Úvod

Jak postavit plot bez malty a kopání základů

Plot je velmi výraznou a také nákladnou dominantou bydlení. Chcete ušetřit za firmu a stavět ho svépomocí? Nejste-li odborníkem, raději volte co nejjednodušší řešení.


Výběr správného materiálu je samozřejmě základ. Zvažte pro a proti – živý plot musíte udržovat, dřevěný také. Klasický drátěný ani plastový moc parády nenadělají. Gabionový je náročný na prostor a betonový někde působí příliš těžkopádně. Stejně jako zděný, který je navíc náročnější na stavbu. Kromě praktické stránky berte v potaz, zda se vám vybraný plot skutečně líbí – vždyť na něj budete koukat hodně dlouho a často.

Plaňky se hodí na chalupu
Nejjednodušší variantou se na první pohled zdá klasický plaňkový plot. Ne všude se však hodí esteticky i funkčně. Aby nespadnul při první bouřce, musíte vykopat dostatečně hluboké díry pro sloupky – 60 až 80 centimetrů. Sloupky jsou lepší ocelové, případně použijte alespoň ocelové patky. Jámy pak vyplníte betonem. Zasadíte-li dřevěné sloupky přímo do země, bude na dřevo působit vlhko, a sloupky (ač s ochranným nátěrem) tak budou rychleji ztrácet stabilitu. Dřevěný plot je také třeba pravidelně udržovat, což může být příjemným relaxem na chalupě, méně už u chodníku plného lidí. Navíc když stavíte plot na kamenitém podloží, tak než vykopete první sloupek, vypustíte když ne duši, přinejmenším několik jadrných slovíček. A záda vám za tuto práci také nepoděkují. Proto je lepší zvážit jiné, méně náročné řešení.

Bojíte se zvědavých očí?
Práci při stavbě i následné údržbě si ušetříte pomocí betonových tvarovek. Takový plot nevyžaduje základy, pouze hutné štěrkové lože, na které tvarovky stavíte jako stavebnici. Kopání se ani tady úplně nevyhnete, ale stačí vám hloubka kolem 20 centimetrů. Výkop vyplníte štěrkem, který zhutníte pomocí vibrační desky. Tu seženete v půjčovně nářadí. Příprava štěrkového polštáře a položení první vrstvy tvarovek zabere skoro čtvrtinu z celkové doby výstavby stěny. Pak už je práce radostnější – vidíte, jak vám stavba roste pod rukama jako stavebnice, bez nutnosti použít lepidlo či maltu. Tvarovky všech možných barev a povrchů vyrábí například česká společnost Novabrik.

plot z betonovych tvarovek Stavoblock
Ani betonový plot nemusí působit stroze, zvolíte-li okolo něj vhodné rostliny.


Nemusíte stavět jen souvislou betonovou zeď. Sice skryje vaše okna před zvědavými sousedy, ale zároveň výrazně naruší výhled do krajiny. Taková zeď má opodstatnění například jen u rušné silnice nebo v případě opravdu problémového sousedství. Jinak dáváte najevo odtažitý přístup k okolí, což se vám může vymstít. Dobré vztahy se sousedy totiž často vyřeší zapeklitou situaci, i kdyby šlo jen o chybějící vajíčka do smaženice.

sloupkovy plot z betonovych tvarovek Stavoblock
„Přátelé vítáni“, dáváte najevo plotem, skrz který je vidět.

Tvarovky raději použijte v kombinaci betonových sloupků s lehčími výplněmi, ať už dřevěnými, nebo kovovými. Pohled z ulice bude příjemnější a vstřícnější, když kolemjdoucí uvidí i na květiny či upravený trávník. Výhodou tvarovek je, že jejich vzhled můžete sjednotit s dalšími zahradními a domovními prvky, jako jsou například schodiště nebo fasádní podezdívka.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze