéru
Zásadní informace na začátek: ventilátor teplotu nesnižuje, pouze víří vzduch v místnosti. Jeho největší výhodou je nízká cena. Malý stolní ventilátor pořídíte za pár set korun, stropní ventilátor za pár tisíc.

Všechny ventilátory mají oproti klimatizaci menší výkon – a tedy nižší náklady na energie. Navíc se o ně prakticky nemusíte starat, jsou tiché a stolní a stojanové ventilátory můžete libovolně přemístit tam, kam zrovna potřebujete.

Ze zdravotního hlediska je nižší účinnost ventilátorů vlastně výhodou. Tím, že teplotu nesnižují, nedochází k teplotním šokům organismu a nehrozí nebezpečí nachlazení a dalších onemocnění. Tedy pokud zrovna neusnete s ventilátorem namířeným přímo na hlavu. V takovém případě si zaděláváte na zánět středního ucha.

Některé stropní ventilátory jsou k dostání i se zabudovaným světlem, takže jimi můžete nahradit klasický lustr. Stropní ventilátor navíc není jenom funkční, ale také designový prvek interiéru, což se o hranaté krabici – klimatizaci – rozhodně říci nedá.

stropni vetrak

Klimatizace chladí – někdy až příliš
Hlavním přínosem klimatizace je, že teplotu v místnosti reálně snižuje. Požadovanou teplotu si navíc sami navolíte a přístroj ji pak stabilně udržuje. V účinnosti je tak klimatizace v porovnání s ventilátorem určitě lepší.

Jaké jsou její zápory? Především náklady. A to jak pořizovací, tak provozní. Klimatizace bývají drahé, navíc mají vyšší spotřebu a je nutné je pravidelně servisovat a čistit. Jinak hrozí snížení výkonu, poruchy a množení plísní či bakterií. Pokud navíc plánujete klimatizaci statickou, připočtěte k nákladům i zednické a montážní práce – kvůli propojení vnitřní a vnější jednotky.

Další nevýhodou klimatizací je jejich hlučnost, pokud nemáte tvrdé spaní, budete si na ni ně muset zvykat.

Klimatizace navíc bývají příčinou nachlazení, angín a viróz. A to z důvodu velkých teplotních rozdílů mezi venkovním a vnitřním prostředím. Oproti větrákům ale nevíří prach a jsou tak vhodnější pro alergiky a astmatiky.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze